Ποιος είναι ο Μακρόν και πώς έγινε ο νεότερος ηγέτης της Γαλλίας μετά τον Ναπολέοντα

Ποιος είναι ο Μακρόν και πώς έγινε ο νεότερος ηγέτης της Γαλλίας μετά τον Ναπολέοντα Facebook Twitter
Χαρισματικός και πολυτάλαντος, ο Μακρόν, ενθουσίασε πολύ γρήγορα έναν σημαντικό αριθμό νέων και απόψε έγινε ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας
17

«Ανοίγει μια νέα σελίδα», «αυτή της ελπίδας και της εμπιστοσύνης που αποκαθίσταται», δήλωσε πριν από λίγο ο νικητής των προεδρικών εκλογών Εμανουέλ Μακρόν στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο 39χρονος πρώην υπουργός Οικονομίας Εμανουέλ κατατρόπωσε την Λεπέν και απόψε γίνεται ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας.

Άγνωστος στο ευρύ κοινό τρία χρόνια πριν, αν κερδίσει στο δεύτερο γύρο, ο 39χρονος θα γίνει ο νεότερος ηγέτης του κράτους μετά τον Ναπολέοντα. Πολλοί αποδίδουν την πρωτοφανή του άνοδο στην ανάγκη των Γάλλων για νέα πρόσωπα, παράλληλα με την αναπάντεχη πτώση πολλών παραδοσιακών αντιπάλων του.

Ποια ήταν η πολιτική γραμμή του Μακρόν και του «En marche»(Εμπρός!): «Ούτε στα αριστερά, ούτε στα δεξιά» ή μάλλον «Λίγο αριστερά και λίγο δεξιά και πολύ στο κέντρο».

Ποιος είναι ο Μακρόν και πώς έγινε ο νεότερος ηγέτης της Γαλλίας μετά τον Ναπολέοντα Facebook Twitter

Χαρισματικός και πολυτάλαντος, ο Μακρόν, ενθουσίασε πολύ γρήγορα έναν σημαντικό αριθμό νέων που εντάχθηκαν στο κίνημά «En marche» και που εθελοντικά «πήραν τους δρόμους» κτυπώντας από πόρτα σε πόρτα, μαζεύοντας στοιχεία, για τον τρόπο ζωής των Γάλλων, τις ανάγκες ή τις αγωνίες τους.


Ήταν οι περίφημοι «πεζοπόροι» (les marcheurs ) του Μακρόν που τον Δεκέμβριο του 2016 είχαν ήδη φθάσει τις 130.000 νέους.

Είχαν σαν αποστολή την όσο πιο έγκυρη συλλογή στοιχείων τα οποία θα περνούσαν στην συνέχεια από τους «αλγορίθμους» του Μακρόν ώστε να δοθεί μια σωστή διάγνωση και ένα σωστό πρόγραμμα για τη χώρα.


Ο Εμανουέλ Μακρόν αποφάσισε να παρουσιάσει το πρόγραμμά του τμηματικά σε δύο χρόνους: στις 24 Φεβρουαρίου παρουσίασε το δημοσιονομικό πλαίσιο του προγράμματός του, που περιείχε κυρίως ένα σχέδιο οικονομιών της τάξεως των 60 δις ευρώ.

Ποιος είναι ο Μακρόν και πώς έγινε ο νεότερος ηγέτης της Γαλλίας μετά τον Ναπολέοντα Facebook Twitter
O Μακρόν με τη σύζυγό του Μπριζίτ Τρονιέ


Στις 2 Μαρτίου παρουσίασε το σύνολο του προγράμματος με οποίο προβλέπει έξι «εργοτάξια» με μεγάλες μεταρρυθμίσεις : μεταρρύθμιση στο σχολείο και την παιδεία, στην «κοινωνία της εργασίας», για τον εκσυγχρονισμό της οικονομίας, για την ασφάλεια, τη διεθνή στρατηγική και τη «ηθικοποίηση της πολιτικής ζωής».

Για την Ευρώπη, ο Εμανουέλ Μακρόν θέλει τη διατήρηση των Συμφωνιών του Σένγκεν, την ενίσχυση της FRONTEX με την κινητοποίηση 5.000 επιπλέον ευρωπαίων συνοριοφυλάκων τη δημιουργία ενός κοινού συστήματος Πληροφοριών, θεωρώντας πιθανή μελλοντικά τη δημιουργία ενός κοινού σώματος καταδίωξης του οργανωμένου εγκλήματος και της τρομοκρατίας. Θέλει επίσης μεταξύ άλλων έναν ξεχωριστό προϋπολογισμό για την ευρωζώνη με έναν υπουργό Οικονομικών.


