No.1

Ρωσία: Δεκαεννέα οι νεκροί από τις επιθέσεις σε εκκλησίες και συναγωγή

Ρωσία: Δεκαεννέα οι νεκροί από τις επιθέσεις σε εκκλησίες και συναγωγή Facebook Twitter
Φωτογραφία: EPA
0

Επιθέσεις σε θέσεις της αστυνομίας, εκκλησίες και συναγωγή στο Νταγκεστάν στον Βόρειο Καύκασο της Νότιας Ρωσίας, άφησαν πίσω τους 19 νεκρούς.

Τουλάχιστον 16 άνθρωποι μεταφέρθηκαν τραυματισμένοι στο νοσοκομείο μετά τις επιθέσεις το βράδυ της Κυριακής. Τριήμερο πένθος κηρύχθηκε στο Νταγκεστάν, μια κατά κύριο λόγο μουσουλμανική δημοκρατία στη νότια Ρωσία που γειτνιάζει με την Τσετσενία.

Πέντε άτομα που ευθύνονται για τις επιθέσεις «εξολοθρεύτηκαν», δήλωσαν οι αρχές.

Οι προφανώς συντονισμένες επιθέσεις είχαν στόχο τις πόλεις Derbent και Μαχατσκάλα στην Ορθόδοξη γιορτή της Πεντηκοστής, με έναν ορθόδοξο ιερέα μεταξύ των νεκρών.

Ο ιερέας αναγνωρίστηκε από τον αρχηγό της Δημοκρατίας του Νταγκεστάν, Σεργκέι Μελίκοφ, ως πατέρας Νικολάι Κοτέλνικοφ, ο οποίος είχε υπηρετήσει στο Ντέρμπεντ για περισσότερα από 40 χρόνια. Σε μια σειρά επιθέσεων το βράδυ της Κυριακής, ένοπλοι επιτέθηκαν σε εκκλησία και συναγωγή στο Derbent, όπου κατοικεί μια αρχαία εβραϊκή κοινότητα.

Στη μεγαλύτερη πόλη του Νταγκεστάν, τη Μαχατσκάλα, μια εκκλησία και ένα αστυνομικό τμήμα κοντά σε μια συναγωγή δέχθηκαν επίθεση. Πλάνα που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν ανθρώπους με σκούρα ρούχα να πυροβολούν κατά αστυνομικών αυτοκινήτων στη Μαχατσκάλα, προτού φτάσει στο σημείο μια συνοδεία οχημάτων έκτακτης ανάγκης.

Το Νταγκεστάν υπήρξε στο παρελθόν σκηνικό ισλαμιστικών επιθέσεων. Αν και οι δράστες δεν έχουν επίσημα ταυτοποιηθεί, τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι μεταξύ των ενόπλων ήταν και δύο γιοι του αρχηγού της συνοικίας Σεργκοκάλα, Μαγκομέντ Ομάροφ, ο οποίος συνελήφθη από την αστυνομία. Ωστόσο, σε ένα βίντεο που δημοσιεύτηκε στο Telegram, ο Μελίκοφ άφησε να εννοηθεί ότι η Ουκρανία έχει εμπλακεί στην επίθεση και ότι το Νταγκεστάν εμπλέκεται πλέον άμεσα στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Ο πόλεμος έρχεται στα σπίτια μας», είπε ο κ. Μελίκοφ. «Καταλαβαίνουμε ποιος βρίσκεται πίσω από την οργάνωση των τρομοκρατικών επιθέσεων και ποιον στόχο επιδίωκαν», είπε. Τη Δευτέρα, ο Μελίκοφ είπε ότι οι αρχές συνεχίζουν το κυνήγι για εκείνους που οργάνωσαν τις επιθέσεις. Ο επικεφαλής της επιτροπής διεθνών υποθέσεων της Ρωσικής Κρατικής Δούμας, Λεονίντ Σλούτσκι, διατύπωσε παρόμοιους ισχυρισμούς, λέγοντας ότι οι επιθέσεις στο Νταγκεστάν και μια πυραυλική επίθεση που σκότωσε τέσσερις στην κατεχόμενη από τη Ρωσία Σεβαστούπολη την Κυριακή «δεν μπορεί να είναι σύμπτωση».

