«Ποτέ δεν ένιωσα τέτοια ντροπή για τη χώρα μου»: Παραιτήθηκε ο Ρώσος διπλωμάτης στη Γενεύη

«Ποτέ δεν ένιωσα τέτοια ντροπή για την χώρα μου»: Παραιτήθηκε ο Ρώσος διπλωμάτης στη Γενεύη Facebook Twitter
Φωτ.: EPA/RUSSIAN DEFENCE MINISTRY PRESS SERVICE/HANDOUT
0

Ο σύμβουλος της μόνιμης ρωσικής αντιπροσωπείας στον ΟΗΕ στην Γενεύη Μπόρις Μπόνταρεφ τάχθηκε κατά της εισβολής της χώρας του στην Ουκρανία και παραιτήθηκε από τη θέση του. 

Την απόφαση του κοινοποίησε στη σελίδα του στο Facebook στην οποία έγραψε: «Στα είκοσι χρόνια της διπλωματικής μου καριέρας, είδα διάφορες στροφές στη δική μας εξωτερική πολιτική, αλλά ποτέ δεν ένιωσα τέτοια ντροπή για τη χώρα μου, όσο την 24η Φεβρουαρίου αυτού του έτους».

«Ο επιθετικός πόλεμος που εξαπέλυσε ο Πούτιν κατά της Ουκρανίας, αλλά στην ουσία εναντίον όλου του δυτικού κόσμου, δεν αποτελεί μόνο έγκλημα κατά του ουκρανικού λαού, αλλά θα έλεγα μάλιστα ειδεχθές έγκλημα εναντίον του λαού της Ρωσίας, που με το παχύ γράμμα Ζ διέγραψε όλες τις ελπίδες και προοπτικές για μια ευημερούσα και ελεύθερη κοινωνία στη χώρα μας» γράφει στην ανάρτηση του.

Ο Μπόνταρεφ επισημαίνει ότι ένας από τους στόχους εκείνων που εξαπέλυσαν τον πόλεμο είναι να μείνουν για πάντα στην εξουσία, στο βωμό της οποίας είναι έτοιμοι να θυσιάσουν τόσες ζωές όσες χρειάζεται για αυτό. Ήδη έχουν σκοτωθεί χιλιάδες Ρώσοι και Ουκρανοί, επισημαίνει.

«Δυστυχώς είμαι αναγκασμένος να επισημάνω ότι αυτά τα είκοσι χρόνια το επίπεδο του ψέματος και του ψευτοεπαγγελματισμού στο έργο του υπουργείου Εξωτερικών συνεχώς μεγάλωνε. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια αυτό έγινε καταστροφικό», λέει ο Μπόνταρεφ.

Σύμφωνα με τον ίδιο «η καλύτερη απεικόνιση της παρακμής αυτού του συστήματος» υπήρξε ο επικεφαλής του υπουργείου Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ. «Μέσα σε 18 χρόνια έγινε από ένας επαγγελματίας και μορφωμένος διανοούμενος, τον οποίο τόσο εκτιμούσαν οι συνάδελφοι μου, σε έναν άνθρωπο ο οποίος διαρκώς κάνει αντιφατικές δηλώσεις και απειλεί τον κόσμο (δηλαδή και τη Ρωσία) με πυρηνικά όπλα» δήλωσε ο Μπόνταρεφ.

Σήμερα, το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας δεν ασχολείται με τη διπλωματία, επισημαίνει ο Μπόνταρεφ. «Όλα ανάγονται στην υποδαύλιση του πόλεμου, του ψέματος, του μίσους. Αυτό εξυπηρετεί τα συμφέροντα λίγων, πολύ λίγων ανθρώπων, που με αυτό τον τρόπο συμβάλλουν στην περαιτέρω απομόνωση και παρακμή της χώρας μου».

