Ρευστό το σκηνικό στην ΠΓΔΜ για την αλλαγή του Συντάγματος

Ρευστό το σκηνικό στην ΠΓΔΜ για την αλλαγή του Συντάγματος Facebook Twitter
0

Για δεύτερη ημέρα, συνεχίστηκε σήμερα η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής της ΠΓΔΜ, επί της πρότασης της κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ για τροποποίηση του Συντάγματος της χώρας, βάσει των προβλεπόμενων στη Συμφωνία των Πρεσπών.

Σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, η συζήτηση σε αυτή την πρώτη φάση της διαδικασίας τροποποίησης του Συντάγματος μπορεί να διαρκέσει μέχρι δέκα ημέρες. 

Θα ολοκληρωθεί με ψηφοφορία, για την οποία απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων (80 στους 120 βουλευτές), προκειμένου η διαδικασία να προχωρήσει στα επόμενα στάδια.

Κατά τη διάρκεια των πρώτων δύο ημερών της συζήτησης στην Ολομέλεια, δεν σημειώθηκε καμία μετακίνηση των κομμάτων από τις γνωστές θέσεις τους, ούτε καμία μετατόπιση βουλευτών από τις κομματικές γραμμές.

Οι βουλευτές που εμφανίζονται διατεθειμένοι να στηρίξουν την τροποποίηση του Συντάγματος υπολογίζονται πλέον σε 72 (βουλευτές του συνασπισμού που ηγείται το κόμμα του Ζάεφ και βουλευτές αλβανικών κομμάτων), ωστόσο για την ώρα δεν υπάρχουν ενδείξεις για διαφοροποίηση βουλευτών της αντιπολίτευσης, ώστε να επιτευχθεί η απαραίτητη ενισχυμένη πλειοψηφία των δύο τρίτων.

Στο μεταξύ, μετά το μήνυμα «εθνικής συμφιλίωσης» που απηύθυνε χθες ο Ζόραν Ζάεφ, ιδίως σε σχέση με τα βίαια γεγονότα της 27ης Απριλίου 2017, όταν εκατοντάδες υποστηρικτές του VMRO-DPMNE εισέβαλαν στο κοινοβούλιο και ξυλοκόπησαν άγρια τον ίδιο τον Ζάεφ, βουλευτές του κόμματός του και βουλευτές αλβανικών κομμάτων, το Εφετείο των Σκοπίων ήρε σήμερα το μέτρο για κατ' οίκον περιορισμό που είχε επιβληθεί σε δύο βουλευτές του VMRO-DPMNE, οι οποίοι αντιμετωπίζουν βαρύτατες κατηγορίες για τα αιματηρά εκείνα επεισόδια που διαδραματίστηκαν στη Βουλή. Πλέον, με την άρση του περιοριστικού αυτού μέτρου, οι δύο βουλευτές θα μπορούν να παρίστανται στις συνεδριάσεις της Βουλής.

Παράλληλα, ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Γουές Μίτσελ, με επιστολή του προς τον αρχηγό του VMRO-DPMNE Χρίστιαν Μίτσκοσκι, αφού σημείωσε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών αποτελεί μια ιστορική ευκαιρία για τη «Μακεδονία» να διασφαλίσει ένα πιο φωτεινό μέλλον και να συμβάλει στην ασφάλεια, σταθερότητα και ευημερία της περιοχής, εξέφρασε την απογοήτευση των ΗΠΑ σχετικά με την αρνητική στάση που τήρησε το κόμμα αυτό στο δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ που διεξήχθη στις 30 Σεπτεμβρίου και τη στάση που επιδεικνύει τις τελευταίες ημέρες στην Ολομέλεια της Βουλής, όπου συζητείται η πρόταση για τροποποίηση του Συντάγματος.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ στην επιστολή του αυτή προς τον αρχηγό του VMRO-DPMNE, που αναρτήθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα της πρεσβείας των ΗΠΑ στα Σκόπια, ζητά από αυτόν να δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες, τόσο δημόσια όσο και ιδιωτικά, προκειμένου οι βουλευτές του κόμματος του να αποφασίσουν ελεύθερα ποια στάση θα τηρήσουν επί της πρότασης για αλλαγή του Συντάγματος, απαλλαγμένοι από πιέσεις και απειλές.

«Δεν αποτελεί έκπληξη ότι είμαστε απογοητευμένοι από τις θέσεις της ηγεσίας του VMRO-DPMNE, τόσο σχετικά με το δημοψήφισμα όσο και για τα βήματα που πρέπει να γίνουν στο Κοινοβούλιο, προκειμένου να αλλάξει το Σύνταγμα. Από την ανεξαρτησία της "Μακεδονίας", οι πολίτες από όλες τις εθνοτικές κοινότητες και τα κόμματα της χώρας, συμπεριλαμβανομένου και του δικού σας, υποστηρίζουν σθεναρά την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ.

