Σάλος με τη δήλωση Γαλλίδας υπουργού που συνέκρινε τις μουσουλμάνες με "νέγρες"

Σάλος με τη δήλωση Γαλλίδας υπουργού που συνέκρινε τις μουσουλμάνες με "νέγρες" Facebook Twitter
2

Τα πυρά της κοινής γνώμης συγκέντρωσε η Γαλλίδα υπουργός για τα Δικαιώματα των Γυναικών Λοράνς Ροσινιόλ όταν με δηλώσεις της παρομοίασε τις μουσουλμάνες που φοράνε μπούρκα με τις «νέγρες» από την περίοδο της δουλείας στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, ενώ επέκρινε τις εταιρείες ένδυσης που σχεδιάζουν ρούχα για μουσουλμάνες, όπως το μπουρκίνι (μαγιό που καλύπτουν όλο το σώμα), κατηγορώντας αυτές ότι προωθούν ένα τρόπο ζωής που εναντιώνεται στην ελευθερία.


«Όταν μεγάλες εταιρείες επενδύουν σε αυτή την αγορά (...) επειδή είναι επικερδής, μια αγορά για τις χώρες της Ευρώπης, όχι μια αγορά για τις χώρες του Κόλπου (...) αποποιούνται την κοινωνική τους ευθύνη», δήλωσε η Ροσινιόλ σε δηλώσεις της στο ραδιοφωνικό σταθμό RMC.


Παράλληλα χθες σε συνέντευξη της στο γαλλικό τηλεοπτικό σταθμό BFM, η ίδια δήλωσε: «Σαφώς και υπάρχουν γυναίκες που το επιλέγουν (σ.σ. να φορούν την μπούρκα). Υπήρχαν όμως και Αφρικανές νέγρες και Αμερικανίδες νέγρες που υπερασπίζονταν τη δουλεία. Πιστεύω ότι αυτές οι γυναίκες, οι περισσότερες από αυτές, είναι μαχήτριες του πολιτικού Ισλάμ και τις αντιμετωπίζω ως μαχήτριες... για όσα αντιπροσωπεύουν στην κοινωνία».


Ένα κείμενο διαμαρτυρίας που αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο συγκέντρωσε 18.000 υπογραφές ανθρώπων που κατηγορούν την υπουργό για ρατσισμό, με τις δηλώσεις της να αποδοκιμάζονται από τον πρόεδρο του Εθνικού Παρατηρητηρίου για την Ισλαμοφοβία Αμπνταλά Ζεκρί. «Καταδικάζω απερίφραστα αυτούς τους ισχυρισμούς που στιγματίζουν τις μουσουλμάνες», δήλωσε ο Ζεκρί στην γαλλική εφημερίδα Le Monde.


Η Ροσινιόλ ζήτησε συγγνώμη αργότερα για την χρήση της λέξης «νέγρος», αλλά επέμεινε στην σύγκριση της μπούρκας με την δουλεία.


Η Ροσινιόλ είναι υπέρμαχος της γαλλικής πολιτικής παράδοσης που επιδιώκει τον διαχωρισμό της θρησκείας από την πολιτική και εκπαιδευτική ζωή.

2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΥΠΟΒΟΗΘΟΥΜΕΝΗ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑ ΣΛΟΒΕΝΙΑ

Διεθνή / Σλοβενία: Το κοινοβούλιο νομιμοποίησε την υποβοηθούμενη αυτοκτονία

Σύμφωνα με τον νέο νόμο, όσοι πάσχουν από ανίατη ασθένεια, έχουν διαύγεια και η κατάσταση της υγείας τους είναι τέτοια που δεν μπορούν πλέον να αντέξουν τους πόνους, έχουν το δικαίωμα να βάλουν τέλος στη ζωή τους
LIFO NEWSROOM
«Είμαστε εμείς οι ίδιοι και η κοινωνία σε δίκη»: Η υπόθεση Πελικό γίνεται θεατρικό έργο

Διεθνή / «Είμαστε εμείς οι ίδιοι και η κοινωνία σε δίκη»: Η υπόθεση Πελικό έγινε θεατρικό έργο

Το έργο έχει την υποστήριξη των δικηγόρων της Πελικό και φεμινιστικών ομάδων - Δημοσιογράφοι και ερευνητές έδωσαν πρόθυμα χιλιάδες σελίδες από τα σημειωματάριά τους για τη δίκη
LIFO NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια
"Σαφώς και υπάρχουν γυναίκες που το επιλέγουν (σ.σ. να φορούν την μπούρκα). Υπήρχαν όμως και Αφρικανές νέγρες και Αμερικανίδες νέγρες που υπερασπίζονταν τη δουλεία." Το εξαιρετικό "μαζί ποτε" του Γερμανού τουρκικής καταγωγής Φατίχ Ακίμ νομίζω είναι κατατοπειστικό.