Ο Μπόνταρεφ προσθέτει, ότι υπήρξε διπλωμάτης για είκοσι χρόνια και το υπουργείο Εξωτερικών ήταν για τον ίδιο «το σπίτι του και η οικογένεια» του. «Όμως απλά δεν μπορώ να συμμετέχω πλέον σ’ αυτή την αιματηρή, χωρίς νόημα και εντελώς αχρείαστη ντροπή» καταλήγει στη δήλωση του.

Ο Μπόνταρεφ είναι πιθανόν ο πρώτος Ρώσος διπλωμάτης που ανακοινώνει ότι παραιτείται λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών προς το παρόν δεν έχει σχολιάσει την παραίτηση του.

Τον Μάρτιο, οι διπλωμάτες δεκάδων ευρωπαϊκών χωρών αποχώρησαν από την αίθουσα του Συμβουλίου του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα την ώρα που μεταδιδόταν η ομιλία του Λαβρόφ στον πλαίσιο της διάσκεψης για τον αφοπλισμό.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Rob και Michele Reiner: Ο λόγος που ο γιος τους μπορεί να αντιμετωπίσει θανατική ποινή

Διεθνή / Rob και Michele Reiner: Ο λόγος που ο γιος τους μπορεί να αντιμετωπίσει ακόμη και θανατική ποινή

Οι δύο κατηγορίες για φόνο πρώτου βαθμού περιλαμβάνουν έναν επιβαρυντικό παράγοντα, που σημαίνει ότι αν κριθεί ένοχος, μπορεί να του επιβληθεί η αυστηρότερη δυνατή ποινή
THE LIFO TEAM
Οι Φιλιππίνες διαψεύδουν ότι υπάρχουν στρατόπεδα εκπαίδευσης τζιχαντιστών στη χώρα

Διεθνή / Επίθεση στο Σίδνεϊ: Οι Φιλιππίνες διαψεύδουν ότι υπάρχουν στρατόπεδα εκπαίδευσης τζιχαντιστών στη χώρα

Ο πρόεδρος Μάρκος «απορρίπτει κατηγορηματικά την περιγραφή των Φιλιππινών ως κέντρου εκπαίδευσης του Ισλαμικού Κράτους», μετά τη σύνδεση της χώρας με την τρομοκρατική επίθεση στο Σίδνεϊ
THE LIFO TEAM
Ρόμαν Αμπράμοβιτς: 2,5 δισ. λίρες από την πώληση της Chelsea θα μεταφερθούν σε ταμείο για την Ουκρανία

Διεθνή / Ρόμαν Αμπράμοβιτς: Το Ηνωμένο Βασίλειο θα μεταφέρει 2,5 δισ. λίρες από την πώληση της Chelsea σε ταμείο για την Ουκρανία

Ο Στάρμερ δήλωσε ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να προσφύγει στη Δικαιοσύνη προκειμένου να αποκτήσει πρόσβαση στα χρήματα του Ρώσου ολιγάρχη
THE LIFO TEAM
Νότια Αφρική DJ Δολοφονία

Διεθνή / Δολοφονήθηκε γνωστός ραδιοφωνικός παραγωγός και DJ στο κέντρο του Γιοχάνεσμπουργκ

Yλικό από κάμερες ασφαλείας φέρεται να καταγράφει έναν άνδρα με ράστα, ντυμένο με στολή που έμοιαζε με στολή εταιρείας ασφαλείας, να πυροβολεί το θύμα πριν τραπεί σε φυγή
THE LIFO TEAM
Λούβρο: Κλειστό και σήμερα το μουσείο - Παρατείνεται η απεργία των εργαζομένων

Διεθνή / Λούβρο: Κλειστό «εν μέρει» το μουσείο παρά την παράταση της απεργίας των εργαζομένων

Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων κάνουν λόγο για μια ολοένα και μεγαλύτερη λίστα προβλημάτων, που περιλαμβάνει χρόνια υποστελέχωση, φθορές στις υποδομές, επιδείνωση των συνθηκών εργασίας
THE LIFO TEAM