Στην Ελβετία Αναστασιάδης- Ακιντζί για τα πιο δύσκολα θέματα του Κυπριακού

Στην Ελβετία Αναστασιάδης- Ακιντζί για τα πιο δύσκολα θέματα του Κυπριακού Facebook Twitter
0

Με χαμηλές προσδοκίες, εκτός κι αν υπάρξει θετική κίνηση από την πλευρά της Άγκυρας, αρχίζει στο Mont Pelerin της Ελβετίας εντατική και επίπονη διαπραγμάτευση μεταξύ των δύο ηγετών της Κύπρου, Νίκου Αναστασιάδη και Μουσταφά Ακιντζί, η οποία θα επικεντρωθεί στο εδαφικό, ενώ αναμένεται να συζητηθούν και άλλα θέματα «αγκάθια», όπως η ασφάλεια, οι εγγυήσεις και η εκ περιτροπής προεδρία. Οι διαπραγματεύσεις στο Μον Πελερέν (Mont Pelerin) θα διαρκέσουν μέχρι και τις 11 Νοεμβρίου.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ο οποίος έφθασε με τους συνεργάτες του στο ελβετικό θέρετρο, έγραψε στο λογαριασμό του στο Facebook: ««Μεταβαίνω στην Ελβετία με αποφασιστικότητα, καλή θέληση και την αναγκαία βούληση, έχοντας κατά νου ότι η λύση θα πρέπει να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες, αλλά και να καθησυχάσει τις ανησυχίες του κυπριακού λαού». Με την άφιξη στο Μον Πελερέν ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος , Νίκος Χριστοδουλίδης, ανάρτησε φωτογραφίες στον λογαριασμό του στο Twitter.

Στην εναρκτήρια συνάντηση θα παραστεί και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν, ο οποίος, όπως είχε δηλώσει εκπρόσωπός του, «προσβλέπει στο να προσφέρει την προσωπική του υποστήριξη προς το έργο των δύο ηγετών, καθώς εισέρχονται σ' αυτήν την κρίσιμη φάση των διαπραγματεύσεων».

Στις συνεντεύξεις της περασμένης Παρασκευής οι κύριοι Αναστασιάδης και Ακιντζί εμφανίστηκαν με αποκλίσεις σε ό,τι αφορά το εδαφικό και την κατάθεση χαρτών. Ο κ. Αναστασιάδης τόνισε ότι για να προχωρήσει στο επόμενο βήμα, αυτό μιας πολυμερούς διάσκεψης, θα πρέπει να υπάρξει πρόοδος, «κάτι που δεν σημαίνει μόνο κριτήρια, αλλά και χάρτες που θα αποτυπώνουν τα όσα περιλαμβάνονται στα κριτήρια που θα έχουν συμφωνηθεί». Ο κ. Ακιντζί ανέφερε ότι, αν υπάρξει συμφωνία στα κριτήρια, θα αρχίσει η διαδικασία για την πενταμερή διάσκεψη, όπως επιμένει η τουρκοκυπριακή πλευρά, και θα κατατεθούν στο τραπέζι και οι χάρτες.

Το ενδιαφέρον εστιάζεται στη στάση της Άγκυρας, η οποία δεν φαίνεται διατεθειμένη να συμβάλλει θετικά. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η εκτίμηση ενισχύεται και από την απόφασή της για επικείμενη κάθοδο του ερευνητικού σκάφους «Μπαρμπάρος» στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα προσέλθει, σύμφωνα με έγκυρη πηγή, στις διαπραγματεύσεις προετοιμασμένος για όλα τα πιθανά σενάρια που μπορούν να προκύψουν, δηλαδή τόσο των διαφορών των δύο πλευρών όσο και του στοιχείου της έκπληξης.

πηγή: ΑΠΕ/ ΜΠΕ

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΙΣΡΑΗΛ ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ ΝΑΟΣ ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ

Διεθνή / Το Ισραήλ δεν επέτρεψε τη λειτουργία των Βαΐων - «Για πρώτη φορά εδώ και αιώνες», λέει το Πατριαρχείο

Η αστυνομία σταμάτησε στον δρόμο προς τον Ναό της Αναστάσεως δύο ανώτατους καθολικούς αξιωματούχους, μεταξύ των οποίων τον καρδινάλιο Πιερμπατίστα Πιτσαμπάλα, και τους ανάγκασε να επιστρέψουν
THE LIFO TEAM
ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΣΤΕΝΟ ΤΟΥ ΟΡΜΟΥΖ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Πετρέλαιο: Καταγράφει τη μεγαλύτερη μηνιαία άνοδο στην ιστορία εν μέσω πολέμου στο Ιράν

Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί η πορεία του χρυσού, ο οποίος αντί να λειτουργήσει ως ασφαλές καταφύγιο, υποχωρεί κατά σχεδόν 15% μέσα στον Μάρτιο, καταγράφοντας τη χειρότερη επίδοση από το 2008
THE LIFO TEAM
ΤΖΕΙ ΝΤΙ ΒΑΝΣ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΡΕΠΟΥΜΠΛΙΚΑΝΟΙ

Διεθνή / Ποιος θα διαδεχθεί τον Τραμπ; Ο Βανς προηγείται στις προτιμήσεις των Ρεπουμπλικανών

Τα αποτελέσματα δείχνουν ισχυρή στήριξη προς την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ, έναν χρόνο μετά την επιστροφή του στην εξουσία, αλλά και συγκέντρωση της επιρροής γύρω από δύο βασικά πρόσωπα
THE LIFO TEAM