Πλούσιοι Αμερικανοί σπεύδουν στη Νέα Ζηλανδία για «golden visa» μετά τη χαλάρωση των κανόνων

Πλούσιοι Αμερικανοί σπεύδουν στη Νέα Ζηλανδία για «golden visa» μετά τη χαλάρωση των κανόνων Facebook Twitter
Νέα Ζηλανδία/ Φωτ. Αρχείου: Unsplash
0

Εντυπωσιακή αύξηση παρατηρείται στις αιτήσεις για τη λεγόμενη «χρυσή βίζα» της Νέας Ζηλανδίας, μετά τη χαλάρωση των όρων από τη δεξιά κυβέρνηση της χώρας με στόχο την ενίσχυση της ασθμαίνουσας οικονομίας. Πρωταγωνιστές αυτής της μεταστροφής είναι εύποροι Αμερικανοί που βλέπουν στη νησιωτική χώρα έναν ασφαλή προορισμό – περισσότερο καταφύγιο σταθερότητας παρά φορολογικής ελάφρυνσης.

Η νέα μορφή της βίζας Active Investor Plus τέθηκε σε ισχύ τον Απρίλιο, μειώνοντας τις απαιτήσεις για την αξία επένδυσης, καταργώντας την υποχρέωση γνώσης αγγλικών και περιορίζοντας την απαίτηση διαμονής για απόκτηση μόνιμης άδειας από τρία χρόνια σε μόλις τρεις εβδομάδες.

Από την αλλαγή των κανόνων και μετά, έχουν κατατεθεί 189 αιτήσεις – εκπροσωπώντας συνολικά 609 άτομα. Από αυτές, οι 85 προέρχονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες, αριθμός που καθιστά τους Αμερικανούς τη μεγαλύτερη εθνική ομάδα ενδιαφερομένων. Ακολουθούν η Κίνα (26 αιτήσεις) και το Χονγκ Κονγκ (24), ενώ μικρότερα ποσοστά προέρχονται από χώρες της Ασίας και της Ευρώπης.

«Σχεδόν όλοι όσοι υποβάλλουν αίτηση το κάνουν λόγω των αλλαγών που βλέπουν υπό τη διακυβέρνηση Τραμπ», σημείωσε ο Στιούαρτ Νας, πρώην υπουργός του Εργατικού Κόμματος και νυν σύμβουλος μετανάστευσης και εγκατάστασης στη χώρα. Μετά την επανεκλογή του Ντόναλντ Τραμπ το 2024, οι επισκέψεις στην ιστοσελίδα της μεταναστευτικής υπηρεσίας της Νέας Ζηλανδίας αυξήθηκαν κατακόρυφα, ενώ σημειώθηκε έκρηξη ενδιαφέροντος για ακίνητα από Αμερικανούς αγοραστές.

Ποια είναι τα νέα επενδυτικά όρια

Οι περισσότεροι από τους αιτούντες (149 άτομα) εντάσσονται στην κατηγορία «growth», που απαιτεί ελάχιστη επένδυση 5 εκατ. δολαρίων ΗΠΑ σε διάστημα τριών ετών. Άλλοι 40 εντάσσονται στην κατηγορία «balanced», με ελάχιστη επένδυση 10 εκατ. δολαρίων σε ορίζοντα πενταετίας.

Μέχρι στιγμής, 100 αιτήσεις έχουν εγκριθεί κατ’ αρχήν και επτά επενδυτές έχουν ήδη μεταφέρει κεφάλαια στη χώρα, αποφέροντας στην οικονομία της Νέας Ζηλανδίας περί τα 45 εκατ. δολάρια.

«Αυτό που προσελκύει τους επενδυτές είναι η σταθερότητα και η καινοτομία της χώρας σε βιώσιμες επιχειρήσεις και τεχνολογίες», δήλωσε ο Μπένι Γκούντμαν, γενικός διευθυντής επενδύσεων στον κρατικό οργανισμό New Zealand Trade and Enterprise. «Είναι ένας συνδυασμός σπανιότητας και προοπτικής για ‘κληρονομιά’, όχι απλώς αποδόσεις».

Η πρωτοβουλία αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου ανατροπής μεταρρυθμίσεων της προηγούμενης, κεντροαριστερής κυβέρνησης υπό την Τζασίντα Αρντέρν, η οποία είχε περιορίσει τη δυνατότητα αλλοδαπών να αποκτούν κατοικίες και είχε αυστηροποιήσει τις συνθήκες των επενδυτικών βίζων μετά την αποκάλυψη ότι ο δισεκατομμυριούχος Πίτερ Θιλ απέκτησε υπηκοότητα ενώ είχε μείνει μόλις 12 μέρες στη χώρα.

Πλέον, η κυβέρνηση επιδιώκει την προσέλκυση τόσο «ψηφιακών νομάδων» όσο και «επενδυτών με προοπτική», εν μέσω ύφεσης που κορυφώθηκε το 2024 όταν η Νέα Ζηλανδία κατέγραψε τη μεγαλύτερη συρρίκνωση ΑΕΠ από όλες τις ανεπτυγμένες χώρες – λόγω υψηλών επιτοκίων και ανεργίας.