»»Τώρα είναι η σειρά του Κοινοβουλίου να πράξει το επόμενο αποφασιστικό βήμα. Σας ενθαρρύνουμε να δημιουργήσετε τις κατάλληλες εκείνες συνθήκες, τόσο δημόσια όσο και ιδιωτικά, προκειμένου οι βουλευτές του συνασπισμού σας να αποφασίσουν πώς θα ψηφίσουν σχετικά με τις συνταγματικές αλλαγές, χωρίς απειλές βίας, εκδίκησης, ή άλλη μορφή εξαναγκασμού», σημειώνει ο Μίτσελ, στην επιστολή του προς τον αρχηγό του VMRO-DPMNE.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έκθεση-καμπανάκι: Αυξάνονται οι θάνατοι εφήβων και νέων από αυτοκτονίες, ουσίες και ασθένειες

Διεθνή / Έκθεση-καμπανάκι: Αυξάνονται οι θάνατοι εφήβων και νέων από αυτοκτονίες, ουσίες και ασθένειες

Η έρευνα, που βασίστηκε σε πάνω από 300.000 πηγές δεδομένων, καταγράφει ανησυχητικές τάσεις: οι θάνατοι νέων αυξάνονται, ενώ οι χρόνιες παθήσεις και τα ψυχικά νοσήματα επιδεινώνονται
LIFO NEWSROOM
Η Κίνα προειδοποιεί τις ΗΠΑ για αντίποινα σχετικά με την απειλή του Τραμπ για δασμούς 100%

Διεθνή / Η Κίνα προειδοποιεί τις ΗΠΑ για αντίποινα μετά την απειλή του Τραμπ για δασμούς 100%

«Αν οι Ηνωμένες Πολιτείες επιμείνουν στον λάθος δρόμο, η Κίνα θα λάβει αποφασιστικά μέτρα για να προστατεύσει τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντά της», δήλωσε εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εμπορίου
LIFO NEWSROOM
Ιαν Γουότκινς: Δύο συλλήψεις για τη δολοφονία του παιδεραστή πρώην τραγουδιστή των Lostrpophets στη φυλακή

Διεθνή / Ίαν Γουότκινς: Δύο συλλήψεις για τη δολοφονία του παιδεραστή πρώην τραγουδιστή των Lostrpophets στη φυλακή

Ο 48χρονος, ο οποίος εξέτιε πολυετή ποινή σε βρετανική φυλακή για σεξουαλικά εγκλήματα σε βάρος παιδιών, εντοπίστηκε με σοβαρά τραύματα και υπέκυψε επί τόπου
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Πυροβολισμοί στη Νότια Καρολίνα - Τουλάχιστον τέσσερις νεκροί και 20 τραυματίες

Διεθνή / ΗΠΑ: Πυροβολισμοί στη Νότια Καρολίνα - Τουλάχιστον τέσσερις νεκροί και 20 τραυματίες

«Πολλοί τραυματίες και αυτόπτες μάρτυρες έτρεξαν προς κοντινές επιχειρήσεις και ιδιοκτησίες για να βρουν καταφύγιο από τους πυροβολισμούς», ανέφερε το Γραφείο του Σερίφη
LIFO NEWSROOM
Οι Ευρωπαίοι ακροδεξιοί μιμούνται τον Τραμπ στην «εκστρατεία κατά της Antifa»

Διεθνή / Οι Ευρωπαίοι ακροδεξιοί μιμούνται τον Τραμπ στην «εκστρατεία κατά της Antifa»

Ο Αμερικανός πρόεδρος προσφέρει νομιμότητα, αφήγημα και συνοχή στη νέα ευρωπαϊκή δεξιά, ενώ γύρω του έχει ήδη στηθεί ένα δίκτυο χρηματοδοτών και δεξαμενών σκέψης που συνθέτουν μια «Maga internationale»
LIFO NEWSROOM
Στρατηγική συνεργασία ΗΠΑ-Φινλανδίας στην Αρκτική: Κατασκευάζονται 11 νέα παγοθραυστικά

Διεθνή / Στρατηγική συνεργασία ΗΠΑ-Φινλανδίας στην Αρκτική: Κατασκευάζονται 11 νέα παγοθραυστικά

Οι ΗΠΑ και η Φινλανδία ανακοίνωσαν κοινό σχέδιο για την κατασκευή 11 παγοθραυστικών, με στόχο την ενίσχυση της ασφάλειας και των συμφερόντων στην Αρκτική, σε μια περίοδο γεωπολιτικής έντασης
LIFO NEWSROOM