Ψεύτικες ήταν οι ζώνες με εκρηκτικά που φορούσαν οι δράστες της επίθεσης στο Καμπρίλς

Ψεύτικες ήταν οι ζώνες με εκρηκτικά που φορούσαν οι δράστες της επίθεσης στο Καμπρίλς Facebook Twitter
0

Οι ζώνες με εκρηκτικά τις οποίες φορούσαν οι δράστες της επίθεσης στο Καμπρίλς που σκοτώθηκαν από την αστυνομία ήταν ψεύτικες, δήλωσε σήμερα ο περιφερειακός ηγέτης της Καταλονίας Κάρλες Πουτζεμόν στον τοπικό ραδιοσταθμό RAC1.


Ένας ύποπτος ισλαμιστής οδήγησε χθες ένα βαν εναντίον του πλήθους στη Βαρκελόνη σκοτώνοντας 13 ανθρώπους και η αστυνομία ανακοίνωσε επίσης ότι αργότερα το ίδιο βράδυ οι αστυνομικοί σκότωσαν στο Καμπρίλς πέντε δράστες για να αποτρέψουν μια άλλη βομβιστική επίθεση καμικάζι.


Ο Πουτζεμόν δήλωσε πως πυροτεχνουργοί έχουν επιβεβαιώσει πως οι ζώνες με τα εκρηκτικά ήταν ψεύτικες.

Το χρονικό των δύο επιθέσεων


Χθες το απόγευμα ένας οδηγός όρμησε με τη λευκή καμιονέτα εναντίον του πλήθους στην πλέον πολυσύχναστη τουριστική λεωφόρο της Βαρκελώνης Λας Ράμπλας, σκοτώνοντας 13 και τραυματίζοντας περί του 100 ανθρώπους, σε μία επίθεση την ευθύνη για την οποία ανέλαβε η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.


Λίγες ώρες αργότερα, περί τις 02.00 ώρα Ελλάδος (12.00 τοπική ώρα) νέα παρόμοια επίθεση πραγματοποιήθηκε στο παραλιακό θέρετρο Καμπρίλς, 120 χιλιόμετρα νότια της Βαρκελώνης. Η αστυνομία της Καταλονίας σκότωσε και τους πέντε επιβαίνοντες του Audi Α3 που έπεσε επάνω στο πλήθος στον παραλιακό δρόμο της πόλης.

 13 άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά την πρώτη επίθεση, ενώ περί τους 100 τραυματίσθηκαν.


Ο βέλγος υπουργός Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι μία Βελγίδα περιλαμβάνεται στους νεκρούς. Τα θύματα- νεκροί και τραυματίες - είναι 18 διαφορετικών εθνικοτήτων, σύμφωνα με τις ισπανικές υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας.


Αργότερα, περί τις 12.00 τοπική ώρα (02.00 ώρα Ελλάδος), ένα Audi 3 όρμησε εναντίον του πλήθους στον παραλιακό δρόμο του θερέτρου Καμπρίλς, 120 χιλιόμετρα νότια της Βαρκελώνης. Το αυτοκίνητο δέχθηκε τα πυρά αστυνομικής περιπόλου και οι πέντε επιβαίνοντες σκοτώθηκαν, τέσσερις επί τόπου , ενώ ο πέμπτος υπέκυψε στα τραύματά του. Ορισμένοι από τους δράστες φορούσαν ζώνες με εκρηκτικά.


Εξι πολίτες τραυματίσθηκαν από το αυτοκίνητο, δύο από τους οποίους βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση. Οι υπηρεσίες Πρώτων Βοηθειών κάνουν λόγο για ένα άτομο σε κρίσιμη κατάσταση. Ενας αστυνομικός τραυματίσθηκε ελαφρά.
Η καταλανική αστυνομία με μήνυμα στο Twitter έκανε γνωστό ότι θεωρεί ότι η επίθεση στο Καμπρίλς συνδέεται με την επίθεση της Βαρκελώνης.

Η ανάληψη ευθύνης

 

Η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την πρώτη επίθεση με ανακοίνωση που μεταδόθηκε από το πρακτορείο προπαγάνδας της οργάνωση Amaq και εντοπίσθηκε από το αμερικανικό κέντρο παρακολούθησης ισλαμιστικών ιστοτόπων SITE.
Η επίθεση της Βαρκελώνης πραγματοποιήθηκε από στρατιώτες του Ισλαμικού Κράτους», αναφέρεται στην ανακοίνωση και προστίθεται ότι η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε σε ανταπόκριση της έκκλησης να πληγούν τα κράτη του διεθνούς συνασπισμού που επιχειρεί στη Συρία και το Ιράκ. Δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης για την επίθεση στο Καμπρίλς.

