Σεισμός στην Τουρκία: Το ημιτελές πυρηνικό εργοστάσιο στο Ακούγιου δεν υπέστη ζημιές

Σεισμός Τουρκία: Το ημιτελές πυρηνικό εργοστάσιο στο Ακούγιου δεν υπέστη ζημιές Facebook Twitter
Φωτ.: Rosatom
0

Η ρωσική εταιρεία που κατασκευάζει τον μοναδικό μεγάλο πυρηνικό σταθμό της Τουρκίας ανακοίνωσε σήμερα σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters ότι η εγκατάσταση δεν υπέστη ζημιές από τον ισχυρό σεισμό που έπληξε τη νοτιοανατολική Τουρκία, κοντά στα σύνορα με τη Συρία. 

Ο πυρηνικός σταθμός Ακούγιου, ο οποίος βρίσκεται στο Μπουγιουκτσελί στην επαρχία Μερσίνας, πλησιάζει στην ολοκλήρωσή του. Φορέας ανάπτυξης είναι η Atomstroyexport, θυγατρική της κρατικής ρωσικής εταιρείας πυρηνικής ενέργειας Rosatom. Κύριος ανάδοχος είναι ο τουρκικός όμιλος Özdoğu. Η Atomstroyexport θα κατασκευάσει, θα κατέχει και θα λειτουργεί την εγκατάσταση, η οποία έχει προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί τον Μάιο του 2023. Το Μπουγιουκτσελί όπου βρίσκεται ο πυρηνικός σταθμός, βρίσκεται περίπου 400 χιλιόμετρα δυτικά από το επίκεντρο του σεισμού. 

Η εκπρόσωπος της Rosatom, Anastasia Zoteeva, δήλωσε στο ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA: «Εδώ έγιναν αισθητές σεισμικές δονήσεις μεγέθους περίπου τριών βαθμών, αλλά οι ειδικοί μας δεν εντόπισαν ζημιές σε κτιριακές κατασκευές, γερανούς και εξοπλισμό. Παρ' όλα αυτά, λαμβάνουμε εκτεταμένα διαγνωστικά μέτρα για να βεβαιωθούμε ότι οι εργασίες κατασκευής και εγκατάστασης μπορούν να συνεχιστούν με ασφάλεια», πρόσθεσε η ίδια.

Σεισμός Τουρκία: Αναστέλλονται οι εξαγωγές πετρελαίου

Την ίδια στιγμή οι αρχές του Ιρακινού Κουρδιστάν ανακοίνωσαν σήμερα ότι για λόγους «ασφαλείας» αναστέλλουν τις εξαγωγές πετρελαίου μέσω της Τουρκίας μετά τον φονικό σεισμό που έπληξε τη χώρα και προκάλεσε σοβαρές υλικές ζημιές.

«Εξαιτίας του σεισμού που έπληξε την Τουρκία και τη Συρία και για να εγγυηθούμε την ασφάλεια των πετρελαϊκών εξαγωγών και να αποτρέψουμε οποιοδήποτε ανεπιθύμητο συμβάν, αναστέλλονται οι εξαγωγές πετρελαίου μέσω του αγωγού που συνδέει την επαρχία του Κουρδιστάν με την Τουρκία», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Φυσικών Πόρων αυτής της αυτόνομης περιοχής που βρίσκεται στο βόρειο Ιράκ.

Στο μεταξύ το διυλιστήριο στην πόλη Μπανιάς της Συρίας θα αναστείλει τις δραστηριότητές του για 48 ώρες μετά τον σεισμό, μετέδωσε το συριακό πρακτορείο SANA επικαλούμενο ανακοίνωση του υπουργείου Πετρελαίου.