Στις 13 Απριλίου 40 Γάλλοι οικονομολόγοι υποστήριξαν το οικονομικό πρόγραμμα του Μακρόν με κοινή τους δημοσίευση στην Le Monde, χαράκτηρισαν δε τις θέσεις του για την Ευρώπη «New Deal » που επιτρέπει «την μεταρρύθμιση και την ενδυνάμωση της Ευρώπης».

Ο Εμανουέλ Μακρόν έχει τελικά δεχθεί την υποστήριξη πολλών προσωπικοτήτων από τη δεξιά ( του Ντομινίκ ντε Βιλπέν πρώην πρωθυπουργού), την αριστερά ( του Ζαν Ιβ λε Ντριάν, υπουργού Αμυνας), από το κέντρο (Φρανσουά Μπαϊρού, ιδρυτή του κεντρώου κόμματος Modem) και πλήθους προσωπικοτήτων.

Ο Μακρόν, αφού φοίτησε στα καλύτερα γαλλικά σχολεία, έκανε περιουσία την περίοδο που εργαζόταν στην επενδυτική τράπεζα Rothschild, όπου κέρδισε το παρωνύμιο «ο Μότσαρτ των οικονομικών» όταν το 2012 συμβούλευσε τη Nestle να εξαγοράσει έναντι 12 δισεκατομμυρίων δολαρίων μια μονάδα της Pfizer.

Αφού έφυγε από τη Rothschild εντάχθηκε στην ομάδα του απερχόμενου Γάλλο προέδρου Φρανσουά Ολάντ το 2012 και γρήγορα έγινε υπουργός Οικονομίας. Εκεί καταφέρθηκε ενάντια σε βασικές αρχές του κοινωνικού μοντέλου, όπως η εβδομάδα των 35 ωρών και η μονιμότητα στον δημόσιο τομέα.

Αυτά ήταν μηνύματα που τον έκαναν έναν από τους πιο δημοφιλείς πολιτικούς στη Γαλλία, ένα μεγάλο επίτευγμα για έναν πρώην τραπεζίτη σε μια χώρα όπου πολλοί αντιμετωπίζουν με δυσπιστία τον κόσμο της οικονομίας, αν και πολλοί στην αριστερά δεν τον εμπιστεύονται

Ο ίδιος θεωρεί ότι χρωστάει την ενέργεια και την επιτυχία του στην υποστήριξη της συζύγου του Μπριζίτ, που γνώρισε στα θρανία του γυμνασίου ως καθηγήτριά του, την παντρεύτηκε, ξεφεύγοντας για ακόμα μια φορά από τα καθιερωμένα και διεκδικώντας τη δική του ελευθερία πνεύματος:«δεν έχω σύμπλεγμα με την ηλικία μου» είχε δηλώσει αντιδρώντας στα σχόλια.

Ποιος είναι ο Μακρόν και πώς έγινε ο νεότερος ηγέτης της Γαλλίας μετά τον Ναπολέοντα Facebook Twitter

Οι πρώτες 100 μέρες -Οι προτεραιότητες ως το τέλος του έτους 

Ο Εμανουέλ Μακρόν έχει δηλώσει ότι «δεν πιστεύει στη θεωρία των 100 πρώτων ημερών», στις οποίες δεν μπορεί να περιορισθεί μια προεδρική θητεία. Παράλληλα όμως αναγνωρίζει ότι στις 100 πρώτες μέρες «θα πρέπει να μπουν τα θεμέλια για μια βιώσιμη προεδρική δράση». Με την πεποίθηση ότι η δυναμική της προεδρικής νίκης θα μπορέσει να του εξασφαλίσει μια πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο, ο Εμανουέλ Μακρόν προβλέπει ένα πολύ γεμάτο πρόγραμμα, για το εξάμηνο έως το τέλος του έτους.

Ευρώπη

 

Μέσα στο καλοκαίρι, ο Γάλλος πρόεδρος σκοπεύει να κάνει μια περιοδεία στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, προκειμένου να προτείνει «ένα σχέδιο πορείας για την ερχόμενη πενταετία, με στόχο την προικοδότηση της ευρωζώνης με έναν πραγματικό προϋπολογισμό και έναν κοινό υπουργό οικονομικών. Να δοθεί παράλληλα στην Ευρώπη των 27, ένας ουσιαστικός προσανατολισμός για το περιβάλλον, τη βιομηχανία, τις επενδύσεις και τη διαχείριση της μετανάστευσης».


