Σπεύδουν να βγάλουν ιρλανδικά διαβατήρια λόγω Brexit

Σπεύδουν να βγάλουν ιρλανδικά διαβατήρια λόγω Brexit Facebook Twitter
EPA
1

Το 2019 εκδόθηκαν περισσότερα ιρλανδικά διαβατήρια από οποιοδήποτε άλλο έτος, λόγω της αβεβαιότητας που δημιούργησε το Brexit.

Ιρλανδικό διαβατήριο εκτός από τους πολίτες της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας δικαιούνται και οι γεννηθέντες στη Βόρεια Ιρλανδία, που αποτελεί τμήμα του Ηνωμένου Βασιλείου. Ακόμα, ιρλανδικό διαβατήριο δικαιούνται όσοι έχουν τουλάχιστον έναν παππού ή γιαγιά από την Ιρλανδία.

Ειδικότερα, όπως γράφει η Καθημερινή, η τελευταία κατηγορία επωφελήθηκε από την ιρλανδική καταγωγή για να αποκτήσει διαβατήριο Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο θεώρησε προτιμότερο από το βρετανικό, ενόψει της αποχώρησης της Βρετανίας από την Ε.Ε. Φέτος η Ιρλανδία χορήγησε 900.000 διαβατήρια, αριθμός αυξημένος κατά 7% σε σχέση με πέρυσι. Μεταξύ αυτών, οι 94.000 αιτήσεις δεν ήταν ανανεώσεις αλλά πρώτες αιτήσεις για διαβατήριο, από πολίτες που έχουν γεννηθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Σε μια χώρα τόσο βαθιά διχασμένη όπως η Βρετανία, υπάρχουν ταυτόχρονα άνθρωποι που συγκινήθηκαν από τους ύμνους του Νάιτζελ Φάρατζ προς τα «ωραία μπλε βρετανικά διαβατήρια» τα οποία θα επανέλθουν με το Brexit και άλλοι που έσπευσαν να αποκτήσουν διαβατήρια Ε.Ε. με οποιονδήποτε τρόπο.

Τις διχογνωμίες της Βρετανίας περιγράφει με στην «ερωτική επιστολή προς τη Βρετανία» ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς. «Αποφασίσατε να φύγετε. Μου ραγίζει την καρδιά, αλλά σέβομαι αυτή την απόφαση», έγραψε. «Αμφιταλαντευθήκατε, όπως αμφιταλαντεύεστε πάντα όταν σκέφτεστε την Ε.Ε. Μακάρι να είχατε μείνει σε αυτή την κατάσταση, σας έκανε καλό και κρατούσε και εμάς σε εγρήγορση. Δεν ήταν απαραίτητο να πιεστείτε να λάβετε μια απόφαση, αλλά το κάνατε. Το θλιβερό είναι ότι βλέπω ότι σας πονάει. Η αμφιταλάντευση θα παραμείνει ακόμη και αφού φύγετε, ενώ ήδη έχετε ζημιωθεί χωρίς λόγο και εσείς και εμείς», σημείωσε ο Τίμερμανς εκφράζοντας τον φόβο ότι θα ακολουθήσει και άλλη ζημιά. Ο επίτροπος έκλεισε μια μια ανοικτή πρόσκληση: «Με παρηγορεί η σκέψη ότι οι οικογενειακοί δεσμοί ποτέ δεν κόβονται πραγματικά. Εμείς δεν φεύγουμε. Θα είμαστε πάντα εδώ, να σας καλωσορίσουμε ξανά».

Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

1 σχόλια
Ότι έκαναν και πολλοί Έλληνες όταν ο Τσίπρας ανέλαβε την εξουσία. Τρέχανε να βγάλουν Κυπριακά διαβατήρια, δεδομένου ότι αυτά τα ανέκδοτα θα προσπαθούσαν να βγάλουν την χώρα από την ΕΕ.

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