Πρόστιμο - μαμούθ στην εγγονή του δικτάτορα Φράνκο

Πρόστιμο - μαμούθ στην εγγονή του δικτάτορα Φράνκο Facebook Twitter
0

Η Κάρμεν Μαρτίνεθ-Μπορδιού, εγγονή του Ισπανού δικτάτορα Φρανθίσκο Φράνκο, καταδικάσθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας να καταβάλει στην εφορία 525.063,96 για εισφορές που δεν κατέβαλε.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα El Pais, η «δούκισσα του Φράνκο», σύμφωνα με τον τίτλο που της χαρίστηκε το περασμένο καλοκαίρι, είχε αμελήσει να καταβάλει στην εφορία τα νόμιμα έπειτα από την πώληση το 2006 μετοχών, που είχε κληρονομήσει από τη μητέρα της και με τα χρήματα αγόρασε μία σειρά ακινήτων στην Καντάβρια, δηλώνοντας μάλιστα κέρδη μόλις 57.209 ευρώ, από τα πραγματικά 6,7 εκατ. ευρώ του συνολικού όφελούς της.

Το Τέταρτο Τμήμα του Ανωτάτου Δικαστηρίου, με την τελεσίδικη απόφασή του τον περασμένο Μάρτιο, κατέρριψε τα επιχειρήματα της Μαρτίνεθ-Μπορδιού κατά του προστίμου που της επεβλήθη το 2011, έπειτα από φορολογικό έλεγχο των δηλώσεων εισοδήματός της για τα έτη 2006, 2007 και 2008.

Σύμφωνα με τα δεδομένα που συνθέτουν το σκεπτικό της απόφασης, η Κάρμεν Μαρτίνεθ-Μπορδιού κληρονόμησε από τη μητέρα της το 2000 συνολικά 42 μετοχές της εταιρείας FR Promociones del Suroeste SA και το 2006 τις μεταπώλησε σε μία τιμή που έφθασε τα 9,6 εκατ. ευρώ (9,9 εκατ. σύμφωνα με την εφημερίδα El Publico).

Η εγγονή του Φράνκο επένδυσε τα χρήματα αυτά για την αγορά ενός ακινήτου με θέση στάθμευσης στο Σαντανδέρ για 1.959.050 ευρώ, ένα σαλέ στη Μαγιόρκα (1.475.200 ευρώ) και δύο αγροτικές κατοικίες στη Μιέρα της Καντάβρια για 360.607 ευρώ. Όπως υποστήριξε η υπεράσπισή της, τα δύο τελευταία ακίνητα προορίζονταν για ενοικίαση.

Στο πλαίσιο αυτό, η «δούκισσα» υποστήριξε πως υπήρχε οικονομική δραστηριότητα και πως απασχολούσε υπαλλήλους και είχε έξοδα γραφείου και επιχείρησης, η έδρα της οποίας ταυτιζόταν με την κατοικία της. Ωστόσο, σύμφωνα με την έδρα, τα στοιχεία αποδεικνύουν πως δεν υπήρχε καμία δραστηριότητα.

Συνεπώς, το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε πως δεν συντρέχει λόγος ακύρωσης του προστίμου και κατά συνέπεια η Μαρτίνεθ-Μπορδιού θα πρέπει να καταβάλει το ποσό άνω των 500.000 ευρώ, που αντιστοιχεί στους φόρους που ώφειλε να έχει πληρώσει το 2007 και 2008 για την πώληση των μετοχών και την επένδυση σε ακίνητα. Επιπλέον της επεβλήθη να καταβάλει και τα δικαστικά έξοδα.

Η Κάρμεν Μαρτίνεθ-Μπορδιού είχε απασχολήσει το περασμένο καλοκαίρι την κοινή γνώμη και τα αισθήματα των Ισπανών για τη δικτατορία του Φράνκο, για την χαριστική απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης να της απονείμει επισήμως τον τίτλο της δουκίσσης του Φράνκο, χωρίς να πληρώσει το σχετικό τίμημα για να τον κληρονομήσει από τη μητέρα της. Ο τίτλος της δουκίσσης του Φράνκο είχε απονεμηθεί στη χήρα του δικτάτορα Κάρμεν Φράνκο Πόλο το 1975, στα χρόνια της μεταπολίτευσης μετά τον θάνατο του δικτάτορα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ EFE, El Pais, El Publico, El Mundo

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΛΟΝ ΜΑΣΚ Χ XCHAT

Διεθνή / Έλον Μασκ: Η X λανσάρει το XChat, μία αυτόνομη εφαρμογή μηνυμάτων

Η εφαρμογή περιλαμβάνει λειτουργίες που εστιάζουν στην ιδιωτικότητα, όπως η δυνατότητα απενεργοποίησης των στιγμιότυπων οθόνης και η αποστολή μηνυμάτων που διαγράφονται αυτόματα μέσα σε λίγα λεπτά
THE LIFO TEAM
ΝΑΠΟΛΗ ΕΝΟΠΛΗ ΛΗΣΤΕΙΑ

Διεθνή / Νάπολη: Ένοπλοι ληστές κράτησαν 25 ομήρους σε τράπεζα - Διέφυγαν μέσω υπόγειας σήραγγας

Παρόμοια ληστεία είχε σημειωθεί το 2020 σε υποκατάστημα της Crédit Agricole στο Milan, όπου οι δράστες χρησιμοποίησαν επίσης το αποχετευτικό δίκτυο για να αποκτήσουν πρόσβαση και να διαφύγουν
THE LIFO TEAM
ΣΤΕΝΑ ΟΡΜΟΥΖ ΗΠΑ ΝΑΡΚΕΣ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Τι είδους νάρκες έχει τοποθετήσει το Ιράν στα Στενά του Ορμούζ και πώς θα μπορούσαν οι ΗΠΑ να τις απομακρύνουν;

Ο Ντόναλντ Τραμπ σχεδιάζει να ξεκινήσει επιχειρήσεις κατά των ναρκών στο πλαίσιο μιας ευρύτερης προσπάθειας για το άνοιγμα των Στενών, όμως η αποναρκοθέτηση είναι μια επίπονη και επικίνδυνη διαδικασία
THE LIFO TEAM