Για να πετύχει όλα αυτά, ο Μακρόν πιστεύει ότι η Γαλλία θα πρέπει να προχωρήσει ακάθεκτη στις μεταρρυθμίσεις ώστε «να ξαναβρεθεί η χαμένη εμπιστοσύνη με τη Γερμανία». Σκοπεύει να δώσει νέα ώθηση στη Γάλλο-γερμανική συνεργασία διευκρινίζοντας συγχρόνως : «δεν τοποθετούμαι απέναντι στη Γερμανία, αλλά μαζί με τη Γερμανία». Έτσι, η Γερμανίδα Καγκελάριος, την οποία ήδη επισκέφθηκε ως υποψήφιος, θα είναι η πρώτη Ευρωπαία ηγέτιδα, την οποία θα επισκεφθεί τις επόμενες μέρες ως Πρόεδρος.


Άμεσα, και για να σταλεί ένα θετικό μήνυμα στους Γάλλους πολίτες, ο Ε. Μακρόν θέλει να επιδιώξει τη μεταρρύθμιση της οδηγίας για τους αποσπασμένους εργάτες, «περί απελευθέρωσης της παροχής υπηρεσιών στην Ευρώπη» που είναι απόρροια της αρχικής οδηγίας Μπολκεστάϊν. Στόχος είναι να αποφευχθεί το λεγόμενο «κοινωνικό ντάμπινγκ» η μαζική εισαγωγή εργαζόμενων χαμηλού κόστους, στις οικονομίες της Δυτικής Ευρώπης. Για το θέμα αυτό οι Γάλλοι εργαζόμενοι διαμαρτύρονται συχνά και τη θεωρούν ως την « αχίλλειο πτέρνα» της Ένωσης. Η προσπάθεια δεν θα είναι εύκολη, γιατί οι ανατολικές χώρες είναι αντίθετες.


Στις 25 του μήνα ο Ε. Μακρόν θα συμμετέχει στη συνάντηση κορυφής του ΝΑΤΟ όπου θα συναντήσει και τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τράμπ. Για την άμυνα της Ευρώπης ο νέος Πρόεδρος επιθυμεί μια μεγαλύτερη στρατιωτική επιχειρησιακή συνεργασία, γι' αυτό και προτείνει τη δημιουργία ενός «Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ασφαλείας» στο οποίο θα παρακάθονται οι πολιτικοί αλλά και οι στρατιωτικοί των χωρών που θα επιθυμούν να συμμετέχουν. Στόχος είναι μια προσπάθεια «αυτονομίας της Ένωσης στο διπλωματικό και στρατιωτικό τομέα, αποφεύγοντας τις επικαλύψεις με τις δομές του ΝΑΤΟ» διευκρινίζεται στο πρόγραμμα Μακρόν.
Για τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης, ο Ε. Μακρόν προτείνει την ενίσχυση της Frontex με 5.000 επιπλέον συνοριοφύλακες.

Ποιος είναι ο Μακρόν και πώς έγινε ο νεότερος ηγέτης της Γαλλίας μετά τον Ναπολέοντα Facebook Twitter


Τρομοκρατία

 

Θέλει να ενισχύσει και να αναδημιουργήσει ένα ισχυρό πλέγμα Πληροφοριών με τη σύσταση ενός «γενικού επιτελείου» που θα υπάγεται απευθείας στο Συμβούλιο Άμυνας με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. «Είναι μέσα από την πρόβλεψη που μπορεί να κερδηθεί ο πόλεμος» δηλώνει. Για τη διατήρηση ή μη της έκτακτης ανάγκης δήλωσε ότι θα εξαρτηθεί από το επίπεδο κινδύνου που θα εκτιμήσει η Υπηρεσία Πληροφοριών.

Παιδεία

 

«Προτεραιότητα στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση» είναι η βασική αρχή του Μακρόν που σκοπεύει να περιορίσει στις τάξεις του δημοτικού τους μαθητές σε 12 μόνο, έναντι 24 που είναι σήμερα. Στόχος είναι «η μείωση της αποτυχίας» ιδιαίτερα στις κοινωνικά και οικονομικά δύσκολες περιοχές. Η μεταρρύθμιση θα εφαρμοσθεί σταδιακά έως να μπορέσει να διπλασιάσει τις υπάρχουσες 12.000 τάξεις, οι οποίες προβλέπεται να ενταχθούν στο πρόγραμμα.


