Politico: Επείγουσα έρευνα της φον ντερ Λάιεν για τις σχέσεις αξιωματούχων με τον Αβραμόπουλο

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος με το χέρι στο πρόσωπο Facebook Twitter
Φωτ.: EUROKINISSI
0

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ξεκίνησε επείγουσα έρευνα για τις επικοινωνίες αξιωματούχων της ΕΕ με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο, το όνομα του οποίου έχει εμπλακεί στο λεγόμενο Qatargate, γράφει το Politico.

Επιπλέον, η Κομισιόν ζητά από τον ίδιο τον κ. Αβραμόπουλο να εξηγήσει πώς συμμορφώθηκε με τους κανόνες περί lobbying, αναφέρει το ίδιο δημοσίευμα.

Ο πρώην Επίτροπος ήταν επίτιμο μέλος της Fight Impunity, της ΜΚΟ που είχε συστήσει ο πρώην ευρωβουλευτής Αντόνιο Παντσέρι, ο ένας από τους συλληφθέντες για το Qatargate, ο οποίος κατηγορείται για διαφθορά και ξέπλυμα χρήματος. Ο κ. Αβραμόπουλος παραδέχθηκε ότι έλαβε πληρωμή ύψους 60.000 ευρώ από την οργάνωση και δήλωσε ότι έχει παραιτηθεί από το διοικητικό συμβούλιο. 

Το Politico επικαλείται email το οποίο εστάλη νωρίτερα σήμερα στους «συνδέσμους επικοινωνίας για τη διαφάνεια και τη δεοντολογία», στο γραφείο κάθε Επιτρόπου. Αποστολέας του email είναι η Γίβκα Πέτκοβα, διευθύντρια συντονισμού και διοίκησης στο γραφείο της φον ντερ Λάιεν. Με αυτό, η Ευρωπαία αξιωματούχος ρωτά εάν μέλη του Κολεγίου των Επιτρόπων ή υπάλληλοι είχαν επικοινωνία με τον κ. Αβραμόπουλο ή την Fight Impunity, πέρυσι. 

Στους παραλήπτες του email δόθηκε προθεσμία να απαντήσουν μέχρι το πρωί της Πέμπτης. «Είχε το μέλος σας ή το γραφείο σας όποια επικοινωνία (αλληλογραφία, συναντήσεις, επαφές) με τον πρώην Επίτροπο Αβραμόπουλο το διάστημα από τις 3 Φεβρουαρίου έως την 1η Δεκεμβρίου του 2021, υπό την ιδιότητά του ως επίτιμο μέλος της AITJ (τα αρχικά του πλήρους ονόματος της ΜΚΟ);», είναι το ένα ερώτημα που θέτει το email. 

Επίσης, η Πέτκοβα διατυπώνει το ίδιο ερώτημα αναφορικά με επαφές με όποιο άλλο εκπρόσωπο της Fight Impunity ή με τον κ. Αβραμόπουλο «με οποιαδήποτε άλλη ιδιότητα» κατά το ίδιο χρονικό διάστημα. 

Παράλληλα, η Κομισιόν με επιστολή ζητά από τον κ. Αβραμόπουλο να απαντήσει σε συγκεκριμένα ερωτήματα

«Του στέλνουμε σήμερα επιστολή για να τον ρωτήσουμε πώς πληρούσε τις προϋποθέσεις για την έγκριση που του δώσαμε για αυτή τη δραστηριότητα (στην Fight Impunity)», δήλωσε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Κομισιόν, Ντάνα Σπίναντ. 

«Από την αρχή είπαμε ότι εξετάζουμε τις συναντήσεις που έγιναν ανάμεσα στον πρώην Επίτροπο Αβραμόπουλο και μέλη του Κολεγίου», συμπλήρωσε και σημείωσε πως η Κομισιόν δεν κάνει σχόλια για εσωτερικά email.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ουκρανία: Τουλάχιστον 14 νεκροί από τα νυχτερινά πλήγματα της Ρωσίας στο Κίεβο

Διεθνή / Ουκρανία: Τουλάχιστον 14 νεκροί από τα νυχτερινά πλήγματα της Ρωσίας στο Κίεβο

«Ο απολογισμός των νεκρών ανέρχεται σε 14. Σαράντα τέσσερις άνθρωποι τραυματίστηκαν στο Κίεβο, 6 ακόμη τραυματίστηκαν στην Οδησσό» δήλωσε ο Ουκρανός υπουργός Εσωτερικών Ίχορ Κλιμένκο
LIFO NEWSROOM
Ισραήλ: Ισχυρές εκρήξεις ακούγονται στο Τελ Αβίβ και την Ιερουσαλήμ μετά την εκτόξευση πυραύλων από το Ιράν

Διεθνή / Ισραήλ: Ισχυρές εκρήξεις ακούγονται στο Τελ Αβίβ και την Ιερουσαλήμ μετά την εκτόξευση πυραύλων από το Ιράν

Η Πολεμική Αεροπορία του Ισραήλ ανέφερε ότι «επιχειρεί για να αναχαιτίσει και να πλήξει εκεί όπου είναι απαραίτητο για να εξαλείψει την απειλή»
LIFO NEWSROOM
Πόλεμος Ιράν - Ισραήλ: Οι ΗΠΑ προτείνουν συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός

Διεθνή / Πόλεμος Ιράν - Ισραήλ: Οι ΗΠΑ προτείνουν συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός

Ο Λευκός Οίκος συζητά με το Ιράν την πιθανότητα να οργανωθεί συνάντηση εντός της εβδομάδας ανάμεσα στον ειδικό απεσταλμένο της προεδρίας των ΗΠΑ Στιβ Γουίτκοφ και τον ιρανό υπουργό Εξωτερικών Αμπάς Αραγτσί
LIFO NEWSROOM
Δίκη Diddy: Αντικαταστάθηκε μαύρος ένορκος - Φυλετική προκατάληψη καταγγέλλει η υπεράσπιση

Διεθνή / Δίκη Diddy: Αντικαταστάθηκε μαύρος ένορκος - Φυλετική προκατάληψη καταγγέλλει η υπεράσπιση

Ο δικαστής δήλωσε ότι εντόπισε «πολλαπλές αντιφάσεις» στις απαντήσεις του ενόρκου, κάτι που μπορεί να υποδηλώνει πρόθεση να παραπλανήσει το δικαστήριο ώστε να εξασφαλίσει θέση στο σώμα ενόρκων
LIFO NEWSROOM