Reuters: Ο ΠΟΥ εκτιμά ότι πιο ευάλωτοι θα χρειάζονται κάθε χρόνο εμβόλιο για τον κορωνοϊό

Reuters: Ο ΠΟΥ εκτιμά ότι πιο ευάλωτοι θα χρειάζονται κάθε χρόνο εμβόλιο για τον κορωνοϊό Facebook Twitter
Πηγή φωτό EPA
0

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προβλέπει ότι οι πιο ευάλωτοι στον κορωνοϊό- όπως οι ηλικιωμένοι- θα πρέπει να κάνουν κάθε χρόνο μια ενισχυτική δόση του εμβολίου για να προστατεύονται από τις μεταλλάξεις, σύμφωνα με το Reuters. 

Αυτή η εκτίμηση περιλαμβάνεται σε έκθεση που επρόκειτο να συζητηθεί σήμερα σε συνεδρίαση του συμβουλίου του Gavi, της συμμαχίας για τον εμβολιασμό που συντονίζει τον μηχανισμό του ΠΟΥ για τον εμβολιασμό (COVAX). Η πρόβλεψη αυτή υπόκειται σε αλλαγές, ενώ συνοδεύεται από δύο άλλα, λιγότερο πιθανά, σενάρια. 

Η Moderna όπως και η Pfizer μαζί με την BioNTech έχουν εκφράσει την άποψή ότι ο κόσμος θα χρειαστεί σύντομα ενισχυτικές δόσεις για να διατηρηθούν τα υψηλά επίπεδα ανοσίας, αλλά τα στοιχεία για αυτό είναι ακόμη ασαφή, σημειώνει το Reuters. 

Το έγγραφο που επικαλείται το ειδησεογραφικό πρακτορείο δείχνει ότι ο ΠΟΥ θεωρεί τις ετήσιες ενισχυτικές δόσεις για τις ομάδες υψηλού κινδύνου ως το «ενδεικτικό» βασικό σενάριο και ενισχυτικές δόσεις ανά δύο χρόνια για τον γενικό πληθυσμό. 

Δεν διευκρινίζεται στο έγγραφο πώς βγήκαν αυτά τα συμπεράσματα, αλλά δείχνει ότι με βάση το βασικό σενάριο νέες μεταλλάξεις θα συνεχίσουν να εμφανίζονται και τα εμβόλια θα επικαιροποιούνται τακτικά για να αντιμετωπίσουν αυτές τις απειλές. 

Με ημερομηνία 8 Ιουνίου, το έγγραφο που παραμένει «υπό επεξεργασία», προβλέπει επίσης ότι υπό το βασικό σενάριο τον επόμενο χρόνο θα παρασκευαστούν 12 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίου για τον κορωνοϊό παγκοσμίως

Αυτή η ποσότητα είναι ελαφρώς μεγαλύτερη από την πρόβλεψη για 11 δισεκατομμύρια δόσεις φέτος, που έχει κάνει η Διεθνής Ομοσπονδία Φαρμακοβιομηχανιών (IFPMA), κάτι που σημαίνει ότι ο ΠΟΥ δεν αναμένει σημαντική ενίσχυση της παραγωγής εμβολίων το 2022, σημειώνει το Reuters. 

Προβλήματα στην παραγωγή, ζητήματα που αφορούν στην έγκριση από τις ρυθμιστικές αρχές και «απομάκρυνση από κάποιες τεχνολογικές πλατφόρμες» θεωρούνται στο έγγραφο πιθανές αιτίες για καθυστερήσεις στον εφοδιασμό την επόμενη χρονιά. 

Το χειρότερο σενάριο 

Τα σενάρια θα χρησιμοποιηθούν για να καθοριστεί η παγκόσμια στρατηγική του ΠΟΥ για τον εμβολιασμό και οι προβλέψεις μπορεί να αλλάξουν καθώς προκύπτουν νέα δεδομένα για τον ρόλο των ενισχυτικών δόσεων και τη διάρκεια της προστασίας των εμβολίων, αναφέρει το Gavi σε άλλο έγγραφο που επίσης επικαλείται το Reuters. 

Μέχρι στιγμής έχουν χορηγηθεί περίπου 2,5 δισεκατομμύρια δόσεις παγκοσμίως, κυρίως σε πλούσιες χώρες όπου πάνω από το μισό του πληθυσμού έχει κάνει τουλάχιστον μία δόση. Σε πολλές φτωχότερες χώρες έχει εμβολιαστεί λιγότερο από το 1% του πληθυσμού, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Gavi. 

Στην πιο απαισιόδοξη πρόβλεψη του ΠΟΥ, αυτό το χάσμα θα μπορούσε να διευρυνθεί την επόμενη χρονιά, καθώς η ανάγκη για ενισχυτικές δόσεις θα μπορούσε να οδηγήσει ξανά τις φτωχότερες χώρες στο τέλος της «ουράς» για τα εμβόλια. 

Στο χειρότερο σενάριο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει ότι η παραγωγή θα μπορούσε να είναι 6 δισεκατομμύρια δόσεις την επόμενη χρονιά, εξαιτίας αυστηρών κανόνων για τα νέα εμβόλια και παρασκευαστικών ζητημάτων για τα υπάρχοντα. 

Αυτό θα μπορούσε να συνδυαστεί με την ανάγκη για ετήσιες ενισχυτικές δόσεις για όλο τον κόσμο και όχι μόνο για τους ευάλωτους, για να αντιμετωπιστούν οι μεταλλάξεις και η περιορισμένη διάρκεια της προστασίας. 

Σε ένα πιο αισιόδοξο σενάριο, όλα τα εμβόλια που είναι υπό ανάπτυξη θα μπορούσαν να εγκριθούν και η παραγωγή να αυξηθεί σε περίπου 16 δισεκατομμύρια δόσεις, για να καλυφθεί η ζήτηση. Τα εμβόλια επίσης θα μπορούσαν θα μοιραστούν δίκαια σε όλο τον κόσμο. 

Επίσης, θα μπορούσε να μην υπάρχει ανάγκη για ενισχυτικές δόσεις, καθώς τα εμβόλια θα μπορούσαν να δείξουν αποτελεσματικότητα απέναντι στις μεταλλάξεις και μεγαλύτερης διάρκειας προστασία.  
 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Διεθνή / Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Στο βίντεο διάρκειας σχεδόν τριών λεπτών, ο Γκόλντμπεργκ-Πόλιν, ο οποίος φαίνεται να του λείπει το ένα χέρι, αυτοπαρουσιάζεται και ζητά από την ισραηλινή κυβέρνηση να τους επιστρέψει στο σπίτι
NEWSROOM