Η θέση του «να δοθούν περισσότερα σε αυτούς που έχουν λιγότερα» ανάγεται σε θεμελιώδη αρχή στον τομέα της εκπαίδευσης. Πριν την έναρξη της σχολικής περιόδου τον Σεπτέμβριο, ο Μακρόν θα πρέπει να αποφασίσει για το εάν θα διατηρήσει τη μεταρρύθμιση των «σχολικών ρυθμών» που επιβλήθηκε πριν τριετία έχοντας προκαλέσει ιδιαίτερη αναστάτωση. Ιδιαίτερη σημασία δίνεται και στην προετοιμασία και την εκπαίδευση των δασκάλων, ιδιαίτερα αυτών που προορίζονται για τις δύσκολες περιοχές.

Δημόσιος τομέας

Μέσα στο εξάμηνο, ο Μακρόν σκοπεύει να ανανεώσει ή να επιβεβαιώσει τους διευθυντές και τους υψηλόβαθμους υπαλλήλους του δημόσιου τομέα. Πρόκειται για 250 άτομα που διορίζονται από το υπουργικό συμβούλιο. «Δεν λέω ότι θέλω να τους αντικαταστήσω όλους (...) αλλά για να εφαρμόσουμε μια φιλόδοξη πολιτική, χρειαζόμαστε στελέχη, που εγκρίνουν τον χάρτη πορείας που έχει αποφασιστεί από την πολιτική» εξήγησε.

Εκλογική νομοθεσία

Πριν από το τέλος του έτους, ο Μακρόν σκοπεύει να μειώσει κατά ένα τρίτο τον αριθμό των βουλευτών, που σήμερα είναι 577. Σκοπεύει επίσης να εισαγάγει μια δόση αναλογικής στην εκλογική νομοθεσία, ώστε να είναι το κοινοβούλιο, πιο αντιπροσωπευτικό της κοινωνίας. Ο νέος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, έχει αποφύγει να προσδιορίσει εάν για αυτές τις αλλαγές, σκοπεύει να κάνει χρήση δημοψηφίσματος.

Με πληροφορίες από Guardian/ ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
17

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γάζα: Πάνω από 34.000 οι αναγνωρισμένοι νεκροί Παλαιστίνιοι – Εκατοντάδες παιδιά μεταξύ των θυμάτων

Διεθνή / Γάζα: Πάνω από 34.000 οι αναγνωρισμένοι νεκροί Παλαιστίνιοι – Εκατοντάδες παιδιά μεταξύ των θυμάτων

Ο συνολικός αριθμός των νεκρών ξεπερνά πλέον τις 41.000, συμπεριλαμβάνοντας 7.613 ανθρώπους των οποίων οι σοροί έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομεία και νεκροτομεία, αλλά των οποίων η ταυτότητα δεν έχει ακόμα επιβεβαιωθεί
LIFO NEWSROOM
Η Καλιφόρνια υπογράφει νόμους για την προστασία των ηθοποιών από τη μη εξουσιοδοτημένη χρήση τεχνητής νοημοσύνης

Διεθνή / Η Καλιφόρνια υπογράφει νόμους για την προστασία των ηθοποιών από τη μη εξουσιοδοτημένη χρήση τεχνητής νοημοσύνης

Η Καλιφόρνια είναι από τις πρώτες πολιτείες στις ΗΠΑ που θεσπίζουν προστασία για καλλιτέχνες κατά της AI, ακολουθώντας την Τενεσί, που προστάτευσε μουσικούς και καλλιτέχνες με παρόμοιο νόμο τον Μάρτιο
LIFO NEWSROOM
Εκρήξεις στον Λίβανο: Αυξάνεται δραματικά ο αριθμός των νεκρών και τραυματιών από τη δολιοφθορά στους βομβητές

Διεθνή / Εκρήξεις στον Λίβανο: Αυξάνεται δραματικά ο αριθμός των νεκρών και τραυματιών από τη δολιοφθορά στους βομβητές

Οι εκρήξεις συνέβησαν σε ολόκληρη τη χώρα, στόχευσαν τις συσκευές επικοινωνίας της Χεζμπολάχ και προκάλεσαν σοβαρό ψυχολογικό πλήγμα στην οργάνωση
LIFO NEWSROOM
Δίκη «βιασμών της Μαζάν»: Ο Ντομινίκ Πελικό ομολόγησε πως όλα έγιναν χωρίς την συναίνεση της Ζιζέλ