Οι ύποπτοι

 

Ο οδηγός της καμιονέτας διαφεύγει. Ενας μάρτυρας δήλωσε ότι είδε «ένα πολύ νέο άνθρωπο, περίπου 20 ετών, με λεπτό πρόσωπο».
Η καταλανική αστυνομία ανακοίνωσε τη σύλληψη δύο ατόμων, ενώ Ισπανού και ενός Μαροκινού.


Ο Ισπανός, η ταυτότητα του οποίου δεν έχει αποκαλυφθεί, είναι γεννημένος στη Μελίγια, ισπανική πόλη στο βόρειο Μαρόκο. Συνελήφθη στο Αλκανάρ, 200 χιλιόμετρα νότια της Βαρκελώνης, σε μία κωμόπολη όπου την περασμένη νύκτα είχε σημειωθεί έκρηξη σε κατοικία, με έναν νεκρό και επτά τραυματίες. Η αστυνομία συνδέει αυτήν την έκρηξη με την επίθεση της Βαρκελόνης, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της αστυνομίας. «Υποπτευόμαστε ότι κατασκεύαζαν εκρηκτικό μηχανισμό», δήλωσε εκπρόσωπος της αστυνομία.


Ο μαροκινός ονομάζεται Ντρις Ουκάμπιρ, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της αστυνομίας. Συνδέεται με την ενοικίαση της καμιονέτας που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση της Βαρκελώνης και συνελήφθη στο Ριπόλ, σε απόσταση 100 χιλιομέτρων βόρεια της Βαρκελώνης.


Κανείς από τους δύο δεν έχει ποινικό μητρώο. Δεν υπάρχουν ακόμη πληροφορίες για τις ταυτότητες των πέντε δραστών της επίθεσης στο Καμπρίλς.

Προηγούμενες επιθέσεις στην Ισπανία

Η Ισπανία υπήρξε στόχος της ισλαμιστικής τρομοκρατικής επίθεσης στην Ευρώπη, τον Μάρτιο 2004, όταν βόμβες εξερράγησαν σε συρμούς του προαστιακού σιδηροδρόμου στη Μαδρίτη, προκαλώντας τον θάνατο 191 ανθρώπων. Την ευθύνη για τις επιθέσεις ανέλαβαν εξτρεμιστές της Αλ Κάιντα.
Τον Ιούλιο 2015, άνδρας άνοιξε πυρ μπροστά σε ξενοδοχείο της Βαρκελώνης τραυματίζοντας δύο ανθρώπους.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ιταλία: Άκυρα τα δημοψηφίσματα για εργασιακά και υπηκοότητα - Κάτα από 30% η συμμετοχή

Διεθνή / Ιταλία: Άκυρα τα δημοψηφίσματα για εργασιακά και υπηκοότητα - Κάτα από 30% η συμμετοχή

«Ο μόνος πραγματικός στόχος του δημοψηφίσματος αυτού ήταν να πέσει η κυβέρνηση. Στο τέλος, όμως, οι Ιταλοί εκφράστηκαν υπέρ της πτώσης της αντιπολίτευσης», σχολιάζει η ιταλική κυβέρνηση
LIFO NEWSROOM
Το Νορβηγικό Ταμείο Πετρελαίου ζητά μεταρρυθμίσεις για να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών κεφαλαιαγορών

Διεθνή / Το Νορβηγικό Ταμείο Πετρελαίου ζητά μεταρρυθμίσεις για να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών κεφαλαιαγορών

Το κρατικό πετρελαϊκό ταμείο της Νορβηγίας, με περιουσία 1,9 τρισ. δολαρίων, καλεί για ενοποίηση φορολογικών, εταιρικών και εποπτικών κανόνων στην Ευρώπη, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η πτώση της ανταγωνιστικότητας έναντι ΗΠΑ και Ασίας
LIFO NEWSROOM
Οι Ισραηλινοί κατέλαβαν το Madleen σε διεθνή ύδατα - «Μας έχουν απαγάγει», δήλωσε η Γκρέτα Τούνμπεργκ