Ο πρώην υπουργός Νας, αναφερόμενος στην αλλαγή της διεθνούς ψυχολογίας, τόνισε: «Βλέπουμε όλο και περισσότερους ανθρώπους να ψάχνουν όχι για φορολογικό αλλά για σταθερό καταφύγιο – και αυτό ακριβώς προσφέρει η Νέα Ζηλανδία».

Η υπουργός Ανάπτυξης Νικόλα Γουίλις υποστήριξε ότι το πρόγραμμα «θα μπορούσε να αποφέρει έως και 845 εκατομμύρια δολάρια σε νέες επενδύσεις», προσθέτοντας: «Οι νέοι επενδυτές δεν φέρνουν μόνο τα χρήματά τους, αλλά και γνώσεις και εμπειρία που θα δώσουν ώθηση στην οικονομία μας. Είναι κέρδος και για τις δύο πλευρές».

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ερυθρά θάλασσα: Δύο μέλη της ασφάλειας του ελληνόκτητου Eternity C διασώθηκαν σχεδόν 48 ώρες μετά την επίθεση των Χούτι

Ελλάδα / Ερυθρά θάλασσα: Δύο μέλη της ασφάλειας του ελληνόκτητου Eternity C διασώθηκαν σχεδόν 48 ώρες μετά την επίθεση των Χούτι

Το Eternity C, ελληνόκτητο πλοίο υπό λιβεριανή σημαία, είχε δεχθεί επίθεση τη Δευτέρα από πλωτά drones και ρουκέτες και βυθίστηκε λίγες ώρες αργότερα
LIFO NEWSROOM
Ο Πέδρο Σάντσεθ αντιμέτωπος με τη μεγαλύτερη κρίση της πρωθυπουργίας του

Διεθνή / Ο Πέδρο Σάντσεθ αντιμέτωπος με τη μεγαλύτερη κρίση της πρωθυπουργίας του

Ο Πέδρο Σάντσεθ, πρωθυπουργός της Ισπανίας, αντιμετωπίζει σοβαρές κατηγορίες διαφθοράς και πολιτικές προκλήσεις, ενώ προσπαθεί να διατηρήσει την εξουσία του εν μέσω εσωτερικών και διεθνών πιέσεων
LIFO NEWSROOM
Η Ευρώπη καλείται να δημιουργήσει αποθέματα τροφίμων και φαρμάκων σε περίπτωση νέας πανδημίας ή εισβολής

Διεθνή / Σχέδιο για δημιουργία αποθεμάτων τροφίμων, φαρμάκων και γεννητριών, υπό τον φόβο νέας πανδημίας στην Ευρώπη

«Γνωρίζουμε τις απειλές που αντιμετωπίζουμε… διακοπές ρεύματος, ακραία καιρικά φαινόμενα και μεταδοτικές ασθένειες. Αυτοί δεν είναι πια μακρινοί κίνδυνοι»
LIFO NEWSROOM
Οι ΗΠΑ επιβάλλουν κυρώσεις κατά της αξιωματούχου του ΟΗΕ που διερευνά παραβιάσεις στη Γάζα

Διεθνή / Οι ΗΠΑ επιβάλλουν κυρώσεις κατά της αξιωματούχου του ΟΗΕ που διερευνά παραβιάσεις στη Γάζα

Η απόφαση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ να επιβάλει κυρώσεις στην Albanese, ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ για τη Δυτική Όχθη και τη Γάζα, ήρθε μετά την αποτυχία των αμερικανικών πιέσεων προς τον ΟΗΕ να την απομακρύνει από τη θέση της
LIFO NEWSROOM
Ψήφος δυσπιστίας κατά της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Δυσαρέσκεια για τη δεξιά στροφή της ΕΕ

Διεθνή / Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Σήμερα η ψηφοφορία για την πρόταση δυσπιστίας - Δυσαρέσκεια για τη δεξιά στροφή της ΕΕ

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αντιμετωπίζει σπάνια ψήφο δυσπιστίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, φέρνοντας στο φως τη δυσαρέσκεια για τη δεξιά στροφή των πολιτικών της ΕΕ και ζητήματα διαφάνειας στη διακυβέρνηση
LIFO NEWSROOM
Όλο και περισσότερα παιδιά κάνουν διάλειμμα από τα smartphone για την ψυχική τους υγεία

Διεθνή / Όλο και περισσότερα παιδιά κάνουν διάλειμμα από τα smartphone για την ψυχική τους υγεία

Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι τα παιδιά και οι έφηβοι παίρνουν πρωτοβουλία να διακόψουν τη χρήση smartphone και social media για να προστατεύσουν την ψυχική τους υγεία, την ασφάλεια και την συγκέντρωσή τους
LIFO NEWSROOM
Sotheby’s: Σε δημοπρασία ο μεγαλύτερος αρειανός μετεωρίτης στη Γη

Διεθνή / Sotheby’s: Σε δημοπρασία ο μεγαλύτερος αρειανός μετεωρίτης στη Γη

«Όταν εξετάστηκαν τα κομμάτια του, συνειδητοποιήσαμε: "Θεέ μου, είναι αρειανός". Στη συνέχεια ανακαλύψαμε ότι είναι το μεγαλύτερο κομμάτι του Άρη στον πλανήτη μας », δηλώνει η αντιπρόεδρος του οίκου
LIFO NEWSROOM