Πέθανε η εμβληματική Ινδή τραγουδίστρια Lata Mangeshkar, γνωστή ως το «Αηδόνι»

Πέθανε η εμβληματική Ινδή τραγουδίστρια Lata Mangeshkar, γνωστή ως το «Αηδόνι» Facebook Twitter
Getty Image
0

Η Lata Mangeshkar, μια από τις μεγαλύτερες πολιτιστικές φιγούρες της Ινδίας, γνωστή ως «Το Αηδόνι» πέθανε σε ηλικία 92 ετών.

Η Mangashkar υπήρξε μια τραγουδίστρια που καθόρισε τη μουσική και τη μελωδία για γενιές συμπατριωτών της.

Νοσηλεύτηκε στις 11 Ιανουαρίου αφού μολύνθηκε σύμφωνα με γιατρό της, που μίλησε στο Reuters, από κορωνοϊό.

Η Mangeshkar πέθανε σήμερα το πρωί  από «πολυοργανική ανεπάρκεια μετά από περισσότερες από 28 ημέρες νοσηλείας αφού νόσησε από κορωνοϊό», είπε ο Δρ Pratit Samdani, από στο Breach Candy Hospital της Βομβάης, σύμφωνα με τον συνεργάτη του Reuters TV ANI.

Για διάστημα μεγαλύτερο από τα τρία τέταρτα του αιώνα, η φωνή της αποτέλεσε σύμβολο της ανεξάρτητης Ινδίας.

Η κηδεία της θα γίνει δημοσία δαπάνη ενώ θα τηρηθεί εθνικό πένθος με τη σημαία μεσίστια μέχρι τη Δευτέρα, όπως ανέφερε το υπουργείο Εσωτερικών.

«Η ευγενική και περιποιητική Λάτα Ντίντι μας άφησε», έγραψε ο πρωθυπουργός Ναρέντα Μόντι, χρησιμοποιώντας έναν στοργικό όρο, που συνήθως λέγεται για τις μεγαλύτερες αδελφές.

«Αφήνει ένα κενό στο έθνος μας που δεν μπορεί να καλυφθεί. Οι επόμενες γενιές θα τη θυμούνται ως μια σταθερά του ινδικού πολιτισμού, της οποίας η μελωδική φωνή είχε μια απαράμιλλη ικανότητα να μαγεύει τους ανθρώπους».

Γεννημένη το 1929 στην Ινδία πριν από την ανεξαρτησία, η Mangeshkar άρχισε να τραγουδά στην εφηβεία της και σε μια καριέρα 73 ετών ερμήνευσε περισσότερα από περίπου 15.000 τραγούδια σε 36 γλώσσες.

Ενθουσίασε τους παθιασμένους με τη μουσική Ινδούς με τη ζωηρή φωνή της και το εύρος της, τραγουδώντας τα πάντα, από πατριωτικά τραγούδια μέχρι ρομαντικές μπαλάντες, τόσο σε ταινίες όσο και σε δισκογραφικά άλμπουμ.

Σύντομα κατάφερε να μεγαλουργήσει στις ταινίες του Bollywood κάνοντας το όνομά της συνώνυμο με τις μελωδικές, πολύχρωμες και γεμάτες συναισθήματα κινηματογραφικές παραγωγές.

«Αγάπη, σεβασμός και προσευχή», έγραψε στο Twitter ο βραβευμένος με Όσκαρ και Grammy Ινδός μουσικός A R Rahman, ο οποίος είχε συνεργαστεί μαζί της με εκείνη να ερμηνεύει μια σειρά από τα βραβευμένα τραγούδια του.

Τα τραγούδια της παρακίνησαν εκατομμύρια Ινδούς κατά τη διάρκεια των πολέμων με την Κίνα και το Πακιστάν να αποτίσουν φόρο τιμής στις αμυντικές δυνάμεις. Μερικά από αυτά δε, χρησιμοποιούνται ως προσευχές σε ναούς και σχολεία.

«Η φωνή μου είναι δώρο από τον Θεό», είπε κάποτε σε μια συνέντευξη. «Έμαθα να συγκινώ μέσα από τη φωνή μου. Όταν τραγουδούσα ένα νανούρισμα, γινόμουν μητέρα, όταν ερμήνευα μία ρομαντική μπάλάντα, γινόμουν ερωμένη».

