Οι δολοφονίες ακτιβιστών του περιβάλλοντος σημείωσαν ρεκόρ το 2020

Ρεκόρ δολοφονιών ακτιβιστών του περιβάλλοντος το 2020 - Τι δείχνουν τα στοιχεία έκθεσης Facebook Twitter
Αύξηση δολοφονιών των ανθρώπων που αγωνίζονται για την προστασία του περιβάλλοντος καταδεικνύει έκθεση ΜΚΟ - Πηγή φωτογραφίας: Getty Images
0

Τον περασμένο χρόνο καταγράφηκε αριθμός - ρεκόρ δολοφονιών ακτιβιστών που εργάζονται για την προστασία του περιβάλλοντος και την ευημερία της γης, σύμφωνα με νέα έκθεση οργάνωσης. 

Τουλάχιστον 227 υπέρμαχοι του περιβάλλοντος δολοφονήθηκαν στον κόσμο το 2020, οι οποίοι αναλογούν σε 4 την εβδομάδα, οι περισσότεροι από τους οποίους στην Λατινική Αμερική, καταγγέλλει η μη κυβερνητική οργάνωση Global Witness σε νέα έκθεσή της που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.


Σχεδόν το ένα τρίτο των δολοφονιών φέρεται να συνδέεται με την εκμετάλλευση πόρων - υλοτομία, εξόρυξη, αγροβιομηχανία μεγάλης έκτασης, υδροηλεκτρικά φράγματα. Ενώ το 75% των επιθέσεων έγινε στην κεντρική ή τη νότια Αμερική, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΜΚΟ. 

Πρώτη στον μακάβριο αυτό απολογισμό έρχεται, για δεύτερη συνεχή χρονιά, η Κολομβία, με 65 ακτιβιστές και ηγέτες κοινοτήτων να έχουν δολοφονηθεί εξαιτίας της δέσμευσής τους υπέρ της υπεράσπισης της φύσης, σύμφωνα με την έκθεση αυτή.

Εκτός Κολομβίας, το επίκεντρο των εγκλημάτων αυτών εντοπίζεται στο Μεξικό (30 δολοφονίες), στις Φιλιππίνες (29), στην Βραζιλία (20), στην Ονδούρα (17) και σε 12 άλλες χώρες.

Τα θύματα των δολοφονιών αυτών έχουν πολλά κοινά: το 70% από αυτά εργαζόταν για να τερματιστεί η αποψίλωση των δασών και όλα, πλην ενός, ζούσαν σε αναπτυσσόμενες χώρες. Επίσης το ένα τρίτο από τα θύματα ανήκε σε κοινότητες αυτοχθόνων.

"Εμείς οι ιθαγενείς (...) γνωρίζουμε ότι το περιβάλλον είναι η πηγή όλης της ζωής", σχολίασε στο AFP η Σέλια Ουμένσα, επικεφαλής κοινότητας της φυλής Νάσα, η οποία αγωνίζεται κατά της αποψίλωσης, των μονοκαλλιεργειών και των παράνομων εξορύξεων στο ταραγμένο νοτιοδυτικό τμήμα της Κολομβίας, στην περιοχή Κάουκα.

Η Ουμένσα έχει επιζήσει τριών αποπειρών δολοφονίας της.

Η Global Witness διατηρεί στατιστικά στοιχεία από το 2012 και σε αυτή την έκθεσή της διαπιστώνει σταθερή αύξηση των εγκλημάτων αυτών τις τρεις τελευταίες χρονιές (167 το 2018 και 212 το 2019).

Η μη κυβερνητική οργάνωση θέλησε φέτος, όπως δηλώνει στην έκθεσή της, να προσελκύσει την προσοχή "στις βιομηχανίες που αποτελούν την αιτία της κλιματικής κρίσης και τις επιθέσεις κατά των υπερασπιστών του περιβάλλοντος".

"Η επιδίωξη ολοένα πιο υψηλών κερδών (...) με το χαμηλότερο δυνατό κόστος δείχνει πάντα να καταλήγει στην ιδέα ότι αυτοί που εμποδίζουν τα σχέδια πρέπει να εξαφανιστούν", σχολιάζει ο Αμερικανός περιβαλλοντολόγος Μπιλ Μακίμπεν, τον οποίο επικαλείται η έκθεση.

Στο πλαίσιο των εισηγήσεών της, η μκο καλεί τον ΟΗΕ "να αναγνωρίσει επισήμως το δικαίωμα σε ένα υγιές περιβάλλον", η απουσία του οποίου δημιουργεί "τεράστιο κενό" στο σημερινό σύστημα υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Με πληροφορίες από BBC/ΑΠΕ

Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι ισχυρισμοί περί συσκευασιών από ανακυκλωμένο πλαστικό είναι παραπλανητικοί, καταγγέλλουν οι ειδικοί

Περιβάλλον / Οι ισχυρισμοί περί συσκευασιών από ανακυκλωμένο πλαστικό είναι παραπλανητικοί, καταγγέλλουν οι ειδικοί

Με τη βοήθεια λογιστικών τεχνασμάτων και αμφισβητούμενων μεθόδων πιστοποίησης, εταιρείες εμφανίζουν το πλαστικό ως «κυκλικό» και περιβαλλοντικά ουδέτερο, την ώρα που η πλειονότητά του εξακολουθεί να παράγεται από ορυκτές πρώτες ύλες
THE LIFO TEAM
«Οι καταναλωτές δεν θα γνωρίζουν τι τρώνε και οι αγρότες τι καλλιεργούν»

Ρεπορτάζ / «Οι καταναλωτές δεν θα γνωρίζουν τι τρώνε και οι αγρότες τι καλλιεργούν»

Από τα «καλαμπόκια-σκιάχτρα» της Greenpeace που σφράγισαν τις εκστρατείες κατά των μεταλλαγμένων στα τέλη του ’90 η Ευρώπη περνά στη νέα γενιά γενετικά τροποποιημένων φυτών που αναπτύσσονται μέσω των «νέων γονιδιωματικών τεχνικών». 
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ ΚΑΡΧΑΡΙΑΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ

Περιβάλλον / Τέσσερα περιστατικά σε 48 ώρες: Πώς οι παραλίες στην Αυστραλία έγιναν «τέλεια καταιγίδα» για καρχαρίες

Τέσσερα περιστατικά με καρχαρίες μέσα σε 48 ώρες, τα τρία σε ακτογραμμή περίπου 15 χιλιομέτρων, έβαλαν τις παραλίες της ανατολικής Αυστραλίας σε κατάσταση συναγερμού
THE LIFO TEAM
ΣΑΒΒΑΤΟ - Γιατί η Γροιλανδία είναι απαραίτητη για την παγκόσμια κλιματική επιστήμη

Περιβάλλον / Γιατί η Γροιλανδία είναι απαραίτητη για την παγκόσμια κλιματική επιστήμη

Περίπου το 80% της Γροιλανδίας καλύπτεται από έναν τεράστιο παγετώνα, ο οποίος, αν έλιωνε πλήρως, θα προκαλούσε άνοδο της παγκόσμιας στάθμης της θάλασσας κατά περίπου επτά μέτρα
THE LIFO TEAM