Σεισμός στη Συρία: Δεύτερο κομβόι με ανθρωπιστική βοήθεια έφθασε στα βόρεια της χώρας

Σεισμός στη Συρία: Δεύτερο κονβόι με ανθρωπιστική βοήθεια έφθασε στα βόρεια της χώρας Facebook Twitter
Φορτηγά του ΟΗΕ με ανθρωπιστική βοήθεια στη βόρεια Συρία - Φωτ.: Getty Images.
0

Ένα δεύτερο κομβόι φορτηγών με ανθρωπιστική βοήθεια πέρασε νωρίτερα σήμερα από την Τουρκία στη βόρεια Συρία η οποία έχει επίσης πληγεί από τον φονικό σεισμό της Δευτέρας.

Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης ανακοίνωσε ότι τα 14 φορτηγά με προορισμό τη βορειοδυτική Συρία μετέφεραν θερμαντικά σώματα, σκηνές, κουβέρτες και άλλες προμήθειες.

Πρόκειται για μια περιοχή όπου ο εμφύλιος πόλεμος έχει αφήσει το 90% του πληθυσμού, περίπου 4 εκατομμύρια ανθρώπους, να εξαρτάται άμεσα από ανθρωπιστική βοήθεια ακόμη και πριν τους σεισμούς.

Σημειώνεται επίσης ότι Τουρκία και Συρία έχουν διακόψει διπλωματικές σχέσεις εδώ και χρόνια. Τα φορτηγά πέρασαν από ένα συνοριακό πέρασμα που άνοιξε μόλις την Πέμπτη. 

Η θετική εξέλιξη με την αποστολή βοήθειας στη Συρία έρχεται καθώς διασώστες συνεχίζουν ακόμα και 100 ώρες μετά να βρίσκουν ζωντανούς ανθρώπους στα χαλάσματα, συμπεριλαμβανομένου ενός νεογέννητου μωρού. Ωστόσο, ο τραγικός απολογισμός των νεκρών σε Συρία και Τουρκία συνεχίζει να ανεβαίνει με τις τελευταίες επίσημες καταγραφές να κάνουν λόγο για πάνω από 22.500 ανθρώπους.

Χωρίς τρόφιμα και στέγη εκατοντάδες άνθρωποι σε Τουρκία και Συρία

Στο μεταξύ, εκατοντάδες χιλιάδες άλλοι άνθρωποι και στις δύο χώρες έχουν μείνει άστεγοι και χωρίς τρόφιμα με τις θερμοκρασίες να είναι συχνά υπό το μηδέν. 

Στο Σαμαντάγκ στη νότια επαρχία Χατάι της Τουρκίας, ένα αγόρι 10 ημερών, ο Γιαγκίζ, ανασύρθηκε από ένα κατεστραμμένο κτίριο κατά τη διάρκεια της νύχτας, ενώ στο Κιριχάν, Γερμανοί διασώστες ανέσυραν ζωντανή από τα ερείπια μια 40χρονη περισσότερες από 104 ώρες αφότου θάφτηκε στα συντρίμμια.

«Τώρα πιστεύω στα θαύματα», δήλωσε στο σημείο ο Στίβεν Μπάγερ, επικεφαλής της διεθνούς ομάδας έρευνας και διάσωσης. «Μπορείτε να δείτε τους ανθρώπους να κλαίνε και να αγκαλιάζονται μεταξύ τους. Είναι τεράστια ανακούφιση που αυτή η γυναίκα κάτω από τέτοιες συνθήκες βγήκε τόσο καλά. Είναι ένα απόλυτο θαύμα», πρόσθεσε.

Οι ελπίδες, ωστόσο, ότι πολλοί ακόμη άνθρωποι θα βρεθούν ζωντανοί εξανεμίζονται σταδιακά. Μόλις το 6% των θυμάτων του σεισμού που δεν έχουν διασωθεί μέσα σε πέντε ημέρες επιβιώνει, λένε οι ειδικοί, σε σύγκριση με το 74% μετά από 24 ώρες. Το ψύχος που επικρατεί είναι πιθανό να μειώσουν σημαντικά το προσδόκιμο επιβίωσης.

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η κυβέρνηση Τραμπ μειώνει στο μισό την επισιτιστική βοήθεια για 42 εκατομμύρια Αμερικανούς

Διεθνή / Η κυβέρνηση Τραμπ μειώνει στο μισό την επισιτιστική βοήθεια για 42 εκατομμύρια Αμερικανούς

Το πρόγραμμα SNAP (Supplemental Nutrition Assistance Program), γνωστό και ως «κουπόνια τροφίμων», αποτελεί τη βασική γραμμή στήριξης για νοικοκυριά με εισόδημα κάτω των 1.632 δολαρίων μηνιαίως για ένα άτομο ή 2.215 δολαρίων για ένα ζευγάρι
LIFO NEWSROOM
Air India: Είμαι ο πιο τυχερός άνθρωπος, αλλά υποφέρω, δηλώνει ο μοναδικός επιζών του αεροπορικού δυστυχήματος

