Σε επιφυλακή οι ΗΠΑ για νέες επιθέσεις από τον ISIS

Σε επιφυλακή οι ΗΠΑ για νέες επιθέσεις από τον ISIS Facebook Twitter
EPA
0

Οι ΗΠΑ βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού για νέες επιθέσεις καθώς συνεχίζονται οι εκκενώσεις στο Αφγανιστάν.

Οι Αμερικανοί διοικητές βρίσκονται σε επιφυλακή για περισσότερες επιθέσεις από το Ισλαμικό Κράτος, συμπεριλαμβανομένων πιθανών ρουκετών ή βομβών που φέρουν οχήματα, με στόχο το αεροδρόμιο της Καμπούλ, δήλωσε ο επικεφαλής της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ, στρατηγός Φρανκ Μακένζι.

«Κάνουμε ό, τι μπορούμε για να είμαστε προετοιμασμένοι», δήλωσε ο στρατηγός ΜακΚένζι, καθώς οι αμερικανικές δυνάμεις αγωνίζονται να ολοκληρώσουν την αποχώρησή τους από το Αφγανιστάν, με καταληκτική ημερομηνία την 31η Αυγούστου.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δεν παρέτεινε αυτήν την προθεσμία.

Το βράδυ της Πέμπτης είπε ότι οι προσπάθειες εκκένωσης θα συνεχιστούν παρά τις επιθέσεις.

Ορκίστηκε επίσης εκδίκηση για τις επιθέσεις της Πέμπτης, προσθέτοντας ότι έδωσε εντολή στο Πεντάγωνο να σχεδιάσει πώς θα χτυπήσει το ISIS-K, το παρακλάδι του ISIS, που ανέλαβε την ευθύνη για τις πολύνεκρες εκρήξεις της Πέμπτης.

Το Ισλαμικό Κράτος φέρεται να είπε ότι ένας από τους βομβιστές αυτοκτονίας του είχε στόχο «μεταφραστές και συνεργάτες με τον αμερικανικό στρατό», όπως αναφέρει έκθεση του Reuters.

Υπενθυμίζεται ότι τουλάχιστον 103 άνθρωποι σκοτώθηκαν από τις βομβιστικές επιθέσεις σε πύλες του αεροδρομίου της Καμπούλ, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας The Wall Street Journal.

Νεκροί είναι τουλάχιστον 90 Αφγανοί και 13 μέλη των ένοπλων δυνάμεων των ΗΠΑ που απειλούν τους τζιχαντιστές με αντίποινα. Το Αλ Αραμπίγια κάνει λόγο για 158 τραυματίες.

Καμικάζι της τζιχαντιστικής οργάνωσης ISIS-K επιτέθηκαν το απόγευμα τις Πέμπτης στο πλήθος Αφγανών που περίμενε στο διεθνές αεροδρόμιο της Καμπούλ με την ελπίδα να μπορέσει να φύγει από τη χώρα και να σωθεί από το νέο καθεστώς των Ταλιμπάν. 

Αυτή η πρώτη φονική επίθεση μετά την επιστροφή των Ταλιμπάν στην εξουσία την 15η Αυγούστου καταγράφηκε μερικές ημέρες προτού αποπερατωθεί η αποχώρηση των ένοπλων δυνάμεων των ΗΠΑ, την 31η Αυγούστου, μετά από 20 χρόνια πολέμου με τους ισλαμιστές.

Με πληροφορίες Reuters/BBC

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το παράνομο εμπόριο καυσίμων στο Μεξικό: Πώς τα καρτέλ κυριαρχούν με βία και διαφθορά

Διεθνή / Το παράνομο εμπόριο καυσίμων στο Μεξικό: Πώς τα καρτέλ κυριαρχούν με βία και διαφθορά

Το λαθρεμπόριο καυσίμων στο Μεξικό εξελίσσεται σε διεθνές φαινόμενο. Πλοία, πλαστά έγγραφα, και κυβερνητική διαφθορά στηρίζουν ένα δίκτυο που χρηματοδοτεί τα καρτέλ και απειλεί τη σταθερότητα της χώρας.
LIFO NEWSROOM
Μαζικά συλλαλητήρια κατά της «στρατιωτικοποίησης της δημοκρατίας» ενόψει της παρέλασης Τραμπ στην Ουάσινγκτον

Διεθνή / Μαζικά συλλαλητήρια κατά της «στρατιωτικοποίησης της δημοκρατίας» ενόψει της παρέλασης Τραμπ στην Ουάσινγκτον

Εκατομμύρια Αμερικανοί αναμένονται σήμερα στους δρόμους, διαδηλώνοντας ενάντια στις αυταρχικές πολιτικές του Ντόναλντ Τραμπ και την πανηγυρική στρατιωτική παρέλαση για τα 250 χρόνια του αμερικανικού στρατού — που συμπίπτει με τα 79α γενέθλιά του
LIFO NEWSROOM