No.1

Πρίγκιπας Χάρι: Νέα αγωγή για τη φύλαξή του στη Βρετανία

Πρίγκιπας Χάρι: Νέα αγωγή για την παροχή προσωπικού ασφαλείας στη Βρετανία Facebook Twitter
Φωτ.: NEIL HALL/EPA
0

Δεύτερη αγωγή κατά του υπουργείου Εσωτερικών της Βρετανίας καταθέτει ο πρίγκιπας Χάρι όσον αφορά σε υπόθεση σχετικά με το προσωπικό ασφαλείας του. 

Η εκτελεστική επιτροπή για την προστασία των βασιλικών και δημόσιων προσώπων, η οποία αναφέρεται στα δικαστικά έγγραφα ως Ravec, αποφάσισε πως ο πρίγκιπας Χάρι δεν δύναται να πληρώσει αστυνομικούς για να αναλάβουν τη φύλαξή του όσο είναι στο Ηνωμένο Βασίλειο. 

Η απόφαση ελήφθη ύστερα από αποχώρησή του από τα βασιλικά του καθήκοντα και τη μετακόμιση στις ΗΠΑ, μαζί με τη σύζυγό του Μέγκαν Μαρκλ.

Οι δικηγόροι του υπουργείου Εσωτερικών υποστήριξαν ότι δεν ήταν σκόπιμο «πλούσιοι άνθρωποι» να μπορούν να «αγοράζουν» εξειδικευμένη ένοπλη αστυνομική ασφάλεια.

Οι δικηγόροι του δούκα του Σάσεξ ισχυρίζονται ότι η απόφαση της Ravec δεν συνάδει με τον νόμο του 1996, ο οποίος επιτρέπει στον «αρχηγό της αστυνομίας» να παρέχει ειδικές αστυνομικές υπηρεσίες «έναντι αμοιβής».

Η Shaheed Fatima, μία εκ των δικηγόρων του πρίγκιπα, σημείωσε πως τα επιχειρήματα της Ravec, ότι η πληρωμή μελών της Μητροπολιτικής Αστυνομίας για την ανάληψη σχετικών καθηκόντων θα ήταν αντίθετη προς το δημόσιο συμφέρον και θα υπονόμευε την εμπιστοσύνη των πολιτών προς το σώμα, δεν συμβαδίζει με την ίδια την απόφαση του κοινοβουλίου που προβλέπει κάτι τέτοιο.

«Η Ravec είχε υπερβεί την αρμοδιότητά της, την εξουσία της, διότι δεν έχει την εξουσία να λάβει αυτή την απόφαση εξ αρχής» κατήγγειλε. 

Εκπρόσωπος της Μητροπολιτικής Αστυνομίας εξήγησε πως σε περίπτωση που αστυνομικοί αναλάμβαναν έναν τέτοιο ρόλο - με πληρωμή - τότε θα γίνονταν στόχοι και συμπλήρωσε πως η Ravec λειτουργούσε με μόνο γνώμονα το δημόσιο συμφέρον. 

Κατά την ακρόαση σε Ανώτατο Δικαστήριο, ο δικαστής ρώτησε αν υπάρχει διαφορά μεταξύ κάποιου που ζητά ειδική αστυνόμευση για μια ιδιωτική εκδήλωση σε ιδιωτικό χώρο, όπως ένα φεστιβάλ, ένας γάμος διασημοτήτων ή ένας ποδοσφαιρικός αγώνας - και ενός σωματοφύλακα. Η πλευρά του πρίγκιπα Χάρι δήλωσε ότι δεν επρόκειτο για σωματοφύλακα, αλλά για «προστασία σε συγκεκριμένη τοποθεσία». 

Από πλευράς του υπουργείου Εσωτερικών, σημειώθηκε πως η απόφαση δεν είχε να κάνει με τη φύλαξη μίας δημόσιας εκδήλωσης αλλά ενός συγκεκριμένου ατόμου και η απόφαση που ελήφθη όχι απλώς δεν ήταν παράνομη, αλλά τηρούσε τους ισχύοντες κανονισμούς. 

«Στην ουσία, η Ravec έκρινε ότι δεν ήταν σκόπιμο να υποστηρίξει ένα αποτέλεσμα σύμφωνα με το οποίο πλούσιοι ιδιώτες θα μπορούσαν να "αγοράσουν" ασφάλεια από εξειδικευμένους αστυνομικούς (ενδεχομένως και ένοπλους αστυνομικούς)» επεσήμανε αξιωματούχος. 

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

No.1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αρχεία Έπσταϊν: Η οικογένεια του Στίβεν Χόκινγκ υποστηρίζει ότι οι γυναίκες στη φωτογραφία ήταν φροντίστριές του

Διεθνή / Αρχεία Έπσταϊν: Η οικογένεια του Στίβεν Χόκινγκ υποστηρίζει ότι οι γυναίκες στη φωτογραφία ήταν φροντίστριές του

Το όνομα του καθηγητή αναφέρεται περισσότερες από 250 φορές στα εκατομμύρια emails και έγγραφα που δημοσιοποιήθηκαν από το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης στο πλαίσιο της έρευνας για τον Έπσταϊν
THE LIFO TEAM
ΕΠΣΤΑΙΝ ΤΡΑΜΠ ΕΓΓΡΑΦΑ

Διεθνή / «Θα τα εξετάσουμε ξανά»: Τι περιείχαν τα αρχεία Έπσταϊν για τον Τραμπ που φέρεται να έκρυψαν

Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης δημοσιοποίησε στις 30 Ιανουαρίου «περισσότερες από τρία εκατομμύρια σελίδες», από τα αρχεία Έπσταϊν, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση Τραμπ εκπλήρωσε έτσι τη νομική υποχρέωσή της
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΗΠΑ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΟΠΛΑ

Διεθνή / Το Ιράν κατηγορεί τις ΗΠΑ για «εκστρατεία παραπληροφόρησης» ενόψει των αυριανών συνομιλιών στη Γενεύη

Εκπρόσωποι των δύο χωρών θα συναντηθούν αύριο στη Γενεύη - Ο Τραμπ έχει δηλώσει επανειλημμένα πως εάν δεν καταλήξουν σε συμφωνία δεν θα διστάσει να επιτεθεί στο Ιράν
THE LIFO TEAM
Μπιλ Γκέιτς: «Ήταν τεράστιο λάθος» - Η συγγνώμη από το προσωπικό του ιδρύματος για τους δεσμούς του με τον Έπσταϊν

Διεθνή / Μπιλ Γκέιτς: «Ήταν τεράστιο λάθος» - Η συγγνώμη από το προσωπικό του ιδρύματος για τους δεσμούς του με τον Έπσταϊν

Ο δισεκατομμυριούχος παραδέχτηκε ότι είχε δύο εξωσυζυγικές σχέσεις και μίλησε ανοιχτά για την υπόθεση, απαντώντας σε ερωτήσεις και αναλαμβάνοντας την ευθύνη για τις πράξεις του
THE LIFO TEAM