ΦΩΤΙΕΣ ΤΩΡΑ

Σε κοινό μέτωπο για τις μεταρρυθμίσεις στην ευρωζώνη στοχεύουν Μέρκελ και Μακρόν

Σε κοινό μέτωπο για τις μεταρρυθμίσεις στην ευρωζώνη στοχεύουν Μέρκελ και Μακρόν Facebook Twitter
EPA/CARSTEN KOALL
0

Τα σημεία που τους ενώνουν και όχι τις διαφορές τους επέλεξαν να αναδείξουν η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ και ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, κατά την συνέντευξη Τύπου η οποία προηγήθηκε σήμερα των συνομιλιών των δύο πλευρών στο Βερολίνο.

Κεντρικά θέματα ήταν οι προτάσεις για μεταρρυθμίσεις στην ευρωζώνη, οι διατλαντικές σχέσεις και η κατάσταση στην Συρία.

«Η ποικιλία των απόψεων πρέπει να μας εμπλουτίζει και όχι να μας ενοχλεί. Μέχρι τα μέσα του έτους θέλουμε από κοινού να καταθέσουμε απαντήσεις στα μεγάλα ερωτήματα της εποχής μας», δήλωσε η κυρία Μέρκελ αναφερόμενη στις προτάσεις για την ευρωζώνη και πρόσθεσε ότι «χρειαζόμαστε μια ανοιχτή συζήτηση και στο τέλος την βούληση και την δυνατότητα για συμβιβασμό, προκειμένου να δώσουμε κεντρικές απαντήσεις για τους πολίτες της Ευρώπης στις παγκόσμιες προκλήσεις» και συγκεκριμένα στην ευρωπαϊκή πολιτική ασύλου, την κοινή εξωτερική πολιτική, την περαιτέρω ανάπτυξη της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης και της τραπεζικής ένωσης.

Στο ίδιο πνεύμα και ο Γάλλος Πρόεδρος, τόνισε από την πλευρά του πως «ζούμε σε μια μοναδική στιγμή της ευρωπαϊκής περιπέτειας» και ζήτησε «μια πιο σαφή συγκατάθεση για τις μεταρρυθμίσεις, αντί να μπλέκουμε με τις λεπτομέρειες. Αυτή τη στιγμή το θέμα δεν είναι να συζητήσουμε για το ένα ή το άλλο εργαλείο, αλλά να είμαστε σίγουροι ποιον στόχο θέλουμε να πετύχουμε».

Από την κοινή συνέντευξη Τύπου δεν έλειψε και η αναφορά στον Πρόεδρο του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου, τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος, όπως είπε η κυρία Μέρκελ, ως υπουργός Οικονομικών είχε επεξεργαστεί σε βάθος προτάσεις για την εξέλιξη της ευρωζώνης.

Η καγκελάριος αναφέρθηκε ακόμη στην πρότασή της για συμμετοχή και των υπουργών Οικονομίας στο ECOFIN, προκειμένου, όπως επισήμανε, η συνεργασία και η συνεννόηση να είναι αποτελεσματικότερες.

Με κοινή πρωτοβουλία οι δύο ηγέτες θα επιχειρήσουν να αποτρέψουν, έστω την τελευταία στιγμή, και τον πιθανό εμπορικό πόλεμο Ε.Ε.-ΗΠΑ, τονίζοντας παράλληλα πόσο σημαντική είναι η διατλαντική σχέση συνεργασίας.

«Η συμμαχία με τις ΗΠΑ είναι ένας μεγάλος θησαυρός, τον οποίο θέλουμε, παρά τις όποιες διαφορές απόψεων, να καλλιεργήσουμε και να φροντίσουμε», είπε χαρακτηριστικά η Καγκελάριος, ενώ ο κ. Μακρόν αποκάλυψε ότι, ενόψει των επικείμενων επισκέψεων και των δυο τους στην Ουάσιγκτον, θα επεξεργαστούν ένα κοινό μήνυμα προς τον Ντόναλντ Τραμπ.

Σε ό,τι αφορά την Συρία, όπου έχει διαπιστωθεί διάσταση απόψεων για την χρήση στρατιωτικών μέσων, η Άγκελα Μέρκελ περιορίστηκε να δηλώσει ότι «αξίες και συμφέροντα μπορούμε παγκοσμίως να τα υπερασπιστούμε επιτυχώς μόνο ως Ευρωπαίοι».

Κατά την πρώτη επίσκεψη του Εμανουέλ Μακρόν στο Βερολίνο, η Καγκελάριος τον είχε καλωσορίσει με την φράση του Χέρμαν Έσσε, «κάθε αρχή περιέχει και μια μαγεία».

Ερωτηθείσα σήμερα σχετικά, εξήγησε ότι τότε δεν πίστευε ότι θα ήταν απασχολημένη για τόσο μεγάλο διάστημα με τον σχηματισμό κυβέρνησης. «Για αυτό συντηρήσαμε την μαγεία για λίγο και την βάλαμε στην άκρη για λίγους μήνες, αλλά τώρα επανέρχεται», δήλωσε.

