Πόλεμος στο Ισραήλ: Η Χαμάς απειλεί να σκοτώσει ομήρους- 187.500 οι εκτοπισμένοι της Γάζας

Πόλεμος στο Ισραήλ: Η Χαμάς απειλεί να σκοτώσει ομήρους- 187.500 οι εκτοπισμένοι της Γάζας Facebook Twitter
Φωτ.: Getty Images
0

Ο αριθμός των εκτοπισμένων στη Γάζα ξεπερνά τις 187.500, σύμφωνα με το γραφείο του ΟΗΕ, ενώ οι νεκροί και από τις δύο πλευρές στον πόλεμο Ισραήλ- Χαμάς αγγίζουν τους 1.600.

Εκπρόσωπος της Χαμάς απείλησε ότι θα εκτελούν έναν όμηρο κάθε φορά που ισραηλινή αεροπορική επιδρομή χτυπά κατοίκους της Γάζας στα σπίτια τους, και θα μεταδίδουν με βίντεο τις εκτελέσεις.

Οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές συνεχίζονται ως αντίποινα στον πόλεμο που κήρυξε η Χαμάς το Σάββατο και περισσότεροι από 187.500 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί στη Γάζα από την αρχή του πολέμου στο Ισραήλ, σύμφωνα με έκθεση του Γραφείου του ΟΗΕ για τον Συντονισμό Ανθρωπιστικών Υποθέσεων.

Η UNRWA, η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, φιλοξενεί περισσότερα από 137.000 άτομα σε σχολεία σε όλη την επικράτεια. Η έκθεση αναφέρει ότι οι αεροπορικές επιδρομές έχουν ισοπεδώσει 790 κατοικίες και έχουν προκαλέσει σοβαρές ζημιές σε άλλα 5.330 στην περιοχή των 2,3 εκατομμυρίων ανθρώπων.

Οι ζημιές σε εγκαταστάσεις ύδρευσης, αποχέτευσης και υγιεινής στη Γάζα έχουν διακόψει τις υπηρεσίες για περισσότερους από 400.000 ανθρώπους.

Οι απαγωγές της Χαμάς στο Ισραήλ

Η Χαμάς απήγαγε περισσότερους από 100 ανθρώπους κατά τη διάρκεια μιας πολυμέτωπης επίθεσης στο Ισραήλ. Το Ισραήλ έκτοτε κήρυξε «πλήρη πολιορκία» της Γάζας, διακόπτοντας κάθε παροχή σε νερό, τρόφιμα και ηλεκτρικό ρεύμα.

Εκπρόσωπος της Χαμάς απείλησε ότι θα εκτελούν έναν όμηρο κάθε φορά που ισραηλινή αεροπορική επιδρομή χτυπά κατοίκους της Γάζας στα σπίτια τους. 

Σε διάγγελμά του αργά χθες το βράδυ, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δεσμεύτηκε να «εξολοθρεύσει τους τρομοκράτες» που εξακολουθούν να είναι παρόντες στο Ισραήλ και ευχαρίστησε τις ΗΠΑ για την «αδιαμφισβήτητη υποστήριξή τους».

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δήλωσε ότι υπήρξαν συνολικά 11 επιθέσεις σε χώρους υγειονομικής περίθαλψης – οι οποίες περιλάμβαναν ιατρικές εγκαταστάσεις, ασθενοφόρα και παρόχους φροντίδας, μόλις τις πρώτες 36 ώρες της νέας σύγκρουσης στη Γάζα.

«Υπάρχει επείγουσα ανάγκη να δημιουργηθεί ένας ανθρωπιστικός διάδρομος για απρόσκοπτες, σωτήριες παραπομπές ασθενών και μετακίνηση ανθρωπιστικού προσωπικού και βασικών προμηθειών υγείας», ανέφερε ο ΠΟΥ.

Οι νεκροί στον πόλεμο Ισραήλ- Χαμάς

Ο αριθμός των νεκρών του πολέμου Ισραήλ- Χαμάς ανέρχεται, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό, σε σχεδόν 1.600 και από τις δύο πλευρές.

Στο Ισραήλ τουλάχιστον 900 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από τις επιθέσεις της Χαμάς και 2.600 έχουν τραυματιστεί, σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ. Πάνω από 687 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη Λωρίδα της Γάζας και άλλοι 3.726 έχουν τραυματιστεί, σύμφωνα με τον νεότερο απολογισμό.

Την ίδια ώρα αξιωματούχος της Χαμάς λέει ότι η οργάνωση προετοιμάζεται για «σενάριο μακροχρόνιου πολέμου». Το εξόριστο ανώτερο στέλεχος της Χαμάς Αλί Μπαράκε είπε ότι η Χαμάς είναι έτοιμη να πολεμήσει σε έναν μακροχρόνιο πόλεμο με το Ισραήλ, καθώς διαθέτει ένα οπλοστάσιο με ρουκετών ικανό να κάνει τον πόλεμο σε βάθος χρόνου. Οι όμηροι που συνέλαβε η Χαμάς θα χρησιμοποιηθούν για να εξασφαλιστεί η απελευθέρωση των Αράβων που κρατούνται στις ισραηλινές φυλακές και των Παλαιστινίων στις φυλακές των ΗΠΑ.

