Πόλεμος στην Ουκρανία: Μπλακ άουτ στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια- Mετά από ρωσικό πλήγμα

Πόλεμος στην Ουκρανία: «Μπλακ άουτ» στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια μετά από ρωσικό πλήγμα- Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Σοβαρά προβλήματα ηλεκτροδότησης προέκυψαν στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, ο οποίος έχασε τη σύνδεσή του με το ουκρανικό σύστημα.

Παράλληλα, καταγράφηκαν και άλλα προβλήματα σε ενεργειακές υποδομές στην Ουκρανία μετά από επαναλαμβανόμενα χτυπήματα με αποτέλεσμα τρεις θερμοηλεκτρικοί σταθμοί να υποστούν ζημιές,

Συγκεκριμένα ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια, που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ρωσικών στρατευμάτων στη νότια Ουκρανία, έχασε τη σύνδεσή του με το ουκρανικό σύστημα ηλεκτροδότησης λόγω ρωσικού πυραυλικού πλήγματος, ανακοίνωσε σήμερα η ουκρανική εταιρεία Energoatom.

Εξαιτίας των πληγμάτων σε ενεργειακές υποδομές, στο Κίεβο το 40% της πόλης μένει χωρίς ρεύμα με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. 

Επίσης, ολόκληρο το Χάρκοβο και μέρος της περιοχής έμειναν χωρίς ρεύμα. Στο Ζιτομίρ δεν υπάρχει νερό, ηλεκτρικό ρεύμα, και θέρμανση, σύμφωνα με ουκρανικές πηγές, οι οποίες ανέφεραν ωστόσο όσον αφορά στο Χάρκοβο πως άρχισε να επανέρχεται το ρεύμα εν μέρει στις κοινότητες Λοζοβσκάγια, Nοβοντολαβσκάγια και Περβομαϊσκάγια. 

Η κατάσταση στον πυρηνικό σταθμό και τι απαντάει η Μόσχα 

Από την πλευρά τους οι Ρώσοι αξιωματούχοι στην περιοχή της επαρχίας Ζαπορίζια κατήγγειλαν ότι η διακοπή της ηλεκτροδότησης στον πυρηνικό σταθμό οφείλεται σε «προβοκάτσια».

«Η τελευταία γραμμή επικοινωνίας μεταξύ του κατεχόμενου πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια και του ουκρανικού δικτύου ηλεκτροδότησης κόπηκε λόγω των επιθέσεων με ρουκέτες του ρωσικού στρατού», επεσήμανε η Energoatom. Η ανακοίνωση αυτή έγινε την ώρα που η Ουκρανία είναι στόχος νέου κύματος ρωσικών πυραυλικών επιθέσεων, οι οποίες έπληξαν πολλές πόλεις και υποδομές της χώρας.

«Αυτή τη στιγμή ο σταθμός πέρασε σε κατάσταση μπλακ άουτ για έκτη φορά μετά την κατοχή», πρόσθεσε η Energoatom. Σύμφωνα με την εταιρεία, ο πέμπτος και ο έκτος αντιδραστήρας του πυρηνικού σταθμού έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας, ενώ έχουν ενεργοποιηθεί 18 γεννήτριες που λειτουργούν με ντίζελ προκειμένου να διασφαλιστεί η βασική λειτουργία του σταθμού.

«Υπάρχει αρκετό καύσιμο για δέκα ημέρες. Η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει», υπογράμμισε. «Αν δεν αποκατασταθεί η εξωτερική τροφοδοσία του πυρηνικού σταθμού με ηλεκτρική ενέργεια, ενδέχεται να σημειωθεί ατύχημα που θα έχει επιπτώσεις σε όλο τον κόσμο», τόνισε.

Ο ρωσικός στρατός κατέλαβε τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια στις 4 Μαρτίου 2022, εννέα ημέρες μετά την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία. Ο σταθμός, που πριν από την εισβολή παρήγε το 20% της ηλεκτρικής ενέργειας της Ουκρανίας, συνέχισε να λειτουργεί τις πρώτες ημέρες μετά την κατοχή, παρά τους βομβαρδισμούς. Τέθηκε εκτός λειτουργίας τον Σεπτέμβριο.

Έκτοτε κανένας από τους έξι αντιδραστήρες VVER-1000, που χρονολογούνται από τη σοβιετική εποχή, δεν παράγει ηλεκτρικό ρεύμα, αλλά ο σταθμός παραμένει συνδεδεμένος με το ενεργειακό σύστημα της Ουκρανίας και καταναλώνει ηλεκτρικό για τις ανάγκες του.

Στο παρελθόν η Energoatom είχε προειδοποιήσει ότι η διακοπή της λειτουργίας του σταθμού θα οδηγούσε «σε σταδιακή κατάρρευση των συστημάτων και του εξοπλισμού του».

