Σερβία εκλογές: Το αριστερό κίνημα «Αυτοδιάθεση» δείχνουν νικητή τα exit poll

Σερβία εκλογές: Το αριστερό κίνημα «Αυτοδιάθεση» δείχνουν νικητή τα exit poll Facebook Twitter
0

Το κίνημα «Αυτοδιάθεση» (LVV) αναδεικνύεται νικητής των σημερινών βουλευτικών εκλογών στο Κόσοβο, σύμφωνα με έξιτ πολ που μετέδωσε η δημόσια τηλεόραση.

Το LVV φέρεται να λαμβάνει το 28,1% των ψήφων. Ακολουθεί με 27,9% η Δημοκρατική Ένωση Κοσόβου (LDK) και τρίτο έρχεται το Δημοκρατικό Κόμμα Κοσόβου (LDK) με 25,8%. Ο συνασπισμός της «Συμμαχίας για το Μέλλον του Κοσόβου» και των Σοσιαλδημοκρατών (AAK/PSD) του οποίου ηγείται ο απερχόμενος πρωθυπουργός Ράμους Χαραντινάι φέρεται να λαμβάνει το 12,3% των ψήφων. Το όριο του 5% για την είσοδο στην βουλή ξεπερνάει και ο συνασπισμός σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων με την επωνυμία NISMA που φέρεται να λαμβάνει ποσοστό 5,8%.

Εάν επιβεβαιωθούν τα αποτελέσματα του έξιτ πολ της δημόσιας τηλεόρασης του Κοσόβου τότε ο ηγέτης του κινήματος «Αυτοδιάθεση» 'Αλμπιν Κούρτι θα λάβει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Θα πρέπει βέβαια να αναζητήσει πολιτικό σύμμαχο και με δεδομένο ότι δεν επιθυμεί την συνεργασία με ηγέτες που κυβέρνησαν τα τελευταία χρόνια - τους οποίους θεωρεί διεφθαρμένους - η μοναδική επιλογή που του απομένει είναι να στραφεί προς την Δημοκρατική Ένωση Κοσόβου (LDK). Η υποψήφια της LDK για την θέση του πρωθυπουργού, η Βιόσα Οσμάνι, κατά την προεκλογική περίοδο δήλωσε ότι η συνεργασία με το κίνημα «Αυτοδιάθεση» αποτελεί την πρώτη επιλογή του κόμματος της για το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού.

Η «Αυτοδιάθεση» προσδιορίζεται πολιτικά ως κοινωνικό - πατριωτικό κίνημα. που διαμόρφωσε πολιτικό χαρακτήρα με το σύνθημα: «Το Κόσοβο ανήκει στους Κοσοβάρους». Οι αναλυτές το κατατάσσουν στον ευρύτερο χώρο της αριστεράς, κυρίως γιατί απευθύνεται στα κατώτερα κοινωνικά στρώματα, καταγγέλλει την διαφθορά του κατεστημένου πολιτικού συστήματος, τον νεποτισμό όπως επίσης και την επιτροπεία που επέβαλε στο Κόσοβο ο ξένος παράγοντας.

Οργανωτικά θυμίζει φοιτητική οργάνωση με χιλιάδες νέους ακτιβιστές που καθημερινά αναλαμβάνουν διάφορες πολιτικές και κοινωνικές δράσεις. Οι βουλευτές του πολλές φορές επέδειξαν, τα τελευταία δύο χρόνια, ακραία συμπεριφορά προκαλώντας με την ρίψη δακρυγόνων εντός της αίθουσας του κοινοβουλίου την διακοπή της συνεδρίασης.

