LIVE!

Σώζοντας σπάνια τριαντάφυλλα: Συλλέκτες προστατεύουν ρόδα από την εξαφάνιση

Σώζοντας σπάνια τριαντάφυλλα: Συλλέκτες προστατεύουν ρόδα από την εξαφάνιση Facebook Twitter
Irning Penn
0

Μπορεί να θεωρείτε ότι τα τριαντάφυλλα είναι ένα από τα πιο εύκολα λουλούδια που θα βρείτε σε ανθοπωλεία και υπαίθριες αγορές, ωστόσο, τα σπάνια είδη χρήζουν ιδιαίτερης μεταχείρισης.

Για τα σπάνια τριαντάφυλλα, συλλέκτες και κηπουροί εργάζονται πολύ σκληρά για να τα διατηρήσουν ζωντανά εν μέσω παραγόντων που απειλούν την ανθοφορία τους, από εμπορικές τάσεις και ασθένειες μέχρι την κλιματική αλλαγή.

Πριν από μία εβδομάδα, στη Νότια Καρολίνα βρέθηκε ομάδα συλλεκτών προκειμένου να συμμετάσχει σε δημοπρασία εξαιρετικά σπάνιων τριαντάφυλλων στις ΗΠΑ. Πολλά εξ αυτών δεν διατίθενται στο εμπόριο και κάποια προσφέρονται για πρώτη φορά στις ΗΠΑ.

Το πιο περιζήτητο φετινό τριαντάφυλλο ήταν το «The Iron Throne», το οποίο πωλήθηκε για 350 δολάρια. «Είναι ιδιαίτερο επειδή δεν διατίθεται στο εμπόριο και είναι ένας μοναδικός συνδυασμός χρωμάτων», δήλωσε στο CNN ο John Bagnasco, πρόεδρος της California Coastal Rose Society και συμπρόεδρος του προγράμματος Save the Roses.

Η ετήσια δημοπρασία της εταιρείας, η οποία, όπως σημείωσε ο Bagnasco, πραγματοποιείται εδώ και 22 χρόνια, είναι ένας από τους τρόπους με τους οποίους οι ιδιώτες συλλέκτες βοηθούν να σωθούν ορισμένα τριαντάφυλλα από την εξαφάνιση.

Σώζοντας σπάνια τριαντάφυλλα: Συλλέκτες προστατεύουν τα ρόδα από την εξαφάνιση Facebook Twitter
Φωτ: Nikita Tikhomirov on Unsplash

Σώζοντας τα τριαντάφυλλα

Κήποι βρίσκονται στο έλεος των καιρικών συνθηκών, με την ξηρασία, την έλλειψη νερού και τις πυρκαγιές να επηρεάζουν καλλιέργειες.

«Η κλιματική αλλαγή καθιστά πιο δύσκολη την καλλιέργεια τριαντάφυλλων», δήλωσε ο Steve Singer, ιδιοκτήτης του Wisconsin Roses, εξηγώντας ότι η ζέστη αυξάνει τα έντομα, ενώ τα τριαντάφυλλα χρειάζονται άφθονο νερό για να αναπτυχθούν.

Ορισμένοι δεν καλλιεργούν απλώς σπάνια τριαντάφυλλα, αλλά βοηθούν στη διατήρησή τους, ανταλλάσσοντάς τα με άλλους συλλέκτες.

«Αν πιστεύουμε ότι είμαστε ο μοναδικός ιδιοκτήτης, προσπαθούμε να τα περάσουμε και στα χέρια κάποιου άλλου», δήλωσε η Dianne Wiley, στο Αϊντάχο. «Αν χάσουμε μια ποικιλία, τότε μπορεί να χαθεί για πάντα», πρόσθεσε.

Ο John Millar, ιδιοκτήτης του Newport House Bed and Breakfast στο Williamsburg της Βιρτζίνια, επικοινώνησε με τον Bagnasco για το τριαντάφυλλο Joanna Millar, που πήρε το όνομά του από την 92χρονη σήμερα μητριά του. «Είχα το μοναδικό στη χώρα και μπόρεσα να του στείλω ένα αρχικό φυτό», δήλωσε ο Bagnasco.

Σώζοντας σπάνια τριαντάφυλλα: Συλλέκτες προστατεύουν τα ρόδα από την εξαφάνιση Facebook Twitter
Φωτ: Heidi Kaden on Unsplash

Τριαντάφυλλα-θύματα της μόδας

Δεν είναι λίγες οι φορές που ένα τριαντάφυλλο εξαφανίζεται μόνο και μόνο επειδή δεν είναι της μόδας. Ένα τριαντάφυλλο μπορεί να ήταν πολύ δημοφιλές κάποτε, εξηγεί ο Art Wade, συνιδιοκτήτης του Rose Petals Nursery στο Newberry της Φλόριντα. «Αλλά στη συνέχεια, όπως συμβαίνει με πολλές μόδες, το συγκεκριμένο τριαντάφυλλο, κατά κάποιο τρόπο εξασθενεί και ένα άλλο έρχεται στη θέση του».

Τα περισσότερα τριαντάφυλλα, με ορισμένες εξαιρέσεις, αναπτύσσονται και πωλούνται μέχρι να περιοριστεί η δημοτικότητά τους. «Οι εταιρείες τριαντάφυλλων σταματούν να τα πωλούν όταν οι πωλήσεις πέφτουν και αυτά εξαφανίζονται», δήλωσε ο Singer. 

Τριανταφυλλένια comeback

Η μοίρα, όμως, ορισμένων τριαντάφυλλων ενδέχεται να αλλάξει από τη μια στιγμή στην άλλη, όπως του Arnold.

Η πρώτη εμφάνιση του Arnold, που πήρε το όνομά του προς τιμήν του δενδροκομείου Arnold του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, όπου εργαζόταν ο δημιουργός του, έγινε το 1893.

Χρόνια μετά, τον Ιούλιο του 2015, άρθρο που δημοσιεύτηκε στο τριμηνιαίο περιοδικού του δενδροκομείου ασχολήθηκε με την ιστορία του αλλά και το πώς αναζητούσε δείγματά του. Χάρη σε κάποιον που ήταν σε μια διάλεξη του 2017 που έδωσε ο συγγραφέας του άρθρου, το Arnold βρέθηκε ξανά.

Το τριαντάφυλλο τελικά πολλαπλασιάστηκε για να διανεμηθεί σε συλλέκτες και φυτώρια. Το Arnold μπορεί πλέον να αγοραστεί στις ΗΠΑ. Από τα τέλη Οκτωβρίου, έχει επιστρέψει και στο δενδροκομείο.

«Είναι πραγματικά δύσκολο να σωθεί η ιστορία και όσα είναι ζωντανά», δήλωσε ο Gregg Lowery, επιμελητής των The Friends of Vintage Roses, ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού με έδρα την Καλιφόρνια, ο οποίος έχει ως στόχο να διατηρήσει και να μοιράσει μια συλλογή από σχεδόν 4.000 ποικιλίες και είδη σπάνιων τριαντάφυλλων.

Σώζοντας σπάνια τριαντάφυλλα: Συλλέκτες προστατεύουν τα ρόδα από την εξαφάνιση Facebook Twitter
Φωτ: Nadia Valko on Unsplash

Με πληροφορίες CNN

Διεθνή
0

LIVE!

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