Γαλλία: Ο Μακρόν κλείνει την «σχολή εξουσίας» ΕΝΑ - Είχαν αποφοιτήσει 4 πρόεδροι και 8 πρωθυπουργοί

Μακρόν: Ποια είναι η σχολή «ΕΝΑ» που κλείνει ο Γάλλος πρόεδρος και γιατί Facebook Twitter
ΕΡΑ
0

Το κλείσιμο της Εθνικής Σχολής Διοίκησης της Γαλλίας (Ecole Nationale d'Administration- ENA) ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, μεταδίδουν γαλλικά ΜΜΕ.

Πρόκειται για μία ελιτίστικη σχολή, από όπου αποφοίτησαν πολλοί από τους προέδρους της χώρας, τους πρεσβευτές και τους επικεφαλής επιχειρήσεων.

Η κίνηση να καταργήσει αυτό που για κάποιους στη Γαλλία αποτέλεσε σύμβολο των άνισων ευκαιριών εντάσσεται στην ώθηση που θέλει να δώσει ο Γάλλος πρόεδρος προς μια δικαιότερη κοινωνία. Ο ίδιος ο Εμανουέλ Μακρόν φοίτησε εκεί.

Μια νέα σχολή θα δημιουργηθεί στη θέση της ENA με νέους κανόνες για την πρόσληψη και πρόσβαση στις υψηλότερες βαθμίδες της δημόσιας διοίκησης.

Το ραδιοφωνικό δίκτυο Europe 1 μετέδωσε πως ο Μακρόν αναμένεται να αποκαλύψει τα σχέδιά του σε ψηφιακή συνάντηση που θα έχει με υψηλόβαθμους αξιωματούχους της δημόσιας διοίκησης.

Η μεταπτυχιακή σχολή ιδρύθηκε το 1945 από τον Σαρλς ντε Γκωλ προκειμένου να εκπαιδευτεί μια μετά-πολεμική διοικητική ελίτ από όλες τις πολιτικές τάξεις.

Με τον καιρό, ωστόσο, απέκτησε τη φήμη ότι επέλεγε σπουδαστές από τις ανώτερες κοινωνικές κλίμακες και είχε αποσυνδεθεί από την πραγματικότητα.

Τέσσερις πρόεδροι της σύγχρονης εποχής και οκτώ πρωθυπουργοί έχουν αποφοιτήσει από τη σχολή. Το ίδιο οι διευθύνοντες σύμβουλοι του ομίλου τηλεπικοινωνιών Orange, της τράπεζας Societe Generale και του ομίλου λιανικής Carrefour.

Ο Εμανουέλ Μακρόν έχει πει ότι θέλει να εγκαταστήσει ένα πιο αξιοκρατικό σύστημα. Τον περασμένο μήνα ανακοίνωσε μια ειδική διαδικασία για την εισαγωγή στις ελίτ σχολές της Γαλλίας για τους φοιτητές από μη προνομιούχο υπόβαθρο, που έχουν ανάγκη από υποτροφίες.

Ο διευθυντής της ENA Πατρίκ Ζεράρ αναγνώρισε την έλλειψη ποικιλομορφίας στη σχολή, όμως τόνισε ότι δεν είναι η σχολή αποκλειστικά υπεύθυνη για αυτό.

«Η ΕΝΑ δεν μπορεί να κατηγορείται για όλα τα αρνητικά», είχε πει στο περιοδικό L'Express τον Οκτώβριο.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΙΡΑΝ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΠΟΛΕΜΟΣ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

Διεθνή / Πώς οι Ιρανοί παρακάμπτουν τους περιορισμούς στο διαδίκτυο για να επικοινωνήσουν με το εξωτερικό

Καθώς οι περιορισμοί στο διαδίκτυο και τις τηλεφωνικές επικοινωνίες εντείνονται στο Ιράν λόγω του πολέμου με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ, πολλοί Ιρανοί αναζητούν εναλλακτικούς τρόπους για να επικοινωνήσουν με τις οικογένειές τους στο εξωτερικό
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΗΠΑ

Διεθνή / Ιράν: «Δεν βλέπουμε κανέναν λόγο να συνομιλήσουμε με τους Αμερικανούς»

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών μιλώντας στο CBS News ξεκαθάρισε πως - παρά τους ισχυρισμούς του Τραμπ - το Ιράν δεν έχει ζητήσει ούτε κατάπαυση πυρός ούτε κάποια διαπραγμάτευση με τις ΗΠΑ
THE LIFO TEAM
ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΠΟΛΕΜΟΣ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

Διεθνή / Μέση Ανατολή: Το Ηνωμένο Βασίλειο εξετάζει την πιο ενεργή συμμετοχή του στον πόλεμο

Ο Βρετανός υπουργός Ενέργειας Εντ Μίλιμπαντ αποκάλυψε ότι οι υπουργοί της κυβέρνησης εξετάζουν όλες τις επιλογές που έχει Ηνωμένο Βασίλειο να βοηθήσει στην επαναλειτουργία της ζωτικής σημασίας πλωτής οδού
THE LIFO TEAM
ΜΑΡΟΚΟ ΜΠΛΕ ΠΟΛΗ

Διεθνή / Γιατί «η πιο μπλε πόλη του κόσμου» είναι μπλε; - Το μυστήριο με το Chefchaouen στο Μαρόκο

Τα πιθανά σενάρια για το μπλε χρώμα που κυριαρχεί στους τοίχους, στις σκάλες, στις πόρτες, στις καμάρες και στα πλακόστρωτα μιας από τις πιο πολυφωτογραφημένες περιοχές του Μαρόκου
THE LIFO TEAM
ΠΕΡΣΙΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΛΟΙΑ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

Διεθνή / Μέση Ανατολή: Συνολικά 178 πλοία ελληνικών συμφερόντων στον Περσικό Κόλπο

«Βρισκόμαστε σε συνεχή επαφή με το σύνολο της ναυτιλιακής κοινότητας, εκδίδουμε οδηγίες προς τα πλοία και τις εταιρείες και παρακολουθούμε όλα τα γεγονότα», λέει ο υφυπουργός Ναυτιλίας, Στέφανος Γκίκας
THE LIFO TEAM