Η Ουγγαρία υπέγραψε συμφωνία για την αγορά του Sputnik V, του ρωσικού εμβολίου για τον κορωνοϊό, η πρώτη χώρα της ΕΕ που προχωρά σε αυτή την κίνηση.

 

Τα ρωσικά εμβόλια θα φτάσουν στην Ουγγαρία σε τρεις δόσεις, ενώ οι λεπτομέρειες για το μέγεθος κάθε φορτίου θα ανακοινωθούν αργότερα, ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Πίτερ Σιάρτο.

 

Λίγο νωρίτερα, ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν δήλωσε πως ακόμη είναι υπερβολικά νωρίς για την άρση των περιορισμών, όπως και ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει πριν από τον μαζικό εμβολιασμό του πληθυσμού.

 

Η καλύτερη προσέγγιση είναι να εγκριθεί η χρήση αρκετών εμβολίων, καθώς ο ανταγωνισμός θα αναγκάσει τις εταιρείες που τα παρασκευάζουν να επιταχύνουν τις αποστολές, επεσήμανε ο Όρμπαν και πρόσθεσε: «Δεν χρειαζόμαστε εξηγήσεις, χρειαζόμαστε εμβόλια».

 

Χθες ο ουγγρικός οργανισμός φαρμάκων έδωσε προκαταρκτική έγκριση τόσο στο ρωσικό εμβόλιο όσο και σε εκείνο της AstraZeneca. Κανένα από τα δύο δεν έχει πάρει ακόμη «πράσινο φως» από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων. Η Μόσχα υπέβαλε αυτή την εβδομάδα αίτηση για την αξιολόγηση του Sputnik V από τον ΕΜΑ, ενώ ο οργανισμός αναμένεται να αποφασίσει για το εμβόλιο της AstraZeneca στις 19 Ιανουαρίου.

 

Παράλληλα η Ουγγαρία είναι σε συνομιλίες με την κινεζική Sinopharm, προκειμένου να αγοράσει και το δικό της εμβόλιο για τον κορωνοϊό.

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ Reuters

 


 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr