Γαλλία: Ο Μακρόν κλείνει την «σχολή εξουσίας» ΕΝΑ - Είχαν αποφοιτήσει 4 πρόεδροι και 8 πρωθυπουργοί

Μακρόν: Ποια είναι η σχολή «ΕΝΑ» που κλείνει ο Γάλλος πρόεδρος και γιατί Facebook Twitter
ΕΡΑ
0

Το κλείσιμο της Εθνικής Σχολής Διοίκησης της Γαλλίας (Ecole Nationale d'Administration- ENA) ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, μεταδίδουν γαλλικά ΜΜΕ.

Πρόκειται για μία ελιτίστικη σχολή, από όπου αποφοίτησαν πολλοί από τους προέδρους της χώρας, τους πρεσβευτές και τους επικεφαλής επιχειρήσεων.

Η κίνηση να καταργήσει αυτό που για κάποιους στη Γαλλία αποτέλεσε σύμβολο των άνισων ευκαιριών εντάσσεται στην ώθηση που θέλει να δώσει ο Γάλλος πρόεδρος προς μια δικαιότερη κοινωνία. Ο ίδιος ο Εμανουέλ Μακρόν φοίτησε εκεί.

Μια νέα σχολή θα δημιουργηθεί στη θέση της ENA με νέους κανόνες για την πρόσληψη και πρόσβαση στις υψηλότερες βαθμίδες της δημόσιας διοίκησης.

Το ραδιοφωνικό δίκτυο Europe 1 μετέδωσε πως ο Μακρόν αναμένεται να αποκαλύψει τα σχέδιά του σε ψηφιακή συνάντηση που θα έχει με υψηλόβαθμους αξιωματούχους της δημόσιας διοίκησης.

Η μεταπτυχιακή σχολή ιδρύθηκε το 1945 από τον Σαρλς ντε Γκωλ προκειμένου να εκπαιδευτεί μια μετά-πολεμική διοικητική ελίτ από όλες τις πολιτικές τάξεις.

Με τον καιρό, ωστόσο, απέκτησε τη φήμη ότι επέλεγε σπουδαστές από τις ανώτερες κοινωνικές κλίμακες και είχε αποσυνδεθεί από την πραγματικότητα.

Τέσσερις πρόεδροι της σύγχρονης εποχής και οκτώ πρωθυπουργοί έχουν αποφοιτήσει από τη σχολή. Το ίδιο οι διευθύνοντες σύμβουλοι του ομίλου τηλεπικοινωνιών Orange, της τράπεζας Societe Generale και του ομίλου λιανικής Carrefour.

Ο Εμανουέλ Μακρόν έχει πει ότι θέλει να εγκαταστήσει ένα πιο αξιοκρατικό σύστημα. Τον περασμένο μήνα ανακοίνωσε μια ειδική διαδικασία για την εισαγωγή στις ελίτ σχολές της Γαλλίας για τους φοιτητές από μη προνομιούχο υπόβαθρο, που έχουν ανάγκη από υποτροφίες.

Ο διευθυντής της ENA Πατρίκ Ζεράρ αναγνώρισε την έλλειψη ποικιλομορφίας στη σχολή, όμως τόνισε ότι δεν είναι η σχολή αποκλειστικά υπεύθυνη για αυτό.

«Η ΕΝΑ δεν μπορεί να κατηγορείται για όλα τα αρνητικά», είχε πει στο περιοδικό L'Express τον Οκτώβριο.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΓΙΑ ΣΚ - Βούτσιτς για τις καταγγελίες περί «σαφάρι ελεύθερων σκοπευτών» στο Σαράγεβο: «Δεν έχω σκοτώσει κανέναν»

Διεθνή / Βούτσιτς για τις καταγγελίες περί «σαφάρι ελεύθερων σκοπευτών» στο Σαράγεβο: «Δεν έχω σκοτώσει κανέναν»

Την ίδια ώρα, εισαγγελείς στο Μιλάνο έχουν ξεκινήσει έρευνα για Ιταλούς υπηκόους που ενδέχεται να συμμετείχαν σε αυτές τις δολοφονικές «εκδρομές»
LIFO NEWSROOM
Στον Λευκό Οίκο ο Μαμντάνι - «Είχαμε μια υπέροχη συνάντηση», λέει ο Τραμπ

Διεθνή / Στον Λευκό Οίκο ο Μαμντάνι: «Είχαμε μια υπέροχη συνάντηση», λέει ο Τραμπ

Απρόσμενα θετικό το κλίμα της συνάντησης - «Συμφωνήσαμε σε περισσότερα από όσα περιμέναμε», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος - Τι απάντησε για τον χαρακτηρισμό «φασίστας» που του αποδίδει ο Μαμντάνι
LIFO NEWSROOM
Σεισμός στο Μπανγκλαντές: Πέντε νεκροί και τουλάχιστον 100 τραυματίες

Διεθνή / Σεισμός στο Μπανγκλαντές: Πέντε νεκροί και τουλάχιστον 100 τραυματίες

«Δεν έχω νιώσει ποτέ τέτοιο σεισμό στη ζωή μου. Ήμασταν στο γραφείο όταν άρχισαν να κουνιούνται τα έπιπλα. Τρέξαμε από τις σκάλες και είδαμε κι άλλους ανθρώπους να έχουν ήδη βγει έξω», είπε ένας εργαζόμενος στην Ντάκα
LIFO NEWSROOM
Γάζα: Δραματική μείωση δωρεών μετά την εκεχειρία - Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις προειδοποιούν

Διεθνή / Γάζα: Δραματική μείωση δωρεών μετά την εκεχειρία - Ανθρωπιστικές οργανώσεις κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου

«Ο κόσμος νομίζει ότι οι Παλαιστίνιοι δεν χρειάζονται πλέον βοήθεια» - Απελπιστική ανάγκη για βοήθεια καθώς πλησιάζει ο χειμώνας στον παλαιστινιακό θύλακα
LIFO NEWSROOM
Η ακτοφυλακή των ΗΠΑ ανακοίνωσε πως δεν θα θεωρεί πλέον τη σβάστικα «σύμβολο μίσους», αλλά λίγο μετά άλλαξε γνώμη

Διεθνή / Η ακτοφυλακή των ΗΠΑ ανακοίνωσε πως δεν θα θεωρεί πλέον τη σβάστικα «σύμβολο μίσους», αλλά λίγο μετά άλλαξε γνώμη

«Αυτή δεν είναι μια ενημερωμένη πολιτική αλλά μια νέα πολιτική για την αντιμετώπιση τυχόν παραπληροφόρησης και για να επιβεβαιώσουμε εκ νέου ότι απαγορεύουμε αυτά τα σύμβολα», τονίζει σε δελτίο Τύπου η Ακτοφυλακή των ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM
ΜΑΜΝΤΑΝΙ ΤΡΑΜΠ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΕΡΑ

Διεθνή / Ζοχράν Μαμντάνι: Σήμερα η συνάντηση με Τραμπ - «Έτοιμος, ό,τι κι αν συμβεί» ο νέος δήμαρχος της Νέας Υόρκης

Ο Ζοχράν Μαμντάνι είναι ένας «αποφασισμένος αντίπαλος» του Ντόναλντ Τραμπ, τον οποίο κατηγορεί μεταξύ άλλων ότι υπερασπίζεται κατά προτεραιότητα τους πλέον εύπορους Αμερικανούς
LIFO NEWSROOM