ΠΟΥ: Με γράμματα του ελληνικού αλφάβητου θα ονοματίζονται οι μεταλλάξεις του κορωνοϊού

ΠΟΥ: Με γράμματα του ελληνικού αλφάβητου θα ονοματίζονται οι μεταλλάξεις του κορωνοϊού Facebook Twitter
Ο ΠΟΥ ονοματίζει τις παραλλαγές του νέου κορονοϊού με γράμματα του ελληνικού αλφάβητου - Πηγή φωτογραφίας: Getty Images
0

Με γράμματα του ελληνικού αλφαβήτου, αντί τις τοποθεσίες που εντοπίστηκαν για πρώτη φορά, θα ονοματίζει από εδώ και στο εξής τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), σε μια προσπάθεια να αποφεύγεται το στίγμα. 


Ο ΠΟΥ είχε ονοματίσει τέσσερις παραλλαγές, γνωστές στο κοινό ως Βρετανική (B.1.1.7), Νοτιοαφρικανική (B.1.351), Βραζιλιάνικη (P.1) και Ινδική (B.1.617.2) που πλέον μετονομάζονται σε Άλφα, Βήτα, Γάμα και Δέλτα αντιστοίχως, βάσει της σειράς ανίχνευσής τους. Ενώ οποιαδήποτε νέα μετάλλαξη θα παίρνει το ελληνικό γράμμα που ακολουθεί. 

Η απόφαση για το συγκεκριμένο σύστημα ονομασίας προέκυψε μετά από μήνες διαβουλεύσεων με ειδικούς που εξέταζαν σειρά εναλλακτικών -όπως να ονοματίζονται οι μεταλλάξεις από τους θεούς της ελληνικής μυθολογίας- σύμφωνα με τον βακτηριολόγο Μάρκ Πόλεν που συμμετείχε στις συζητήσεις. 


Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, οι νέες ονομασίες δεν υποκαθιστούν τις υπάρχουσες επιστημονικές με τους αριθμούς, τα λατινικά γράμματα και τις τελείες, που προσφέρουν σημαντικές επιστημονικές πληροφορίες και θα εξακολουθήσουν να χρησιμοποιούνται στην έρευνα. 

«Ενώ έχουν τα πλεονεκτήματά τους, αυτές οι επιστημονικές ονομασίες μπορεί να είναι δύσκολες στην προφορά και την ανάκλησή τους ενώ δημιουργούν την τάση για λάθη. Ως αποτέλεσμα, ο κόσμος συχνά κατέφευγε στο να χαρακτηρίζει τις μεταλλάξεις από την τοποθεσία που ανιχνεύθηκαν για πρώτη φορά, κάτι το οποίο οδηγούσε σε διακρίσεις και στιγματισμό των περιοχών αυτών. Για να αποφύγουμε κάτι τέτοιο και να απλοποιήσουμε τη δημόσια επικοινωνία, ο ΠΟΥ ενθαρρύνει τις κρατικές αρχές, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και άλλους να υιοθετήσουν τις νέες αυτές ονομασίες» αναφέρεται στην ανακοίνωση του Οργανισμού. 


Ως αποτέλεσμα της πανδημίας και της σύνδεσης του κορωνοϊού με τη Γουχάν, το σημείο στο οποίο εντοπίστηκε το κρούσμα 0, έχει καταγραφεί αύξηση στα εγκλήματα μίσους και τις επιθέσεις κατά ανθρώπων ασιατικής καταγωγής. 

Μάλιστα, ακόμη και ο ίδιος ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ, κατηγορούσε ευθέως την Κίνα για την εμφάνιση της Covid-19, αποκαλώντας συχνά τον κορωνοϊό «κινέζικο» ή «Κουνγκ Φλου». 

Ενώ η πανδημία, που έχει σκοτώσει περισσότερα από 3,5 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως από τα τέλη Δεκεμβρίου 2019, συνεχίζει να μαίνεται, η υψηλότερη μεταδοτικότητα που παρατηρείται από νέες παραλλαγές του ιού είναι ανησυχητική.

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΛΟΑΤΚΙ ΑΚΤΙΒΙΣΤΕΣ ΚΑΡΑΙΒΙΚΗ

Διεθνή / Ακτιβιστές ΛΟΑΤΚΙ+ στην Καραϊβική χαιρετίζουν την ιστορική απόφαση δικαστηρίου που καταργεί νόμους της αποικιακής εποχής

«Προχωράμε προς τη σωστή κατεύθυνση» καθώς το ανώτατο δικαστήριο της Ανατολικής Καραϊβικής κρίνει αντισυνταγματικούς τους νόμους στην Αγία Λουκία για την ομοφυλοφιλική ερωτική επαφή
LIFO NEWSROOM
Νταβίντ Γκρόσμαν: Ο ισραηλινός συγγραφέας κατηγορεί με «ραγισμένη καρδιά» την χώρα του για γενοκτονία στην Γάζα

Διεθνή / Νταβίντ Γκρόσμαν: Ο ισραηλινός συγγραφέας κατηγορεί με «ραγισμένη καρδιά» την χώρα του για γενοκτονία στην Γάζα

«Αρνήθηκα επί χρόνια να χρησιμοποιήσω τον όρο "γενοκτονία". Αλλά τώρα δεν μπορώ να μην τον χρησιμοποιήσω, έπειτα από όσα διάβασα στις εφημερίδες, έπειτα από τις εικόνες που είδα και αφού μίλησα με ανθρώπους που ήταν εκεί» δήλωσε σε συνέντευξή του
LIFO NEWSROOM
Αβάσιμες χαρακτήρισε το Ιράν τις κατηγορίες ότι απεργάζεται σχέδια για τη δολοφονία και την απαγωγή ατόμων στο εξωτερικό

Διεθνή / Αβάσιμες χαρακτήρισε το Ιράν τις κατηγορίες ότι απεργάζεται σχέδια για τη δολοφονία και την απαγωγή ατόμων στο εξωτερικό

«Πρόκειται για προσπάθεια να εκτραπεί η προσοχή του κοινού από τη γενοκτονία στην κατεχόμενη Παλαιστίνη», ανέφερε ο εκπρόσωπος του ιρανικού ΥΠΕΞ
LIFO NEWSROOM
Η μαθηματική εξίσωση της πείνας στη Γάζα: Πώς το Ισραήλ προκάλεσε λιμό στη Γάζα

Διεθνή / Η μαθηματική εξίσωση της πείνας στη Γάζα: Πώς το Ισραήλ προκάλεσε λιμό

Εδώ και δεκαετίες υπολογίζει συστηματικά τις ανάγκες σε τρόφιμα στη Γάζα, ρυθμίζοντας τις παραδόσεις έτσι ώστε να ασκεί πίεση - «Η ιδέα είναι να βάλουμε τους Παλαιστίνιους σε δίαιτα, αλλά να μην πεθάνουν από την πείνα», είχε δηλώσει το 2006 ανώτατος σύμβουλος του (τότε) πρωθυπουργού Έχουντ Ολμέρτ
LIFO NEWSROOM