Γαλλία: Ο Μακρόν κλείνει την «σχολή εξουσίας» ΕΝΑ - Είχαν αποφοιτήσει 4 πρόεδροι και 8 πρωθυπουργοί

Μακρόν: Ποια είναι η σχολή «ΕΝΑ» που κλείνει ο Γάλλος πρόεδρος και γιατί Facebook Twitter
ΕΡΑ
0

Το κλείσιμο της Εθνικής Σχολής Διοίκησης της Γαλλίας (Ecole Nationale d'Administration- ENA) ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, μεταδίδουν γαλλικά ΜΜΕ.

Πρόκειται για μία ελιτίστικη σχολή, από όπου αποφοίτησαν πολλοί από τους προέδρους της χώρας, τους πρεσβευτές και τους επικεφαλής επιχειρήσεων.

Η κίνηση να καταργήσει αυτό που για κάποιους στη Γαλλία αποτέλεσε σύμβολο των άνισων ευκαιριών εντάσσεται στην ώθηση που θέλει να δώσει ο Γάλλος πρόεδρος προς μια δικαιότερη κοινωνία. Ο ίδιος ο Εμανουέλ Μακρόν φοίτησε εκεί.

Μια νέα σχολή θα δημιουργηθεί στη θέση της ENA με νέους κανόνες για την πρόσληψη και πρόσβαση στις υψηλότερες βαθμίδες της δημόσιας διοίκησης.

Το ραδιοφωνικό δίκτυο Europe 1 μετέδωσε πως ο Μακρόν αναμένεται να αποκαλύψει τα σχέδιά του σε ψηφιακή συνάντηση που θα έχει με υψηλόβαθμους αξιωματούχους της δημόσιας διοίκησης.

Η μεταπτυχιακή σχολή ιδρύθηκε το 1945 από τον Σαρλς ντε Γκωλ προκειμένου να εκπαιδευτεί μια μετά-πολεμική διοικητική ελίτ από όλες τις πολιτικές τάξεις.

Με τον καιρό, ωστόσο, απέκτησε τη φήμη ότι επέλεγε σπουδαστές από τις ανώτερες κοινωνικές κλίμακες και είχε αποσυνδεθεί από την πραγματικότητα.

Τέσσερις πρόεδροι της σύγχρονης εποχής και οκτώ πρωθυπουργοί έχουν αποφοιτήσει από τη σχολή. Το ίδιο οι διευθύνοντες σύμβουλοι του ομίλου τηλεπικοινωνιών Orange, της τράπεζας Societe Generale και του ομίλου λιανικής Carrefour.

Ο Εμανουέλ Μακρόν έχει πει ότι θέλει να εγκαταστήσει ένα πιο αξιοκρατικό σύστημα. Τον περασμένο μήνα ανακοίνωσε μια ειδική διαδικασία για την εισαγωγή στις ελίτ σχολές της Γαλλίας για τους φοιτητές από μη προνομιούχο υπόβαθρο, που έχουν ανάγκη από υποτροφίες.

Ο διευθυντής της ENA Πατρίκ Ζεράρ αναγνώρισε την έλλειψη ποικιλομορφίας στη σχολή, όμως τόνισε ότι δεν είναι η σχολή αποκλειστικά υπεύθυνη για αυτό.

«Η ΕΝΑ δεν μπορεί να κατηγορείται για όλα τα αρνητικά», είχε πει στο περιοδικό L'Express τον Οκτώβριο.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΤΣΕΛΣΙ ΚΗΠΟΣ ΗΔΟΝΗ

Διεθνή / «Κήπος της ηδονής» στο Τσέλσι: Η πρόταση της Βασιλικής Κηπουρικής Εταιρείας που αιφνιδίασε

Εμπνευσμένος από τη θεά Αφροδίτη και χρηματοδοτούμενος από εταιρεία ερωτικών παιχνιδιών, ο κήπος του φετινού Chelsea Flower Show ενδέχεται να προκαλέσει «σοκ» στους επισκέπτες, γράφει ο Guardian
THE LIFO TEAM
ΤΡΑΜΠ REUTERS ΕΡΤ ΠΟΛΕΜΟΣ

Διεθνή / Αναλυτής του Reuters στα ελληνικά: «Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι τρελός πρόεδρος και κάνει τρελά πράγματα»

«Ίσως απλώς φύγει από το χάλι που έχει δημιουργήσει ο ίδιος, δεν ξέρεις τι να πιστέψεις, λέει τρία διαφορετικά πράγματα μέσα σε μια ώρα που όλα είναι αντιφατικά μεταξύ τους», είπε ο Hugo Dixon στην ΕΡΤ
THE LIFO TEAM