Πρόβλημα στη Βρετανία οι υποχόνδριοι: Στοιχίζουν στο σύστημα υγείας 56 εκατομμύρια στερλίνες

Πρόβλημα στη Βρετανία οι υποχόνδριοι: Στοιχίζουν στο σύστημα υγείας 56 εκατομμύρια στερλίνες Facebook Twitter
1

Οι υποχόνδριοι, και οι κατά φαντασία ασθενείς, στοιχίζουν στο εθνικό σύστημα υγείας της Βρετανίας περίπου 56 εκατομμύρια στερλίνες κάθε χρόνο, σύμφωνα με μια μελέτη που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα και με την οποία ζητείται η ανάπτυξη γνωσιακών-συμπεριφορικών θεραπειών για την αντιμετώπιση αυτού του μείζονος προβλήματος.


Η μελέτη δημοσιεύεται στο έγκυρο επιστημονικό περιοδικό National Institute for Health Research Journal. Το συμπέρασμά της είναι ότι η υποχονδρίαση, δηλαδή το να φαντάζεται κάποιος ότι πάσχει από κάποια σοβαρή ασθένεια ή να μεγαλοποιεί ορισμένα ήπια συμπτώματα, επιβαρύνει πραγματικά το σύστημα υγείας.


Συνολικά, περίπου 56 εκατομμύρια λίρες σπαταλιούνται κάθε χρόνο σε αχρείαστες ιατρικές εξετάσεις κάθε είδους. Η υποχονδρίαση δεν είναι σύγχρονο φαινόμενο, όμως φαίνεται ότι πήρε μεγαλύτερες διαστάσεις με την ανάπτυξη του διαδικτύου.


Όταν επισκέπτονται τον γιατρό τους, οι ασθενείς πηγαίνουν μια έναν τετρασέλιδο κατάλογο με τις πιθανές ασθένειες που βρήκαν στο διαδίκτυο και ο καημένος ο παθολόγος είναι υποχρεωμένος να τον διαβάσει μέσα σε πέντε λεπτά, εξήγησε ο Πίτερ Τάιρερ, καθηγητής στο Ιμπίριαλ Κόλετζ του Λονδίνου, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. 


Για να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο, η μελέτη τονίζει ότι είναι σημαντικό να γίνεται διάγνωση ενώ από τους παθολόγους ζητείται να ρωτούν τους ασθενείς αν τους στρεσάρει η κατάσταση της υγείας τους. Προτείνεται επίσης η ανάπτυξη γνωσιακών-συμπεριφορικών θεραπειών που θα βοηθούν στη διαχείριση του άγχους που σχετίζεται με τον φόβο της ασθένειας.


Περίπου 444 υποχόνδριοι υποβλήθηκαν σε τέτοια ψυχοθεραπεία σε πέντε νοσοκομεία της Βρετανίας, υπό την παρακολούθηση γιατρών, νοσηλευτών και ψυχολόγων και τα αποτελέσματα θεωρούνται πολλά υποσχόμενα, αφού μειώθηκε το άγχος τους, σημειώνει η μελέτη.

Με πληροφορίες AFP/ ΑΠΕ

Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βραζιλία: Με ηλεκτρονικό βραχιόλι εντοπισμού ο Μπολσονάρου - Του απαγορεύτηκε η χρήση των social media

Διεθνή / Βραζιλία: Με ηλεκτρονικό βραχιόλι εντοπισμού ο Μπολσονάρου - Του απαγορεύτηκε η χρήση των social

Στον πρώην πρόεδρο της Βραζιλίας επιβλήθηκε και απαγόρευση επικοινωνίας με άλλα πρόσωπα που βρίσκονται υπό έρευνα, μεταξύ των οποίων και ο γιος του, ο οποίος ζει πλέον στις ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM
Η Βόρεια Κορέα απαγόρευσε την είσοδο ξένων τουριστών στο πολυδιαφημισμένο θέρετρο

Διεθνή / Η Βόρεια Κορέα απαγόρευσε την είσοδο ξένων τουριστών στο πολυδιαφημισμένο θέρετρο

Αιφνιδιαστική απαγόρευση εισόδου για αλλοδαπούς στο παραθαλάσσιο συγκρότημα που ο Κιμ Γιονγκ Ουν χαρακτήρισε «μεγάλη επιτυχία» - Εκτιμήσεις για αντίδραση σε ρωσικό ρεπορτάζ που εξέθεσε την επιτηδευμένη εικόνα του θερέτρου
LIFO NEWSROOM
Από το Παρίσι στον Νέο Δελχί: Πώς η Ινδία κατάφερε να γίνει υπερδύναμη στις τηγανητές πατάτες

Διεθνή / Από το Παρίσι στο Νέο Δελχί: Πώς η Ινδία κατάφερε να γίνει υπερδύναμη στις τηγανητές πατάτες

Μόνο τον Φεβρουάριο, οι εξαγωγές προτηγανισμένης πατάτας από την Ινδία ξεπέρασαν τις 20.000 τόνους σε έναν μήνα. Σε ετήσια βάση, εξήγαγε 181.773 τόνους, σημειώνοντας αύξηση 45% σε σχέση με πέρυσι.
LIFO NEWSROOM
Οι απειλές Τραμπ κατά Μέρντοχ για τις ευχές στον Έπσταϊν: «Του είπα να μην δημοσιεύσει fake story, αλλά το έκανε»

Διεθνή / Οι απειλές Τραμπ κατά Μέρντοχ για τις ευχές στον Έπσταϊν: «Του είπα να μην δημοσιεύσει fake story, αλλά το έκανε»

Ο Τραμπ εξοργίστηκε με το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της Wall Street Journal για τις ευχές του με σεξουαλικά υπονοούμενα προς τον Έπσταϊν και τώρα απειλεί με μηνύσεις
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
"Όταν επισκέπτονται τον γιατρό τους, οι ασθενείς πηγαίνουν μια έναν τετρασέλιδο κατάλογο με τις πιθανές ασθένειες που βρήκαν στο διαδίκτυο"...δεν είμαστε με τα καλά μας!αλλά:επίσης ξοδεύονται και πολλά χρήματα σε περιπτώσεις καθυστερημένης διάγνωσης/ αμέλειας-λαθών:NHS negligence claims bill tops £1bnhttp://www.bbc.com/news/health-33573429…οπότε κάποιοι κάνουν αχρείαστες εξετάσεις και κάποιοι, δυστυχώς, δεν μπορούν βοηθηθούν στο να κάνουν τις εξετάσεις που χρειάζονται.Το σύστημα θέλει, σαφώς, να κρατά τα έξοδα μειωμένα αλλά οι υποχόνδριοι βλάπτουν, κατά μία έννοια, τους συνανθρώπους, πέραν της σπατάλης του δημοσίου χρήματος, διότι όταν μπαίνει ο γιατρός στην διαδικασία να το παίζει κορόνα-γράμματα αν ο ασθενής λέει αλήθεια ή μπαρμπούτσαλα, τότε ενδέχεται να παραβλέπονται και να υποεκτιμώνται πράγματα που έχουν σημασία για την έγκαιρη και ορθή αντιμετώπιση της οποιαδήποτε πάθησης (κι αυτό δεν συμβαίνει μόνο στο NHS, προφανώς).