Στο ζήτημα του διαλόγου με την Σερβία, στο παρελθόν δήλωνε αντίθετο σε κάθε είδους επαφή με το Βελιγράδι και υποστήριζε την άποψη ότι ο διάλογος θα πρέπει να διεξάγεται αποκλειστικά με τους εκπροσώπους των Σέρβων του Κοσόβου. Τελευταία φαίνεται ότι αναθεώρησε την στάση του και αποδέχεται τον διάλογο με την Σερβία «στη βάση της αμοιβαιότητας» όπως δήλωσε πρόσφατα ο Άλμπιν Κούρτι.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Φειδίας Παναγιώτου δημοσίευσε τελικά τη συνέντευξη με τον Τατάρ: «Εγγύηση για τους Τουρκοκύπριους τα τουρκικά στρατεύματα»

Διεθνή / Ο Φειδίας Παναγιώτου δημοσίευσε τελικά τη συνέντευξη με τον Τατάρ: «Εγγύηση για τους Τουρκοκύπριους τα τουρκικά στρατεύματα»

Ο Ερσίν Τατάρ απαντά στις επικρίσεις για πλήρη εξάρτηση του από την Τουρκία και ισχυρίζεται πως η ύπαρξη του Κυπριακού οφείλεται στις «σφαγές» Τουρκοκυπρίων από Ελληνοκύπριους το 1963-1964
LIFO NEWSROOM
Σχέδιο Ισραήλ για μαζική μεταφορά Παλαιστινίων στη Ράφα – «Οδικός χάρτης για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας»

Διεθνή / Σχέδιο Ισραήλ για μαζική μεταφορά Παλαιστινίων στη Ράφα – «Οδικός χάρτης για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας»

Το Υπουργείο Άμυνας θέλει να μετατρέψει τα ερείπια της Ράφα σε «ανθρωπιστική πόλη» υπό στρατιωτικό έλεγχο – Νομικοί κάνουν λόγο για σχέδιο εγκλεισμού και εκτοπισμού ολόκληρου του πληθυσμού της Γάζας
LIFO NEWSROOM
Πλημμύρες στο Τέξας: Ξεπέρασαν τους 100 οι νεκροί - Στα 28 τα νεκρά παιδιά στο Camp Mystic

Διεθνή / Πλημμύρες στο Τέξας: Ξεπέρασαν τους 100 οι νεκροί - Στα 28 τα νεκρά παιδιά στο Camp Mystic

Ιδιαίτερα τραγική από τις πλημμύρες στο Τέξας ήταν η κατάσταση στο Camp Mystic, μια κατασκήνωση χριστιανικής οργάνωσης για κορίτσια - Διαμαρτυρίες για την έλλειψη έγκαιρης ειδοποίησης - Εκκλήσεις για σύγχρονα συστήματα συναγερμού
LIFO NEWSROOM
Πλημμύρες στο Τέξας: Γιατί πιάστηκε απροετοίμαστη μια περιοχή συνηθισμένη σε ακραία φαινόμενα

Διεθνή / Πλημμύρες στο Τέξας: Γιατί πιάστηκε απροετοίμαστη μια περιοχή συνηθισμένη σε ακραία φαινόμενα

Πάνω από 80 νεκροί από ξαφνικές πλημμύρες στο Τέξας - Ανεπαρκείς ειδοποιήσεις, ανεπαρκές σύστημα προειδοποίησης και καθυστερημένη αντίδραση οδήγησαν σε τραγωδία στην πιο επιρρεπή σε πλημμύρες περιοχή των ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM
Μετά το Madleen έρχεται το Handala - «Αυτή η αποστολή είναι αφιερωμένη στα παιδιά της Γάζας»

Διεθνή / Μετά το Madleen έρχεται το Handala - «Αυτή η αποστολή είναι αφιερωμένη στα παιδιά της Γάζας»

«Δεν είμαστε κυβερνήσεις. Είμαστε άνθρωποι που δρουν εκεί που οι θεσμοί έχουν αποτύχει. Δεν θα υποχωρήσουμε», αναφέρεται στην ανακοίνωση του διεθνή συνασπισμού Freedom Flotilla Coalition
LIFO NEWSROOM