«Αυτά τα τραγικά γεγονότα, είμαι βέβαιος ότι ενορχηστρώθηκαν από το εξωτερικό και έχουν στόχο να σπείρουν τον πανικό και να διχάσουν τον ρωσικό λαό», είπε ο κ. Σλούτσκι. Όμως, ένας κορυφαίος Ρώσος εθνικιστής στην κατεχόμενη Ουκρανία, ο Ντμίτρι Ρογκόζιν, προειδοποίησε ότι αν για κάθε επίθεση κατηγορηθεί «οι μηχανορραφίες της Ουκρανίας και του ΝΑΤΟ, αυτή η ομίχλη θα μας οδηγήσει σε μεγάλα προβλήματα».

Υπενθυμίζεται ότι η τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα τον Μάρτιο, στην οποία σκοτώθηκαν 147 άνθρωποι, θεωρείται από τις ρωσικές αρχές ότι οργανώθηκε από την Ουκρανία και τη Δύση, παρόλο που την ευθύνη για αυτή ανέλαβε Ισλαμικό Κράτος. 

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν εξέφρασε τα συλλυπητήριά του σε όσους έχασαν αγαπημένα πρόσωπα στις επιθέσεις στην Κριμαία και το Νταγκεστάν. Τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων ανέφεραν το πρωί της Δευτέρας ότι η αντιτρομοκρατική επιχείρηση που ξεκίνησε μετά τις επιθέσεις είχε πλέον τερματιστεί.

Μεταξύ 2007 και 2017, μια τζιχαντιστική οργάνωση που ονομάζεται Εμιράτο του Καυκάσου, και αργότερα το Ισλαμικό Εμιράτο του Καυκάσου, οργάνωσε επιθέσεις στο Νταγκεστάν και στις γειτονικές ρωσικές δημοκρατίες της Τσετσενίας, της Ινγκουσετίας και της Καμπαρντίνο-Μπαλκαρίας.

Μετά την επίθεση στη Μόσχα, ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είχε επιμείνει ότι «η Ρωσία δεν μπορεί να γίνει στόχος τρομοκρατικών επιθέσεων από ισλαμιστές φονταμενταλιστές» επειδή «επιδεικνύει ένα μοναδικό παράδειγμα διαθρησκειακής αρμονίας και διαθρησκευτικής και διαεθνοτικής ενότητας».
Ωστόσο, πριν από τρεις μήνες, η υπηρεσία εσωτερικής ασφάλειας της Ρωσίας, η FSB, ανέφερε ότι απέτρεψε σχέδιο επίθεσης του ΙΚ σε συναγωγή της Μόσχας.

Με πληροφορίες από BBC

 


 

Διεθνή
0

No.1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ ΠΑΚΙΣΤΑΝ ΤΑΛΙΜΠΑΝ ΠΟΛΕΜΟΣ

Διεθνή / Το Πακιστάν κηρύσσει «ανοιχτό πόλεμο» μετά τους βομβαρδισμούς μεγάλων πόλεων στο Αφγανιστάν

«Η υπομονή μας έχει εξαντληθεί», ξεκαθάρισε ο υπουργός Άμυνας του Πακιστάν μετά τις επιθέσεις - Ο πρωθυπουργός της χώρας διαμηνύει ότι δε θα υπάρξει καμία υποχώρηση στην υπεράσπιση της πατρίδας
THE LIFO TEAM
Ο Έπσταϊν επιχείρησε να αγοράσει παλάτι στο Μαρόκο μία ημέρα πριν συλληφθεί το 2019

Διεθνή / Ο Έπσταϊν επιχείρησε να αγοράσει παλάτι στο Μαρόκο μία ημέρα πριν συλληφθεί το 2019

Mέσα ενημέρωσης στο Μαρόκο είχαν αφήσει να εννοηθεί ότι ο Έπσταϊν ενδέχεται να έβλεπε τη χώρα ως ασφαλές καταφύγιο, δεδομένου ότι δεν υφίσταται συμφωνία έκδοσης με τις ΗΠΑ
THE LIFO TEAM
ΙΣΡΑΗΛ ΗΠΑ ΠΡΕΣΒΗΣ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Ισραήλ: «Όσοι θέλουν να φύγουν να το κάνουν ΣΗΜΕΡΑ» λέει ο Αμερικανός πρέσβης στο προσωπικό

Εντείνεται η ανησυχία για πιθανό πλήγμα κατά του Ιράν - Ο πρέσβης υπογράμμισε ότι όσοι θέλουν να αποχωρήσουν θα πρέπει να οργανώσουν γρήγορα τα σχέδιά τους, καθώς δεν είναι βέβαιο ότι θα υπάρχουν πτήσεις τις επόμενες ημέρες
THE LIFO TEAM