ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΥΡΙΖΑ

Πολεμώντας το Κακό: η καταγραφή της καθημερινότητας ενός εξορκιστή

0

Πέρα από τους λόφους της Τοσκάνης ο πατέρας Raffaele Talmelli πολεμάει το κακό με τον δικό του τρόπο. Είναι ο διασημότερος εξορκιστής του Βατικανού, ένας αφοσιωμένος ιερέας με ειδικότητα στους δαίμονες... Όσα ακούει και βλέπει, όπως λέει, θα μπορούσαν να έχουν βγει από ταινία, αλλά είναι η δική του καθημερινότητα... 

Ο ίδιος, όπως εξηγεί, αναλαμβάνει την ευθύνη να προχωρήσει σε έναν εξορκισμό, μόνο αν υπάρχει ιατρική διαβεβαίωση ότι απέναντι του δεν έχει έναν άνθρωπο που υποφέρει από κάποια ψυχική διαταραχή. Αλλά όπως λέει ο ηγούμενος Raffaele, αυτό εύκολα διαπιστώνεται, καθώς οι δαίμονες ξεχωρίζουν για «την υψηλή ευφυΐα τους στο πώς θα πληγώσουν κάποιον. Ας πούμε απλώς ότι πρόκειται για μία φρικτή αναμέτρηση».

«Όταν συμβαίνει αυτό είναι μια τραγωδία. Υπάρχει πολύ αδυναμία σε όλο αυτό και το ίχνος του διαβόλου σε ακολουθεί για καιρό. Μετά σκέφτομαι ότι και ο Ιησούς τους πρώτους δαιμονισμένους τους εντόπισε στη συναγωγή και ηρεμώ», εξηγεί, τονίζοντας ότι το χειρότερό του είναι να εντοπίζει δαιμονισμένους ανθρώπους μέσα στον στενό εκκλησιαστικό κύκλο.

Πώς, όμως, γίνεται κανείς εξορκιστής; Ο ίδιος εξηγεί ότι δεν ήταν κάτι που επέλεξε, αλλά ένα καθήκον που του ανέθεσε η Αρχιεπισκοπή στην οποία υπάγεται, αμέσως μετά τη χειροτονία του. 

Τι δεν μπορούν να κατανοήσουν οι άνθρωποι για τους εξορκισμούς; «Το πρόβλημα είναι ότι οι άνθρωποι πιστεύουν ότι το να είναι κάποιος δαιμονισμένος, είναι σα να κεραυνοβολήθηκε ξαφνικά, ενώ όλα πήγαιναν τέλεια. Όμως, κατά τις Γραφές μιλάμε για κάτι τελείως διαφορετικό: όταν η Χάρη του Ιησού έρχεται αντιμέτωπη με έναν άνθρωπο που κατέχεται από δαίμονα, πρακτικά είναι ο άνθρωπος που εισήλθε στον διάβολο και όχι το αντίθετο. Όπως είχε πει κι ο Άγιος Αυγουστίνος, ο διάβολος δεν έχει καμία δύναμη πάνω σου, χωρίς τη συναίνεσή σου».

Ποια η διαφορά του Talmelli με άλλους καθολικούς εξορκιστές; Σύμφωνα με το ντοκιμαντέρ πρόκειται για έναν ορθολογιστή ιερωμένο που δεν απορρίπτει την επιστήμη, την τεχνολογία και τη διαρκή εξάσκηση της ελεύθερης βούλησης μέσα στη σύγχρονη ζωή, πιστεύει, ωστόσο, ότι το ρίσκο μίας ακάθαρτης ζωής μακριά από την εκκλησία, εκθέτει την ανθρώπινη ψυχή σε σοβαρούς κινδύνους. 

Αν απαλείψει κανείς, την κατήχηση, σχεδόν μπορεί να βρει αλήθειες στα λόγια του, αλλά μόνο ως αλληγορία...  

Διεθνή
0

ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΥΡΙΖΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