Διεθνή / Air India: Είμαι ο πιο τυχερός άνθρωπος, αλλά υποφέρω, δηλώνει ο μοναδικός επιζών του αεροπορικού δυστυχήματος

«Τώρα είμαι μόνος. Κάθομαι μόνος στο δωμάτιό μου, δεν μιλάω με τη γυναίκα ή το παιδί μου. Θέλω απλώς να είμαι μόνος στο σπίτι», είπε, μεταξύ άλλων, ο Viswashkumar Ramesh
LIFO NEWSROOM
Ισραήλ: Συνελήφθη η αξιωματούχος του στρατού μετά τη διαρροή βίντεο που δείχνει την κακοποίηση Παλαιστίνιου κρατουμένου

Διεθνή / Ισραήλ: Συνελήφθη η αξιωματούχος του στρατού μετά τη διαρροή βίντεο με την κακοποίηση Παλαιστίνιου κρατουμένου

Η Yifat Tomer-Yerushalmi συνελήφθη για κατάχρηση εξουσίας, παρεμπόδιση της δικαιοσύνης και διαρροής εμπιστευτικών πληροφοριών από δημόσιο λειτουργό, σύμφωνα με τα ισραηλινά ΜΜΕ
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ δήλωσε ότι θα του ήταν «δύσκολο» να στηρίξει οικονομικά τη Νέα Υόρκη εάν ο Μαντάνι εκλεγεί δήμαρχος

Διεθνή / Τραμπ για Μαμντάνι: «Εάν έχεις έναν κομμουνιστή να διοικεί τη Νέα Υόρκη, το μόνο που κάνεις είναι να πετάς τα λεφτά σου»

Ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε πως δεν είναι οπαδός του βασικού αντιπάλου του Μαμντάνι, «αλλά αν η επιλογή είναι ανάμεσα σε έναν κακό Δημοκρατικό και έναν κομμουνιστή, θα διαλέγω πάντα τον κακό Δημοκρατικό»
LIFO NEWSROOM
Τέλος στη δικαστική διαμάχη Λάιβλι και Μπαλντόνι - Δικαστής απέρριψε επίσημα την αγωγή του σκηνοθέτη

Διεθνή / Τέλος στη δικαστική διαμάχη Λάιβλι και Μπαλντόνι - Δικαστής απέρριψε επίσημα την αγωγή του σκηνοθέτη

«Όπως λέγαμε από την πρώτη ημέρα, αυτή η αγωγή των 400 εκατομμυρίων ήταν ένα κατασκεύασμα, και το Δικαστήριο το αντιλήφθηκε αμέσως», δήλωσαν οι δικηγόροι της Μπλέικ Λάιβλι
LIFO NEWSROOM
Ζόχραν Μαμντάνι:

Διεθνή / Ζόχραν Μαμντάνι: Ο Μπαράκ Ομπάμα προσφέρθηκε να γίνει «σύμβουλός» του εάν εκλεχθεί δήμαρχος της Νέας Υόρκης

Ο πρώην Αμερικανός πρόεδρος επαίνεσαι την προεκλογική εκστρατεία του Μαμντάνι, ο οποίος διατηρεί καθαρό προβάδισμα έναντι των δύο αντιπάλων του
LIFO NEWSROOM
Τζορτζ Κλούνεϊ: «Ήταν λάθος να αντικαταστήσει η Κάμαλα Χάρις τον Τζο Μπάιντεν»

Διεθνή / Τζορτζ Κλούνεϊ: «Ήταν λάθος να αντικαταστήσει η Κάμαλα Χάρις τον Τζο Μπάιντεν»

Σε συνέντευξή του στο CBS, ο ηθοποιός και επί χρόνια υποστηρικτής του Δημοκρατικού Κόμματος, υποστήριξε πως η Χάρις βρέθηκε σε μια «αδύνατη θέση», καθώς αναγκάστηκε «να τρέξει απέναντι στο ίδιο της το πολιτικό παρελθόν»
LIFO NEWSROOM
Βίντεο δείχνει Ισραηλινούς στρατιώτες να κακοποιούν σεξουαλικά Παλαιστίνιο κρατούμενο

Διεθνή / Παραιτήθηκε η Ισραηλινή αξιωματούχος που ήταν υπεύθυνη για τη διαρροή βίντεο με κακοποίηση Παλαιστίνιου κρατούμενου

Το υλικό, που δημοσιοποίησε το CNN, φέρεται να δείχνει Ισραηλινούς στρατιώτες να κακοποιούν βάναυσα έναν Παλαιστίνιο κρατούμενο τον Ιούλιο του 2024
LIFO NEWSROOM
ΣΕΙΣΜΟΣ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ ΝΕΚΡΟΙ

Διεθνή / Σεισμός 6,3R στο Αφγανιστάν: Νέος απολογισμός για νεκρούς και τραυματίες - «Αισθητός ως την Καμπούλ»

Ο νέος φονικός σεισμός έπληξε το βόρειο Αφγανιστάν έπειτα από τη σεισμική δόνηση 6 βαθμών στα τέλη Αυγούστου στις επαρχίες Κουνάρ, Λαγκμάν και Νανγκαρχάρ
LIFO NEWSROOM