Διεθνή / «Το μόνο άτομο που χειραγωγούσα ήταν η σύζυγός μου»- Ο Πελικό ομολόγησε πως όλα έγιναν χωρίς την συναίνεση της Ζιζέλ

Συνεχίζεται σήμερα με την απολογία του Ντομινίκ Πελικό η πολύκροτη δίκη για τους βιασμούς της συζύγου του, Ζιζέλ Πελικό - «Δεν τους έβαλα το όπλο στο κεφάλι. Ποτέ δεν πήρα χρήματα. Ποτέ δεν ανάγκασα ή χειραγώγησα κάποιον», είπε για τους 50 βιαστές της
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Λουτρό αίματος στον Λίβανο: Τουλάχιστον οκτώ νεκροί και πάνω από 2.700 τραυματίες από εκρήξεις βομβητών της Χεζμπολάχ

Διεθνή / Λουτρό αίματος στον Λίβανο: Τουλάχιστον οκτώ νεκροί και πάνω από 2.700 τραυματίες από εκρήξεις βομβητών της Χεζμπολάχ

Η οργάνωση της Χεζμπολάχ δεν κατηγόρησε το Ισραήλ για τις εκρήξεις, αλλά ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι διεξάγει έρευνα για να εξακριβώσει τα αίτια των συμβάντων
LIFO NEWSROOM

σχόλια

8 σχόλια
Εκ του αποτελέσματος θα τον κρίνουμε και εγώ είμαι υπέρ του πολύ κέντρου περισσότερου δεξιού και λίγου αριστερού . Η προσωπικότητά του είναι αυτή που θα τον αναδείξει αν τον αναδείξει. Κακή είναι η σύγκρισή του με τον Θεοδωράκη.
Λίγο ρισπέκτ στον τύπο, έριξε την καθηγήτριά του όταν εμείς παίζαμε υπερατού και πειράζαμε τα κορίτσια με φαγουρόσκονη.Η σύγκριση με τον Θεοδωράκη τουλάχιστον ατυχής..
Ο αλέκσης πιο περίπλοκος: Δεκαεξάρης σε ωριμότητα και σε ικανότητες και γνώσεις για τον κόσμο, υπεραιωνόβιος με Alzheimer's σε θέματα ιδεολογίας και οράματος για την χώρα. Με σασί σαρανταπεντάρη μπουλούκου (αν και έχει χάσει βάρος τελευταία, ομολογουμένως--θα νιώθει ξανά ευτυχισμένος φαίνεται).
Mon cher, εγώ ένα αστείο είπα να κάνω--δεδομένου ότι έχω μεγάλη απορία με τι στην ευχή μπορεί να αστειεύεται ο πανάσχετος Τσίπρας με τους άλλους Ευρωπαίους πρωθυπουργούς, όταν τον βλέπουμε να χασκογελάει στις φωτογραφίες. Με τους συνομηλίκους του (Μέσι, και στο μέλλον-/ελπίζω--και Μακρόν) τον φαντάζομαι να μιλάει για "μπαλίτσα". Sans doute, δηλαδή.
Ήταν τόση η απογοήτευση των εκλογών που έχασα το χιουμορ μου φαίνεται... τι να κάνουμε δεν την έπιασα την πλακίτσα! mea culpa λοιπόν!Πάντως να ξέρεις πως ο απερχόμενος προεδρούκος François Hollande πιο πολλά κοινά έχει με τον Αλέκση παρά ο Αλέκσης με τον ανερχόμενο Emmanuel... ειδικά στα Αγγλικά κ τις δημόσιες πατατιές!
Αυτό λέω κι εγώ, ότι ο Τσίπρας δεν θα έχει τίποτα το κοινό με τον Μακρόν, παρά μόνο (ίσως) το ποδόσφαιρο. (Πάντως μάλλον εγώ φταίω, γιατί απ'ότι φαίνεται και άλλοι δεν κατάλαβαν την σαχλαμάρα που έγραψα). Προσοχή μόνο, γιατί σε 5 χρόνια μπορεί να απογοητευτείς ακόμα περισσότερο.
Μόνο στο πού κινείται πολιτικά το κόμμα (στο περίπου), και τις συγκυρίες μέσα από τις οποίες εμφανίστηκαν στις εκλογές. Πρακτικά, είναι αυτό που θα μπορούσε να εκφράζει το Ποτάμι, και που δεν το κατάφερε όμως ποτέ.