Διεθνή
0

ΦΩΤΙΕΣ ΤΩΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σχεδόν δύο χρόνια μετά την επίθεση της Χαμάς – Κανένας δεν έχει δικαστεί για τη σφαγή της 7ης Οκτωβρίου

Διεθνή / Σχεδόν δύο χρόνια μετά την επίθεση της Χαμάς – Κανένας δεν έχει δικαστεί για τη σφαγή της 7ης Οκτωβρίου

Δύο χρόνια μετά την αιματηρή επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, χιλιάδες Παλαιστίνιοι κρατούνται χωρίς δίκη, ενώ οι υποθέσεις παραμένουν σε μυστικότητα και οι πρώτες δίκες καθυστερούν
LIFO NEWSROOM
Η Ευρώπη προετοιμάζεται για πόλεμο καθώς τα εργοστάσια όπλων επεκτείνονται με τριπλάσια ταχύτητα

Διεθνή / Η Ευρώπη προετοιμάζεται για πόλεμο καθώς τα εργοστάσια όπλων επεκτείνονται με τριπλάσια ταχύτητα

Η αμυντική βιομηχανία της Ευρώπης επεκτείνεται με πρωτοφανείς ρυθμούς μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, με νέα εργοστάσια και αύξηση παραγωγής όπλων και πυρομαχικών σε ιστορική κλίμακα
LIFO NEWSROOM
Σκάνδαλο στο Ισραήλ: Υπουργοί ζητούν αποπομπή αρχηγού στρατού λόγω Γάζας

Διεθνή / Ισραήλ: Υπουργοί ζητούν αποπομπή του αρχηγού του στρατού λόγω Γάζας

Διαμάχη κυβέρνησης Νετανιάχου και στρατού κλιμακώνεται: Υπουργοί ζητούν την αποπομπή του αρχηγού στρατού Εγιάλ Ζαμίρ εν μέσω σχεδίων για κατάληψη της Γάζας και αντιδράσεων για τους ομήρους
LIFO NEWSROOM
Η «κρυπτο-αυτοκρατορία» της οικογένειας Τραμπ: 4,5 δισ. δολάρια κέρδη μετά τις εκλογές και δεσμοί με Binance

Διεθνή / Η «κρυπτο-αυτοκρατορία» της οικογένειας Τραμπ: 4,5 δισ. δολάρια κέρδη μετά τις εκλογές και δεσμοί με Binance

Η οικογένεια Τραμπ κερδίζει δισεκατομμύρια από το κρυπτονόμισμα USD1 της World Liberty, με συνεργασίες που συνδέονται με την Binance και επενδυτές από Κίνα και Χονγκ Κονγκ
LIFO NEWSROOM
Ιμάμογλου: «Αν αποκλειστώ, η αντιπολίτευση πρέπει να ενωθεί για νέο υποψήφιο» – Η μάχη απέναντι στον Ερντογάν

Διεθνή / Ιμάμογλου: «Αν αποκλειστώ, η αντιπολίτευση πρέπει να ενωθεί για νέο υποψήφιο» – Η μάχη απέναντι στον Ερντογάν

Ο Εκρέμ Ιμάμογλου, έγκλειστος εδώ και πέντε μήνες, δηλώνει έτοιμος να στηρίξει άλλον υποψήφιο αν του απαγορευτεί η κάθοδος στις εκλογές - Οι δηλώσεις του, η κλιμάκωση των διώξεων και οι πολιτικές προεκτάσεις στην Τουρκία.
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
Τηλεδιάσκεψη Ευρωπαίων με Τραμπ: Τι δήλωσαν Ζελένσκι, Μερτς, Μακρόν, φον ντερ Λάιεν

Διεθνή / Τηλεδιάσκεψη Ευρωπαίων με Τραμπ: Τι δήλωσαν Ζελένσκι, Μερτς, Μακρόν, φον ντερ Λάιεν

Στόχος των σημερινών διαβουλεύσεων, οποίες πραγματοποιούνται με πρωτοβουλία του καγκελαρίου Μερτς, είναι να βρεθεί κοινό έδαφος με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ πριν συναντηθεί με τον επικεφαλής του Κρεμλίνου Βλαντιμίρ Πούτιν
LIFO NEWSROOM
Βρετανία: Αστυνομικοί του Σάρεϊ υποδύονται τους δρομείς για να συλλάβουν όσους παρενοχλούν γυναίκες που κάνουν γυμναστική

Διεθνή / Βρετανία: Αστυνομικοί υποδύονται τους δρομείς για να συλλάβουν όσους παρενοχλούν γυναίκες που κάνουν γυμναστική

Πιλοτική επιχείρηση της αστυνομίας του Σάρεϊ στη Βρετανία με γυναίκες αστυνομικούς ως δρομείς οδήγησε σε 18 συλλήψεις για παρενόχληση, σεξουαλική επίθεση και κλοπές
LIFO NEWSROOM
Καύσωνας και φωτιές σε Ισπανία και Τουρκία: Δεκάδες νεκροί, χιλιάδες εκκενώσεις

Διεθνή / Καύσωνας και φωτιές σε Ισπανία και Τουρκία: Δεκάδες νεκροί, χιλιάδες εκκενώσεις

Φονικές πυρκαγιές σαρώνουν Ισπανία, Τουρκία και Αλβανία, με δεκάδες νεκρούς, χιλιάδες εκκενώσεις και ανυπολόγιστες καταστροφές - Υψηλές θερμοκρασίες και ξηρασία εντείνουν τον κίνδυνο
LIFO NEWSROOM