ΠΟΥ: «Ο πληθυσμός της Γάζας λιμοκτονεί»

ΠΟΥ: Ο πληθυσμός της Γάζας «λιμοκτονεί» Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος του ΠΟΥ κατήγγειλε και σήμερα ότι ο πληθυσμός της Γάζας «λιμοκτονεί». 

«Είναι ένας πληθυσμός που πεθαίνει από πείνα. Είναι ένας πληθυσμός που ωθείται στο χείλος του γκρεμού», δήλωσε ο διευθυντής του προγράμματος διαχείρισης επειγουσών υγειονομικών καταστάσεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Μάικλ Ράιαν, σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη για τη Λωρίδα της Γάζας.

«Οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα υφίστανται μαζική καταστροφή. Εάν ρωτάτε εάν η καταστροφή μπορεί να επιδεινωθεί, ναι, απολύτως», πρόσθεσε. «Ο αριθμός των θερμίδων που καταναλώνουν οι κάτοικοι της Γάζας λιγόστεψε συστηματικά και η ποιότητα της διατροφής μειώθηκε. Οι άνθρωποι υποτίθεται δεν επιβιώσουν με επισιτιστική βοήθεια για μήνες και μήνες ή χρόνια», εξήγησε. 

«Και αν συνδυάσετε την έλλειψη τροφής με τον υπερπληθυσμό όπως και με το κρύο και την έλλειψη στέγης, έχετε τις τέλειες συνθήκες για να υπάρξει μαζική επιδημία στα παιδιά. Μέχρι σήμερα, περισσότεροι από 100.000 κάτοικοι της Γάζας είναι ή νεκροί ή τραυματίες ή φέρονται ως αγνοούμενοι ή φέρονται ως νεκροί», δήλωσε ο επικεφαλής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Ο κίνδυνος της πείνας είναι υψηλός και εντείνεται καθημερινά», δήλωσε καθώς οι επιχειρήσεις βοήθειας στους αμάχους της UNRWA απειλούνται μετά τις κατηγορίες του Ισραήλ για εμπλοκή 12 εργαζομένων από τους 30.000 περιφερειακούς υπαλλήλους της υπηρεσίας στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου. Αρκετές δωρήτριες χώρες ανέστειλαν τη χρηματοδότησή τους προς την UNRWA. Σύμφωνα με τον Τέντρος Γκεμπρεγέσους, αυτό θα έχει «καταστροφικές συνέπειες για τον πληθυσμό στη Γάζα».

Την περασμένη εβδομάδα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κατηγορήθηκε από την Ισραηλινή πρεσβευτή στα Ηνωμένα Έθνη στη Γενεύη για «συμπαιγνία» με τη Χαμάς, δηλώνοντας ότι ο ΠΟΥ είχε «επιλέξει να αγνοεί» αποδείξεις που έδειχναν, σύμφωνα με το Ισραήλ, ότι το ισλαμιστικό κίνημα είχε χρησιμοποιήσει τα νοσοκομεία για να πραγματοποιεί επιθέσεις, να κρύβει υπόγειες σήραγγες και όπλα. Ο ΠΟΥ απέρριψε για μια ακόμη φορά τις κατηγορίες αυτές.

«Η κατηγορία της συμπαιγνίας είναι πραγματικά ανεύθυνη γιατί θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τους υπαλλήλους μας. Όμως θα ήθελα να διαβεβαιώσω την πρεσβευτή ότι δεν υπάρχει συμπαιγνία και ότι ο ΠΟΥ αρνείται οποιαδήποτε κατηγορία. Είμαστε αμερόληπτοι και κάνουμε τη δουλειά μας», δήλωσε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ, Reuters

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΠΑ: Η κυβέρνηση Τραμπ αναστέλλει τις φοιτητικές βίζες και επεκτείνει τον έλεγχο στα κοινωνικά δίκτυα

Διεθνή / ΗΠΑ: Η κυβέρνηση Τραμπ αναστέλλει τις φοιτητικές βίζες και επεκτείνει τον έλεγχο στα κοινωνικά δίκτυα

Η κυβέρνηση Τραμπ παγώνει τα ραντεβού για φοιτητικές βίζες και εντείνει τον έλεγχο στα social media για αλλοδαπούς φοιτητές, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις από κορυφαία πανεπιστήμια των ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM
Νέα αποτυχία για το Starship της SpaceX: Διαλύθηκε πάνω από τον Ινδικό ωκεανό

Διεθνή / Νέα αποτυχία για το Starship της SpaceX: Διαλύθηκε πάνω από τον Ινδικό ωκεανό

Παρά την πρόοδο σε σχέση με προηγούμενες δοκιμές, η αποστολή δεν κατάφερε να εκπληρώσει τους στόχους της - Ο Έλον Μασκ υποσχέθηκε ταχύτερο ρυθμό εκτοξεύσεων, παρά τα προβλήματα που εξακολουθούν να ταλανίζουν το φιλόδοξο πρόγραμμα για αποίκηση του Άρη.
LIFO NEWSROOM
Πώς μεταφράζεται η ρήση Ερντογάν «δεν θα είμαι ξανά πρόεδρος» - Οι φόβοι στην Τουρκία

Ανάλυση / Πώς μεταφράζεται η ρήση Ερντογάν «δεν θα είμαι ξανά υποψήφιος πρόεδρος» - Οι φόβοι στην Τουρκία

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δηλώνει πως δεν θα είναι ξανά υποψήφιος για την προεδρία της Τουρκίας, ενώ φουντώνουν τα σενάρια για συνταγματική αλλαγή που θα του επιτρέψει νέα θητεία - Το ιστορικό των δηλώσεών του και οι πολιτικές εξελίξεις
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