Παράλληλα έκλεισε για τις πτήσεις το αεροδρόμιο στη νότια επαρχία Άδανα της Τουρκίας μέχρι νεοτέρας λόγω των ισχυρών σεισμών που καταγράφηκαν στην περιοχή, σύμφωνα με το ιδιωτικό πρακτορείο ειδήσεων Demiroren.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

USS Nimitz

Διεθνή / Μήνυμα αποτροπής προς το Ιράν: Αλλαγή πορείας του αμερικανικού αεροπλανοφόρου USS Nimitz προς τη Μέση Ανατολή

Η παρουσία του Nimitz επιτρέπει ταχεία αντίδραση σε ενδεχόμενες κρίσεις, ενώ ενισχύει την προστασία των θαλάσσιων οδών (όπως τα Στενά του Ορμούζ), που είναι κρίσιμες για το παγκόσμιο εμπόριο ενέργειας
LIFO NEWSROOM
Οι επιθέσεις του Ιράν στο Ισραήλ αποκαλύπτουν πλήρη έλλειψη καταφυγίων για παλαιστινιακές πόλεις

Διεθνή / Ισραήλ: Οι επιθέσεις του Ιράν αποκαλύπτουν έλλειψη καταφυγίων σε παλαιστινιακές πόλεις

Τέσσερις άμαχοι σκοτώθηκαν από ιρανικό πλήγμα στην πόλη Ταμρά κοντά στη Χάιφα, αναδεικνύοντας τις ελλείψεις σε καταφύγια και τις ανισότητες που βιώνουν οι Παλαιστίνιοι πολίτες του Ισραήλ
LIFO NEWSROOM
Politico: Οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης προετοιμάζονται για τον πόλεμο

Politico / Οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης προετοιμάζονται για τον πόλεμο

Ποιες χώρες μετατρέπουν υπόγεια σε χειρουργεία, εκπαιδεύουν προσωπικό στην αντιμετώπιση πολεμικών τραυμάτων και εξοπλίζονται με αλεξίσφαιρα γιλέκα, γεννήτριες ρεύματος και κινητές ιατρικές μονάδες για μαζικά περιστατικά
LIFO NEWSROOM
Επιστρέφουν οι τελευταίοι ακτιβιστές του Madleen μετά την ισραηλινή αναχαίτιση καθ’ οδόν προς τη Γάζα

Διεθνή / Επιστρέφουν οι τελευταίοι ακτιβιστές του Madleen μετά την ισραηλινή αναχαίτιση καθ’ οδόν προς τη Γάζα

Το Ισραήλ απέλασε όλους τους επιβαίνοντες του πλοίου που επιχείρησε να μεταφέρει συμβολική ποσότητα ανθρωπιστικής βοήθειας στον αποκλεισμένο παλαιστινιακό θύλακα
LIFO NEWSROOM
Με νεροπίστολα στους τουρίστες. χιλιάδες Ισπανοί διαδηλώνουν ενάντια στον υπερτουρισμό

Διεθνή / Με νεροπίστολα στους τουρίστες, χιλιάδες Ισπανοί διαδηλώνουν ενάντια στον υπερτουρισμό

Πολίτες στη Βαρκελώνη και τη Μαγιόρκα «ψέκασαν» με νεροπίστολα ανυποψίαστους τουρίστες, διαδηλώνοντας ενάντια στον μαζικό τουρισμό που, όπως λένε, τους εκτοπίζει από τα σπίτια και τις γειτονιές τους. Ανάλογες κινητοποιήσεις έγιναν σε Λισαβόνα και Βενετία
LIFO NEWSROOM
Η κυβέρνηση Τραμπ εξετάζει την προσθήκη 36 χωρών στη λίστα ταξιδιωτικής απαγόρευσης - Ποιες είναι

Διεθνή / Η κυβέρνηση Τραμπ εξετάζει την προσθήκη 36 χωρών στη λίστα ταξιδιωτικής απαγόρευσης - Ποιες είναι

Ρεπορτάζ του Reuters αποκαλύπτει νέο διευρυμένο κύμα περιορισμών εισόδου με αιτιολογία την εθνική ασφάλεια και τη συνεργασία σε θέματα ταυτοποίησης και απελάσεων
LIFO NEWSROOM