Σε τοίχο της Κωνσταντινούπολης 440 ζευγάρια γυναικείων παπουτσιών.- Όσα και οι γυναίκες που σκότωσαν οι σύντροφοι τους

Σε τοίχο της Κωνσταντινούπολης 440 ζευγάρια γυναικείων παπουτσιών.- Όσα και οι γυναίκες που σκότωσαν οι σύντροφοι τους Facebook Twitter
0

Ο Vahit Tuna, εικαστικός από την Τουρκία, δημιούργησε ένα ιδιαίτερο έργο για τιμήσει τις 440 γυναίκες θύματα της ενδοοικογενειακής βίας. 

Ο Τuna κρέμασε 440 ζευγάρια ψηλοτάκουνα γυναικεία παπούτσια στον τοίχο δύο κτιρίων της Κωνσταντινούπολης για να καταδείξει το μεγάλο πρόβλημα της βίας κατά των γυναικών στην Τουρκία, το οποίο πολλές φορές αποσιωπάται. 

Ο Τuna επέλεξε το εξωτερικό των κτιρίων και όχι κάποια γκαλερί ακριβώς για να προκαλέσει την προσοχή και στους περαστικούς, όχι μόνο στους συνήθεις θαμώνες των αιθουσών τέχνης.

Σε τοίχο της Κωνσταντινούπολης 440 ζευγάρια γυναικείων παπουτσιών.- Όσα και οι γυναίκες που σκότωσαν οι σύντροφοι τους Facebook Twitter

Σε ορισμένες περιοχές της Τουρκίας το έθιμο προβλέπει πως όταν πεθάνει ένας άνθρωπος οι φίλοι και οι συγγενείς του αφήνουν τα παπούτσια του έξω από τον τοίχο του σπιτιού του. Έχοντας αυτό στο μυαλό ο Tuna επέλεξε 440 ζευγάρια μαύρα ψηλοτάκουνα παπούτσια. Ο καλλιτέχνης εξήγησε στα τουρκικά ΜΜΕ πως τα τακούνια είναι ένα σύμβολο ανεξαρτησίας και ανυπακοής, ένα σύμβολο της δύναμης των γυναικών. 

«Θέλαμε ο κάθε περαστικός να δει το έργο και για αυτό δεν επιλέξαμε να το εκθέσουμε σε έναν κλειστό χώρο», εξηγεί ο Tyna. «Αυτό το πρότζεκτ αφενός έχει τον ρόλο να ευαισθητοποιήσει αφετέρου είναι και ένας φόρος τιμής, όπως θα ήταν ένα γλυπτό ή ένα μνημείο. Το έργο θα μείνει εκεί για έξι μήνες», καταλήγει.

Σημειώνεται πως το 2017 υπήρξαν 409 γυναικοκτονίες στην Τουρκία, πέρυσι 440, ενώ για τη φετινή χρονιά δεν υπάρχει ακόμα σαφή εικόνα. 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η φωτογράφος και ακτιβίστρια Nan Goldin στην 1η θέση της φετινής λίστας Art Review Power 100

Διεθνή / Η φωτογράφος και ακτιβίστρια Nan Goldin στην 1η θέση της φετινής λίστας Art Review Power 100

Η λίστα για πρώτη φορά κυριαρχείται από καλλιτέχνες οι οποίοι δεν δημιουργούν απλώς έργα για μουσεία και γκαλερί αλλά χρησιμοποιούν την ιδιότητά τους για να υπερασπιστούν και να επιφέρουν ευρύτερες κοινωνικές αλλαγές.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιάννης Βαληνάκης: «Ο Ερντογάν θέλει να αλλάξει τα σύνορα»

LiFO politics / Γιάννης Βαληνάκης: «Ο Ερντογάν θέλει να αλλάξει τα σύνορα»

Η Βασιλική Σιούτη συζητά για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις με τον καθηγητή Διεθνών Σχέσεων και πρώην υφυπουργό Εξωτερικών της κυβέρνησης Καραμανλή, Γιάννη Βαληνάκη, ενόψει της επίσκεψης στην Αθήνα του Προέδρου της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