Σολτς: Απειλή για την ειρήνη στην Ευρώπη η συγκέντρωση ρωσικών δυνάμεων στα ουκρανικά σύνορα

Σολτς: Απειλή για την ειρήνη στην Ευρώπη η συγκέντρωση ρωσικών δυνάμεων στα ουκρανικά σύνορα Facebook Twitter
Μια δορυφορική εικόνα που δείχνει άρματα μάχης, πυροβολικό και εξοπλισμό υποστήριξης στη Yelnya της Ρωσίας, αυτή την εβδομάδα. Η Ρωσία ανέπτυξε πάνω από 100.000 στρατιώτες στα σύνορα της Ουκρανίας που θα μπορούσαν, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, να επιτεθούν ανά πάσα στιγμή.
0

Απειλή για την ειρήνη και την ασφάλεια στην Ευρώπη χαρακτηρίζει ο καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, την ανάπτυξη των ρωσικών δυνάμεων στα σύνορα με την Ουκρανία. 

Ενδεχόμενη επίθεση κατά της Ουκρανίας θα είχε υψηλό κόστος για τη Ρωσία, τονίζει ο Γερμανός καγκελάριος σε συνέντευξη στη Süddeutsche Zeitung που θα κυκλοφορήσει αύριο. 

«Η εδαφική ακεραιότητα των χωρών είναι ένα από τα επιτεύγματα της συνεννόησης μετά το 1990, επομένως τα σύνορα δεν πρέπει να μετακινούνται δια της βίας. Πρέπει να ισχύουν νόμοι και κανόνες και όχι η στρατιωτική ισχύς», τονίζει ο Σολτς. 

Παράλληλα, απορρίπτει την κριτική για επιφυλακτική θέση του Βερολίνου απέναντι στη Μόσχα, στην ουκρανική κρίση. 

«Έχω μιλήσει με καθαρά λόγια και αυτά ισχύουν. Ισχύει ό,τι έχουμε συμφωνήσει οι Γερμανοί και οι Ευρωπαίοι με την αμερικανική κυβέρνηση, ότι δηλαδή ενδεχόμενη επίθεση κατά της Ουκρανίας θα είχε υψηλό κόστος για τη Ρωσία», επισημαίνει. 

Ακόμη, απορρίπτει το αίτημα της Μόσχας να αποκλείσει το ΝΑΤΟ την ένταξη της Ουκρανίας στη Συμμαχία. «Δεν μπορούν να δοθούν τέτοιες εγγυήσεις», υπογραμμίζει, αλλά σημειώνει ότι «ούτως ή άλλως η ένταξη άλλων χωρών της ανατολικής Ευρώπης δεν βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην ημερήσια διάταξη».

Σολτς: Απειλή για την ειρήνη στην Ευρώπη η συγκέντρωση ρωσικών δυνάμεων στα ουκρανικά σύνορα Facebook Twitter
Εθελοντικά μέλη των δυνάμεων εδαφικής άμυνας της Ουκρανίας, της στρατιωτικής εφεδρείας της χώρας, εκπαιδεύονται σε ένα πάρκο της πόλης στο Κίεβο. Φωτογραφία: Sean Gallup/Getty Images

Σε ό,τι αφορά την πιθανή επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας, ο Όλαφ Σολτς τονίζει ότι θα ήταν καλό να αποφευχθεί, αλλά τάσσεται υπέρ των «προσεκτικών τιμωρητικών» μέτρων, εφόσον η Μόσχα δεν επιλέξει τελικά την αποκλιμάκωση. 

«Η λογική υπαγορεύει την επιλογή μέτρων τα οποία θα έχουν τη μεγαλύτερη δυνατή επίδραση για όσους παραβιάζουν τις από κοινού συμφωνηθείσες αρχές», επισημαίνει, αλλά υπενθυμίζει ότι πρέπει να εξεταστούν οι επιπτώσεις που θα είχαν οι κυρώσεις στην ίδια τη Γερμανία. 

«Κανείς δεν πρέπει να έχει την ψευδαίσθηση ότι υπάρχει μέτρο που δεν έχει συνέπειες και για εμάς», προειδοποιεί, αν και διαβεβαιώνει ότι είναι σύμφωνος με τους Ευρωπαίους εταίρους σχετικά με το ποιες κυρώσεις είναι πιθανό να επιλεγούν. «Πρέπει να είμαστε έτοιμοι να δράσουμε σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης και θα είμαστε», καταλήγει.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ
 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