Διεθνή / Οι Ισραηλινοί κατέλαβαν το Madleen σε διεθνή ύδατα - «Μας έχουν απαγάγει», δήλωσε η Γκρέτα Τούνμπεργκ

Ο στρατός του Ισραήλ έκανε ρεσάλτο στο πλοίο Madleen που επιχειρούσε να σπάσει τον αποκλεισμό της Γάζας μεταφέροντας ανθρωπιστική βοήθεια - Η Γκρέτα Τούνμπεργκ και το πλήρωμα κρατούνται σε ισραηλινό λιμάνι, ενώ ειδικοί προειδοποιούν για επικείμενη επισιτιστική κρίση στη Γάζα
LIFO NEWSROOM
Βασανιστήρια της CIA: Δικαστική έρευνα για εμπλοκή βρετανικών μυστικών υπηρεσιών

Διεθνή / Βασανιστήρια της CIA: Δικαστική έρευνα για εμπλοκή βρετανικών μυστικών υπηρεσιών

Δύο υποθέσεις κρατουμένων του Γκουαντάναμο φέρνουν στο φως τη φερόμενη εμπλοκή των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών σε βασανιστήρια της CIA μετά την 11η Σεπτεμβρίου, με μια σπάνια δίκη να ξεκινά σε μυστικό δικαστήριο
LIFO NEWSROOM
«Πόλεμος» εντός των Ρεπουμπλικανών για το νέο πολυνομοσχέδιο Τραμπ – Μάχη για περικοπές και ελλείμματα

Διεθνή / «Πόλεμος» εντός των Ρεπουμπλικανών για το νέο πολυνομοσχέδιο Τραμπ – Μάχη για περικοπές και ελλείμματα

Το νέο πολυνομοσχέδιο Τραμπ προκαλεί αναταράξεις στους Ρεπουμπλικανούς στη Γερουσία, καθώς οι διαφωνίες για τις περικοπές σε Υγεία, κοινωνικά προγράμματα και φορολογικές ελαφρύνσεις απειλούν να τινάξουν στον αέρα τη νομοθετική πρωτοβουλία
LIFO NEWSROOM
Κατασκοπεία και τεχνολογία: Πώς Ουκρανία και Ισραήλ αλλάζουν τους κανόνες του σύγχρονου πολέμου

Ανάλυση / Κατασκοπεία και τεχνολογία: Πώς Ουκρανία και Ισραήλ αλλάζουν τους κανόνες του σύγχρονου πολέμου

Οι πρωτοποριακές επιχειρήσεις κατασκοπείας και η χρήση drones από Ουκρανία και Ισραήλ ανατρέπουν τα δεδομένα του πολέμου, δημιουργώντας νέες ισορροπίες με τη δύναμη της τεχνολογίας και της ευρηματικότητας
LIFO NEWSROOM
Γκρέτα Τούνμπεργκ: «Μας αναχαίτισαν και μας απήγαγαν», λέει η ακτιβίστρια για την κατάληψη του Madleen από το Ισραήλ

Διεθνή / Γκρέτα Τούνμπεργκ: «Μας αναχαίτισαν και μας απήγαγαν», λέει η ακτιβίστρια για την κατάληψη του Madleen από το Ισραήλ

Η Γκρέτα Τούνμπεργκ λέει: Παρακαλώ όλους τους φίλους μου, την οικογένεια και τους συντρόφους μου, να πιέσουν τη σουηδική κυβέρνηση, ώστε να απελευθερωθώ εγώ και οι υπόλοιποι όσο το δυνατόν συντομότερο
LIFO NEWSROOM
Ρωσικές δυνάμεις κοντά στη Σούμι και προέλαση στην ανατολική Ουκρανία – Νέες εντάσεις στον πόλεμο

Διεθνή / Ρωσικές δυνάμεις κοντά στη Σούμι και προέλαση στην ανατολική Ουκρανία – Νέες εντάσεις στον πόλεμο

Ρωσικές στρατιωτικές μονάδες πλησιάζουν σε απόσταση 29 χλμ. από τη Σούμι, ενώ προχωρούν σε σημαντικές προελάσεις στην ανατολική Ουκρανία. Η Ουκρανία προετοιμάζεται για νέες επιθέσεις και αμφισβητεί την τήρηση συμφωνιών ανταλλαγής αιχμαλώτων.
LIFO NEWSROOM