Τέλος πρέπει να σημειωθεί πως οι ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν οργανώσει μια διπλή γραμμή άμυνας στην περιοχή της Ζαπορίζια για μια πιθανή αντεπίθεση από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, όπως δήλωσε ο αναπληρωτής κυβερνήτης της περιοχής  στο τηλεοπτικό κανάλι Rossiya 24.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το «Βιβλίο Γενεθλίων» του Τζέφρι Επστάιν: Η επιστολές των Κλίντον, Τραμπ και οι εικόνες ζώων που ζευγαρώνουν

Διεθνή / Το «Βιβλίο Γενεθλίων» του Τζέφρι Επστάιν: Οι επιστολές των Κλίντον, Τραμπ και οι εικόνες ζώων που ζευγαρώνουν

Το δερματόδετο άλμπουμ γενεθλίων του Τζέφρι Επστάιν από το 2003 περιείχε επιστολές από πολιτικούς και ισχυρά πρόσωπα όπως οι Μπιλ Κλίντον και Ντόναλντ Τραμπ
LIFO NEWSROOM
Tour de France: Χρησιμοποιούν οι ποδηλάτες μικροσκοπικούς κινητήρες; - Νέα απειλή για τον κορυφαίο ποδηλατικό αγώνα

Διεθνή / Tour de France: Χρησιμοποιούν οι ποδηλάτες μικροσκοπικούς κινητήρες; - Νέα απειλή για τον κορυφαίο ποδηλατικό αγώνα

Κατά τη Stage 7 του Tour de France, ο έλεγχος αποκάλυψε υπόνοιες για κρυμμένους κινητήρες - Η UCI εντείνει τους ελέγχους για να διατηρήσει την αξιοπιστία του σπορ
LIFO NEWSROOM
Ο Ζελένσκι θα ζητήσει από την Ευρώπη να πληρώσει μισθούς Ουκρανών στρατιωτών

Διεθνή / Ο Ζελένσκι θα ζητήσει από την Ευρώπη να πληρώσει μισθούς Ουκρανών στρατιωτών

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζητά από την Ευρώπη να καλύψει τους μισθούς στρατιωτών για να ενισχύσει την άμυνα της Ουκρανίας - Έλλειψη εθελοντών και εκτόξευση ελλείμματος εντείνουν την ανάγκη για βοήθεια
LIFO NEWSROOM
Ο θάνατος του Χαλκ Χόγκαν αναζωπυρώνει οδυνηρές αντιφάσεις για τους μαύρους οπαδούς της πάλης

Διεθνή / Ο θάνατος του Χαλκ Χόγκαν αναζωπυρώνει οδυνηρές αντιφάσεις για τους μαύρους οπαδούς της πάλης

Μετά τον θάνατο του Χαλκ Χόγκαν, οπαδοί και αναλυτές χωρίζονται ανάμεσα στη λατρεία του ως παντοδύναμου ήρωα και την κατακραυγή για ρατσιστικές δηλώσεις. Μια σύγκρουση πολιτιστικής κληρονομιάς στη WWE
LIFO NEWSROOM
Η Νικόλ Κίντμαν υπέβαλε αίτηση για άδεια διαμονής στην Πορτογαλία

Διεθνή / Η Νικόλ Κίντμαν υπέβαλε αίτηση για άδεια διαμονής στην Πορτογαλία

Η Νικόλ Κίντμαν εθεάθη να αποβιβάζεται από ιδιωτικό αεροσκάφος στην Κασκαΐς, την παραθαλάσσια περιοχή κοντά στη Λισαβόνα, ενώ φέρεται να εξετάζει την αγορά νέας πολυτελούς κατοικίας σε μία από τις πιο ακριβές κλειστές κοινότητες της χώρας
LIFO NEWSROOM
Απόκοσμο βίντεο: Σχεδόν όλη η Γάζα έχει μετατραπεί σε ερείπια από τους βομβαρδισμούς του Ισραήλ

Διεθνή / Απόκοσμο βίντεο: Σχεδόν όλη η Γάζα έχει μετατραπεί σε ερείπια από τους βομβαρδισμούς του Ισραήλ

Δορυφορικές και επιτόπιες εκτιμήσεις δείχνουν ότι μεταξύ 63% και 69% των κτιρίων της Γάζας, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 175.000 κατασκευών, έχουν υποστεί ζημιές ή έχουν καταστραφεί
LIFO NEWSROOM
Η Γαλλία θα αναγνωρίσει το παλαιστινιακό κράτος: Τι σημαίνει αυτό;

Διεθνή / Η Γαλλία θα αναγνωρίσει το παλαιστινιακό κράτος: Τι σημαίνει αυτό;

Ο Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε ότι η Γαλλία θα αναγνωρίσει την Παλαιστίνη τον Σεπτέμβριο στον ΟΗΕ - Επικρίσεις από ΗΠΑ και Ισραήλ, επαίνους από Παλαιστινίους και αυξανόμενη πίεση στην Ευρώπη
LIFO NEWSROOM