Πλέον οι γυναίκες μπορούν να βγαίνουν από τη Σ. Αραβία, χωρίς την άδεια του άνδρα κηδεμόνα τους

Πλέον οι γυναίκες μπορούν να βγαίνουν από τη Σ. Αραβία, χωρίς την άδεια του άνδρα κηδεμόνα τους Facebook Twitter
0

Οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας ξεκίνησαν να εφαρμόζουν τη μεταρρύθμιση που ανακοινώθηκε στις αρχές Αυγούστου, βάσει της οποίας πλέον οι γυναίκες μπορούν να εκδίδουν διαβατήριο και να ταξιδεύουν στο εξωτερικό χωρίς την άδεια του άνδρα κηδεμόνα τους.

Η υπηρεσία διαβατηρίων ανακοίνωσε χθες στο Twitter ότι οι αρχές άρχισαν «να δέχονται αιτήματα από γυναίκες 21 ετών και άνω για την έκδοση ή την ανανέωση διαβατηρίου και τη διενέργεια ταξιδιών εκτός βασιλείου χωρίς άδεια».

Το μέτρο αυτό, που ανακοινώθηκε την 1η Αυγούστου, αποτελεί νέα χαλάρωση του σαουδαραβικού συστήματος της «ανδρικής κηδεμονίας» στο οποίο υπόκεινται οι γυναίκες και το οποίο τις εξισώνει με ανήλικους για όλη τους τη ζωή υποβάλλοντάς τες στην εξουσία του συζύγου, του πατέρα ή άλλου άνδρα συγγενή τους.

Η μεταρρύθμιση αυτή ανακοινώθηκε αφού ήρθαν στο φως της δημοσιότητας πολλές περιπτώσεις νεαρών Σαουδαραβισσών που δήλωσαν θύματα βίας από τους «κηδεμόνες» τους.

Περιλαμβάνεται εξάλλου στη σειρά μέτρων εκσυγχρονισμού της Σαουδικής Αραβίας τα οποία προωθεί ο πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν. Ήδη από τον Ιούνιο του 2018 επιτρέπεται στις γυναίκες στο βασίλειο να οδηγούν.

Άλλες αλλαγές που έχουν χαλαρώσει, χωρίς ωστόσο να ακυρώνουν, το σύστημα της κηδεμονίας είναι ότι πλέον οι Σαουδαράβισσες μπορούν να δηλώνουν επισήμως μόνες τους γεννήσεις, γάμους και διαζύγια, όπως και να αναλαμβάνουν την κηδεμονία των ανήλικων παιδιών τους μετά το διαζύγιο, κάτι που μέχρι πρότινος μπορούσαν να κάνουν μόνο άνδρες.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΚΑΣ ΠΑΤΕΛ ΗΠΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΙ FBI

Διεθνή / «Κίνδυνος για την εθνική ασφάλεια»: Οι Δημοκρατικοί ζητούν να υποβληθεί ο διευθυντής του FBI σε τεστ αλκοόλ

Το αίτημα ακολουθεί δημοσίευμα του Atlantic που αναφέρει, επικαλούμενο αξιωματούχους, ότι η κατανάλωση αλκοόλ του Πατέλ προκαλεί ανησυχία στην κυβέρνηση
THE LIFO TEAM
Ο Λεονάρντο ΝτιΚάπριο καλεί τους Αμερικανούς να μπλοκάρουν νομοσχέδιο για τα απειλούμενα είδη

Διεθνή / Ο Λεονάρντο ΝτιΚάπριο καλεί τους Αμερικανούς να μπλοκάρουν νομοσχέδιο για τα απειλούμενα είδη

Ανήμερα της Earth Day, ο Λεονάρντο ΝτιΚάπριο κάλεσε τους ακολούθους του να πιέσουν τη Βουλή των Αντιπροσώπων να καταψηφίσει το νομοσχέδιο H.R. 1897, υποστηρίζοντας ότι θα αποδυναμώσει τον ιστορικό νόμο προστασίας των απειλούμενων ειδών στις ΗΠΑ.
THE LIFO TEAM