Πρόστιμο 875 εκατ. ευρώ της Κομισιόν σε BMW και VW για καρτέλ

Πρόστιμο 875 εκατ. ευρώ της Κομισιόν σε BMW και VW για καρτέλ Facebook Twitter
0

Η Κομισιόν επέβαλλε πρόστιμο συνολικού ύψους 875 εκατομμυρίων ευρώ στις BMW και Volkswagen, για συνεννόηση προκειμένου να περιορίσουν τη χρήση της τεχνολογίας καθαρισμού καυσαερίων που είχαν αναπτύξει. 

Η υπόθεση δημιουργεί προηγούμενο, καθώς η ευρωπαϊκή νομοθεσία για τον ανταγωνισμό επεκτείνεται στις συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο ανάμεσα σε «παίκτες» της βιομηχανίας, σημειώνει το Reuters.

Σε αυτή την περίπτωση, συζητήσεις που έγιναν πριν από μία δεκαετία επικεντρώθηκαν στα σχεδιαστικά πρότυπα του AdBlue, μιας πρόσθετης ουσίας που χρησιμοποιείται για τον καθαρισμό του πρωτοξειδίου του αζώτου από το καυσαέριο των ντιζελοκίνητων αυτοκινήτων. 

«Ποτέ ξανά δεν είχαμε ένα καρτέλ του οποίου ο στόχος ήταν να περιοριστεί η χρήση της καινοτόμου τεχνολογίας», δήλωσε η Μαργκρέτε Βεστάγκερ, εκτελεστική αντιπρόεδρος της Κομισιόν, αρμόδια για ζητήματα ανταγωνισμού. 

Σύμφωνα με τον διακανονισμό, η Volkswagen θα πληρώσει πρόστιμο 502 εκατομμυρίων ευρώ και η BMW 373 εκατομμυρίων. Η Daimler, επίσης μέρος του καρτέλ, δεν θα πληρώσει πρόστιμο επειδή αποκάλυψε την ύπαρξή του. 

Η Βεστάγκερ δήλωσε ότι οι γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες- συμπεριλαμβανομένων των Audi και Porsche που είναι θυγατρικές της VW- κατείχαν την τεχνολογία για να μειώσουν τις επιβλαβείς εκπομπές αερίων σε μεγαλύτερο βαθμό από ό,τι απαιτεί η ευρωπαϊκή νομοθεσία, αλλά απέφυγαν τον μεταξύ τους ανταγωνισμό για αυτό. 

«Οπότε, η σημερινή απόφαση αφορά το πώς η νόμιμη τεχνική συνεργασία πήγε στραβά. Και δεν το ανεχόμαστε όταν οι εταιρείες συνωμοτούν», συμπλήρωσε η αξιωματούχος της Κομισιόν. 

Όλες οι πλευρές συμφώνησαν να γίνει διακανονισμός και αναγνώρισαν τον ρόλο τους στο καρτέλ, δήλωσε η Βεστάγκερ. Όμως, η VW ανέφερε ότι σκέφτεται για το αν θα προχωρήσει σε νομικές ενέργειες, σχολιάζοντας ότι το πρόστιμο θέτει ένα αμφισβητήσιμο προηγούμενο. 

«Η Κομισιόν μπαίνει σε νέο νομικό έδαφος, γιατί για πρώτη φορά αντιμετωπίζει την τεχνική συνεργασία ως παραβίαση των αντιμονοπωλιακών κανόνων», επεσήμανε η αυτοκινητοβιομηχανία σε ανακοίνωση, συμπληρώνοντας ότι επιβλήθηκαν πρόστιμα παρότι οι πελάτες δεν υπέστησαν κάποια ζημία. 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Ζελένσκι δεσμεύεται για αναδιοργάνωση του ενεργειακού τομέα μετά το σκάνδαλο διαφθοράς ύψους 100 εκατ. δολαρίων

Διεθνή / Ο Ζελένσκι δεσμεύεται για αναδιοργάνωση του ενεργειακού τομέα μετά το σκάνδαλο διαφθοράς ύψους 100 εκατ. δολαρίων

Ο Ουκρανός πρόεδρος έχει δηλώσει πως θα συνεργαστεί πλήρως με κάθε είδους έρευνα, τη στιγμή που οι εμπλεκόμενοι στο σκάνδαλο είναι ή υπήρξαν στενοί συνεργάτες του
LIFO NEWSROOM
Αξιωματούχος ΟΗΕ: «Το Ισραήλ παραβιάζει το διεθνές δίκαιο εμποδίζοντας τη βοήθεια στη Γάζα»

Διεθνή / Αξιωματούχος ΟΗΕ: «Το Ισραήλ παραβιάζει το διεθνές δίκαιο εμποδίζοντας τη βοήθεια στη Γάζα»

«Τα αποθέματά μας θα μπορούσαν να καλύψουν τις ανάγκες ολόκληρου του πληθυσμού για περίπου τρεις μήνες, αλλά παραμένουν εκτός της Γάζας», δήλωσε ανώτερο στέλεχος της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ «σχεδόν αποφάσισε» για τη Βενεζουέλα – Αεροπλανοφόρο και 15.000 Αμερικανοί στρατιώτες στην περιοχή

Διεθνή / Ο Τραμπ «σχεδόν αποφάσισε» για τη Βενεζουέλα – Αεροπλανοφόρο και 15.000 Αμερικανοί στρατιώτες στην περιοχή

Ο Νικολάς Μαδούρο έχει θέσει τις ένοπλες δυνάμεις της Βενεζουέλας σε ύψιστο συναγερμό, ενώ δυτικοί σύμμαχοι των ΗΠΑ αναφέρουν ότι δεν έχουν ενημερωθεί για τις ακριβείς προθέσεις της Ουάσιγκτον
LIFO NEWSROOM
Joyce Carol Oates: Η κορυφαία Αμερικανίδα συγγραφέας αποδόμησε τον Μασκ χωρίς να τον κατονομάσει

Διεθνή / Joyce Carol Oates: Η κορυφαία Αμερικανίδα συγγραφέας αποδόμησε τον Μασκ χωρίς να τον κατονομάσει

Ο Μασκ αντέδρασε οργισμένα στις αιχμές της Oates, αποκαλώντας τις «ψεύτικες» και τη συγγραφέα «κακεντρεχή», ενώ υποβάθμισε και το έργο της με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς.
LIFO NEWSROOM