«Έχουμε προετοιμαστεί καλά για αυτόν τον πόλεμο και για να αντιμετωπίσουμε όλα τα σενάρια, ακόμη και το σενάριο του μακροχρόνιου πολέμου», είπε ο Barakeh στο AP. «Θα σταματήσουμε τη ζωή στη Σιωνιστική οντότητα εάν η επίθεση δεν σταματήσει στη Γάζα. Υπάρχουν Παλαιστίνιοι που κρατούνται στην Αμερική. Θα ζητήσουμε την απελευθέρωσή τους», είπε, χωρίς να διευκρινίσει σε ποιον αναφέρεται.

Οι σύμμαχοι όπως το Ιράν και η Χεζμπολάχ είπε «θα συμμετάσχουν στη μάχη εάν επιβάλουν στη Γάζα έναν πόλεμο εξόντωσης».

Πρόσθεσε ότι ακόμη και η Χαμάς ήταν σοκαρισμένη από την έκταση της επιχείρησης ενώ είπε ότι περίμενε το Ισραήλ να αποτρέψει ή να περιορίσει την επίθεση. «Μας εξέπληξε αυτή η μεγάλη κατάρρευση», είπε ο Barakeh. «Σχεδιάζαμε να πάρουμε αιχμαλώτους για να τους ανταλλάξουμε. Αυτός ο στρατός ήταν μια χάρτινη τίγρη».

Με πληροφορίες του AP/NYT/CNN

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε κρίσιμο σημείο οι συνομιλίες για εκεχειρία στη Γάζα – Παλαιστίνιοι προειδοποιούν για κατάρρευση

Διεθνή / Σε κρίσιμο σημείο οι συνομιλίες για εκεχειρία στη Γάζα - Παλαιστίνιοι προειδοποιούν για κατάρρευση

Το Ισραήλ φέρεται να χρησιμοποίησε τους πρόσφατους γύρους συνομιλιών ως «μέσο καθυστέρησης» για να διευκολύνει την επίσκεψη του Μπενιαμίν Νετανιάχου στην Ουάσινγκτον, καταγγέλλουν οι Παλαιστίνιοι
LIFO NEWSROOM
«Ήξερα ότι θα νικούσα»: Ο Μαχμούντ Χαλίλ μιλά για τις άθλιες συνθήκες κράτησης από την ICE

Διεθνή / «Ήξερα ότι θα νικούσα»: Ο Μαχμούντ Χαλίλ μιλά για τις άθλιες συνθήκες κράτησης από την ICE

«Ήταν μια πολύ, πολύ απάνθρωπη εμπειρία, για κάποιον που δεν κατηγορήθηκε για κανένα έγκλημα» - Άθλιο φαγητό, συνθήκες ψύχους και ψυχολογική πίεση - Δεν θα τους συγχωρήσω που δεν μου επέτρεψαν να παραστώ στη γέννηση του γιου μου
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Εφετείο ανακαλεί τη συμφωνία ομολογίας ενοχής για τον «εγκέφαλο» της 11ης Σεπτεμβρίου

Διεθνή / ΗΠΑ: Εφετείο ανακαλεί τη συμφωνία ομολογίας ενοχής για τον «εγκέφαλο» της 11ης Σεπτεμβρίου

Ο πρώην υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν είχε ακυρώσει τις συμφωνίες που επέτρεπαν στον Χαλίντ Σεΐχ Μοχάμεντ και δύο συγκατηγορούμενούς του να ομολογήσουν την ενοχή τους προκειμένου να αποφύγουν τη θανατική ποινή
LIFO NEWSROOM
Πλημμύρες στο Τέξας: Επίσκεψη Τραμπ και Μελάνια στις πληγείσες περιοχές - Στους 120 οι νεκροί

Διεθνή / Πλημμύρες στο Τέξας: Επίσκεψη Τραμπ και Μελάνια στις πληγείσες περιοχές - Στους 120 οι νεκροί

Η επίσκεψη γίνεται σε μια στιγμή που πληθαίνουν τα ερωτήματα για τον ρόλο που έπαιξαν οι περικοπές δαπανών - τις οποίες προώθησε ο Τραμπ - στη λειτουργία των συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης και διάσωσης
LIFO NEWSROOM
ΕΕ: Το σχέδιο για νέο φόρο στις επιχειρήσεις με τζίρο άνω των €50 εκατ - Στο στόχαστρο οι εισαγωγές από την Κίνα

Διεθνή / ΕΕ: Το σχέδιο για νέο φόρο στις επιχειρήσεις με τζίρο άνω των €50 εκατ - Στο στόχαστρο οι εισαγωγές από την Κίνα

Οι νέες δημοσιονομικές απαιτήσεις, όπως η χρηματοδότηση της ευρωπαϊκής άμυνας, εντείνουν την ανάγκη για πιο φιλόδοξες λύσεις, υποστηρίζει η Κομισιόν
LIFO NEWSROOM
Μοντέlο με Πάρκινσον περπάτησε στην πασαρέλα της Balenciaga, αφήνοντας «άφωνες» Νικόλ Κίντμαν και Άννα Γουίντουρ

Διεθνή / Μοντέλο με Πάρκινσον περπάτησε στην πασαρέλα του οίκου Balenciaga

Η 62χρονη Sonja Junoso από το Βερολίνο εμφανίστηκε στην πασαρέλα φορώντας ένα μακρύ καφέ παλτό πάνω από total black σύνολο και κέρδισε τον θαυμασμό των Νικόλ Κίντμαν και Άννα Γουίντουρ που βρίσκονταν στις πρώτες σειρές
LIFO NEWSROOM