Σεισμός στη Συρία: Δεύτερο κομβόι με ανθρωπιστική βοήθεια έφθασε στα βόρεια της χώρας

Σεισμός στη Συρία: Δεύτερο κονβόι με ανθρωπιστική βοήθεια έφθασε στα βόρεια της χώρας Facebook Twitter
Φορτηγά του ΟΗΕ με ανθρωπιστική βοήθεια στη βόρεια Συρία - Φωτ.: Getty Images.
0

Ένα δεύτερο κομβόι φορτηγών με ανθρωπιστική βοήθεια πέρασε νωρίτερα σήμερα από την Τουρκία στη βόρεια Συρία η οποία έχει επίσης πληγεί από τον φονικό σεισμό της Δευτέρας.

Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης ανακοίνωσε ότι τα 14 φορτηγά με προορισμό τη βορειοδυτική Συρία μετέφεραν θερμαντικά σώματα, σκηνές, κουβέρτες και άλλες προμήθειες.

Πρόκειται για μια περιοχή όπου ο εμφύλιος πόλεμος έχει αφήσει το 90% του πληθυσμού, περίπου 4 εκατομμύρια ανθρώπους, να εξαρτάται άμεσα από ανθρωπιστική βοήθεια ακόμη και πριν τους σεισμούς.

Σημειώνεται επίσης ότι Τουρκία και Συρία έχουν διακόψει διπλωματικές σχέσεις εδώ και χρόνια. Τα φορτηγά πέρασαν από ένα συνοριακό πέρασμα που άνοιξε μόλις την Πέμπτη. 

Η θετική εξέλιξη με την αποστολή βοήθειας στη Συρία έρχεται καθώς διασώστες συνεχίζουν ακόμα και 100 ώρες μετά να βρίσκουν ζωντανούς ανθρώπους στα χαλάσματα, συμπεριλαμβανομένου ενός νεογέννητου μωρού. Ωστόσο, ο τραγικός απολογισμός των νεκρών σε Συρία και Τουρκία συνεχίζει να ανεβαίνει με τις τελευταίες επίσημες καταγραφές να κάνουν λόγο για πάνω από 22.500 ανθρώπους.

Χωρίς τρόφιμα και στέγη εκατοντάδες άνθρωποι σε Τουρκία και Συρία

Στο μεταξύ, εκατοντάδες χιλιάδες άλλοι άνθρωποι και στις δύο χώρες έχουν μείνει άστεγοι και χωρίς τρόφιμα με τις θερμοκρασίες να είναι συχνά υπό το μηδέν. 

Στο Σαμαντάγκ στη νότια επαρχία Χατάι της Τουρκίας, ένα αγόρι 10 ημερών, ο Γιαγκίζ, ανασύρθηκε από ένα κατεστραμμένο κτίριο κατά τη διάρκεια της νύχτας, ενώ στο Κιριχάν, Γερμανοί διασώστες ανέσυραν ζωντανή από τα ερείπια μια 40χρονη περισσότερες από 104 ώρες αφότου θάφτηκε στα συντρίμμια.

«Τώρα πιστεύω στα θαύματα», δήλωσε στο σημείο ο Στίβεν Μπάγερ, επικεφαλής της διεθνούς ομάδας έρευνας και διάσωσης. «Μπορείτε να δείτε τους ανθρώπους να κλαίνε και να αγκαλιάζονται μεταξύ τους. Είναι τεράστια ανακούφιση που αυτή η γυναίκα κάτω από τέτοιες συνθήκες βγήκε τόσο καλά. Είναι ένα απόλυτο θαύμα», πρόσθεσε.

Οι ελπίδες, ωστόσο, ότι πολλοί ακόμη άνθρωποι θα βρεθούν ζωντανοί εξανεμίζονται σταδιακά. Μόλις το 6% των θυμάτων του σεισμού που δεν έχουν διασωθεί μέσα σε πέντε ημέρες επιβιώνει, λένε οι ειδικοί, σε σύγκριση με το 74% μετά από 24 ώρες. Το ψύχος που επικρατεί είναι πιθανό να μειώσουν σημαντικά το προσδόκιμο επιβίωσης.

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Rob και Michele Reiner: Ποιος είναι ο γιος τους Nick, που συνελήφθη για τη δολοφονία τους

Διεθνή / Rob και Michele Reiner: Ποιος είναι ο γιος τους Nick, που συνελήφθη για τη δολοφονία τους

Η οικογένεια Reiner είχε μιλήσει ανοιχτά για τους μακροχρόνιους αγώνες του Nick με την κατάχρηση ουσιών και τον εθισμό σε σκληρά ναρκωτικά -  μπαινόβγαινε σε κέντρα αποκατάστασης επί χρόνια
THE LIFO TEAM
Τρομοκρατική επίθεση στο Σίδνεϊ: Xιλιάδες πολίτες θρηνούν σε αγρυπνίες σε όλη την Αυστραλία

Διεθνή / Τρομοκρατική επίθεση στο Σίδνεϊ: Xιλιάδες πολίτες θρηνούν σε αγρυπνίες σε όλη την Αυστραλία

Πολίτες σε όλη την Αυστραλία πενθούν για τους 16 νεκρούς που έχασαν τη ζωή τους την Κυριακή - 25 άτομα εξακολουθούν να νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της χώρας, ανάμεσά τους και ο δράστης
THE LIFO TEAM
Η Ευρώπη έτοιμη να ηγηθεί «πολυεθνικής δύναμης» στην Ουκρανία

Διεθνή / Η Ευρώπη έτοιμη να ηγηθεί «πολυεθνικής δύναμης» στην Ουκρανία

Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, της Γερμανία και άλλα ευρωπαϊκά κράτη αναφέρουν, ότι στρατεύματα από τη «συμμαχία των προθύμων», με τη στήριξη των ΗΠΑ, θα μπορούσαν να συνδράμουν στην ενίσχυση της ασφάλειας των ουκρανικών δυνάμεων
THE LIFO TEAM
IRC: Το Σουδάν για τρίτη χρονιά πρώτο στη λίστα της με τις σοβαρότερες ανθρωπιστικές κρίσεις του κόσμου

Διεθνή / IRC: Το Σουδάν για τρίτη χρονιά πρώτο στη λίστα της με τις σοβαρότερες ανθρωπιστικές κρίσεις του κόσμου

Την ώρα που συνεχίζονται οι συγκρούσεις μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών σε έναν εμφύλιο πόλεμο που έχει ήδη προκαλέσει τον θάνατο δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων, η «κραυγή» φορέων και οργανώσεων για βοήθεια στο Σουδάν ενισχύεται
THE LIFO TEAM