Σερβία εκλογές: Το αριστερό κίνημα «Αυτοδιάθεση» δείχνουν νικητή τα exit poll

Σερβία εκλογές: Το αριστερό κίνημα «Αυτοδιάθεση» δείχνουν νικητή τα exit poll Facebook Twitter
0

Το κίνημα «Αυτοδιάθεση» (LVV) αναδεικνύεται νικητής των σημερινών βουλευτικών εκλογών στο Κόσοβο, σύμφωνα με έξιτ πολ που μετέδωσε η δημόσια τηλεόραση.

Το LVV φέρεται να λαμβάνει το 28,1% των ψήφων. Ακολουθεί με 27,9% η Δημοκρατική Ένωση Κοσόβου (LDK) και τρίτο έρχεται το Δημοκρατικό Κόμμα Κοσόβου (LDK) με 25,8%. Ο συνασπισμός της «Συμμαχίας για το Μέλλον του Κοσόβου» και των Σοσιαλδημοκρατών (AAK/PSD) του οποίου ηγείται ο απερχόμενος πρωθυπουργός Ράμους Χαραντινάι φέρεται να λαμβάνει το 12,3% των ψήφων. Το όριο του 5% για την είσοδο στην βουλή ξεπερνάει και ο συνασπισμός σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων με την επωνυμία NISMA που φέρεται να λαμβάνει ποσοστό 5,8%.

Εάν επιβεβαιωθούν τα αποτελέσματα του έξιτ πολ της δημόσιας τηλεόρασης του Κοσόβου τότε ο ηγέτης του κινήματος «Αυτοδιάθεση» 'Αλμπιν Κούρτι θα λάβει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Θα πρέπει βέβαια να αναζητήσει πολιτικό σύμμαχο και με δεδομένο ότι δεν επιθυμεί την συνεργασία με ηγέτες που κυβέρνησαν τα τελευταία χρόνια - τους οποίους θεωρεί διεφθαρμένους - η μοναδική επιλογή που του απομένει είναι να στραφεί προς την Δημοκρατική Ένωση Κοσόβου (LDK). Η υποψήφια της LDK για την θέση του πρωθυπουργού, η Βιόσα Οσμάνι, κατά την προεκλογική περίοδο δήλωσε ότι η συνεργασία με το κίνημα «Αυτοδιάθεση» αποτελεί την πρώτη επιλογή του κόμματος της για το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού.

Η «Αυτοδιάθεση» προσδιορίζεται πολιτικά ως κοινωνικό - πατριωτικό κίνημα. που διαμόρφωσε πολιτικό χαρακτήρα με το σύνθημα: «Το Κόσοβο ανήκει στους Κοσοβάρους». Οι αναλυτές το κατατάσσουν στον ευρύτερο χώρο της αριστεράς, κυρίως γιατί απευθύνεται στα κατώτερα κοινωνικά στρώματα, καταγγέλλει την διαφθορά του κατεστημένου πολιτικού συστήματος, τον νεποτισμό όπως επίσης και την επιτροπεία που επέβαλε στο Κόσοβο ο ξένος παράγοντας.

Οργανωτικά θυμίζει φοιτητική οργάνωση με χιλιάδες νέους ακτιβιστές που καθημερινά αναλαμβάνουν διάφορες πολιτικές και κοινωνικές δράσεις. Οι βουλευτές του πολλές φορές επέδειξαν, τα τελευταία δύο χρόνια, ακραία συμπεριφορά προκαλώντας με την ρίψη δακρυγόνων εντός της αίθουσας του κοινοβουλίου την διακοπή της συνεδρίασης.

Στο ζήτημα του διαλόγου με την Σερβία, στο παρελθόν δήλωνε αντίθετο σε κάθε είδους επαφή με το Βελιγράδι και υποστήριζε την άποψη ότι ο διάλογος θα πρέπει να διεξάγεται αποκλειστικά με τους εκπροσώπους των Σέρβων του Κοσόβου. Τελευταία φαίνεται ότι αναθεώρησε την στάση του και αποδέχεται τον διάλογο με την Σερβία «στη βάση της αμοιβαιότητας» όπως δήλωσε πρόσφατα ο Άλμπιν Κούρτι.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χιλή εκλογές Τραμπ

Διεθνή / Εκλογές στη Χιλή: Ο «Χιλιανός Τραμπ» προηγείται ενόψει δεύτερου γύρου

Γιος πρώην μέλους του ναζιστικού κόμματος και δηλωμένος θαυμαστής του δικτάτορα Αουγκούστο Πινοτσέτ, ο Καστ είναι γνωστός για τις θέσεις του κατά των αμβλώσεων και του γάμου ομοφύλων
THE LIFO TEAM
«Απλώς προσπαθούν να πλουτίσουν»: Η «επόμενη ημέρα» στη Γάζα και τα συμφέροντα που τη διεκδικούν

Διεθνή / «Απλώς προσπαθούν να πλουτίσουν»: Η «επόμενη ημέρα» στη Γάζα και τα συμφέροντα που τη διεκδικούν

Το κόστος ανοικοδόμησης εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 70 δισ. δολάρια, γεγονός που καθιστά τη μεταπολεμική φάση ένα εξαιρετικά ελκυστικό πεδίο για ορισμένες εταιρείες
THE LIFO TEAM
Το μεγαλύτερο φιλοδημοκρατικό κόμμα του Χονγκ Κονγκ αποφάσισε τη διάλυσή του υπό πολιτική πίεση

Διεθνή / Το μεγαλύτερο φιλοδημοκρατικό κόμμα του Χονγκ Κονγκ αποφάσισε τη διάλυσή του υπό πολιτική πίεση

Η απόφαση αντανακλά, σύμφωνα με αναλυτές, τη σταδιακή συρρίκνωση των πολιτικών ελευθεριών που είχαν υποσχεθεί στο Χονγκ Κονγκ κατά την επιστροφή του στην κινεζική κυριαρχία το 1997
THE LIFO TEAM