Τα μόνα τραγούδια που αρνιόταν να τραγουδήσει ήταν νούμερα καμπαρέ και τραγούδια που είχαν κακούς ή επιθετικούς στίχους, λέγοντας σε μεταγενέστερες συνεντεύξεις της, ότι δεν ταίριαζαν με τις προσωπικές της αξίες.

Ωστόσο, η Mangeshkar κυριάρχησε στην κινηματογραφική βιομηχανία των Ινδών για σχεδόν πέντε δεκαετίες μέχρι τη δεκαετία του 2000, μαζί με τη μικρότερη αδερφή της Asha Bhosle.

Οι επικριτές της Mangeshkar την κατηγόρησαν ότι χρησιμοποίησε την επιρροή της στο Bollywood για να περιορίσει την είσοδο νέων καλλιτεχνών, ωστόσο.

Η επιρροή της ήταν τέτοια που οι αρχές της Βομβάης το 2006 ακύρωσαν τα σχέδια για μία αερογέφυρα αυτοκινήτων όταν εκείνη αντιτάχθηκε στα σχέδια λέγοντας ότι θα διαταράξει την ιδιωτικότητά της.

Γνωστή για τον ήπιο λόγο της και φορώντας το παραδοσιακό σάρι, με τα μαλλιά της πλεγμένα πάντα με δύο πλεξούδες σαν μαθήτρια, η Mangeshkar έλαβε την υψηλότερη πολιτική διάκριση της Ινδίας, το Bharat Ratna, το 2001 ενώ της απονεμήθηκε και η αντίστοιχη διάκριση στη Γαλλία, το Legion of Honour, το 2009.

«Η μουσική είναι ατελής χωρίς τη φωνή σου», είχε πει ο ηθοποιός Amitabh Bachchan για τη Mangeshkar το 2019, για τον εορτασμό των 90ών γενεθλίων της. «Κάνει το έργο των αγίων».

Με πληροφορίες του Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γερμανία: Ο Υπουργός Άμυνας καλεί τη βιομηχανία όπλων σταματήσει την γκρίνια και να παράξει

Διεθνή / Γερμανία: Ο υπουργός Άμυνας καλεί τη βιομηχανία όπλων «να σταματήσει την γκρίνια και να παράξει»

Ο Μπόρις Πιστόριους ζητά από τη βιομηχανία όπλων να επιταχύνει την παραγωγή για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας, καθώς η Γερμανία σχεδιάζει δαπάνες 162 δισ. ευρώ έως το 2029
LIFO NEWSROOM
H κλιματική κρίση «καταπί­νει» τις παραλίες της Μεσογείου: Η Ευρώπη καίγεται - Οι πόλεις αντιδρούν

Διεθνή / H κλιματική κρίση «καταπί­νει» τις παραλίες της Μεσογείου: Η Ευρώπη καίγεται - Οι πόλεις αντιδρούν

Καθώς η κλιματική αλλαγή «καταπί­νει» τις παραλίες της Μεσογείου, πόλεις όπως Βαρκελώνη και Σεβίλλη αναπροσαρμόζονται με πράσινες λύσεις, σκίαστρα και σημεία ψύξης για τους κατοίκους
LIFO NEWSROOM
Το σχέδιο Νετανιάχου για τη Γάζα φτιάχνει «στρατόπεδο συγκέντρωσης» για Παλαιστινίους, λέει πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ

Διεθνή / Το σχέδιο Νετανιάχου για τη Γάζα: «Φτιάχνει στρατόπεδο συγκέντρωσης για Παλαιστινίους»

Ο πρώην πρωθυπουργός Εχούντ Όλμερτ καταγγέλλει σχέδιο «εθνοκάθαρσης» της Γάζας, συγκρίνει τα σχέδια με ναζιστικά στρατόπεδα και καλεί τη διεθνή κοινότητα να επέμβει για να αποτραπούν εγκλήματα πολέμου
LIFO NEWSROOM
Η Ινδία λογοκρίνει την ταινία «Superman» - «Κόπηκαν» τα φιλιά με τη Λόις Λέιν

Διεθνή / Η Ινδία λογοκρίνει την ταινία «Superman» - «Κόπηκαν» τα φιλιά με τη Λόις Λέιν

Οι αλλαγές προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις, με τους επικριτές να υποστηρίζουν ότι ενώ τα συναινετικά φιλιά λογοκρίνονται, δεν υπάρχει κανένας περιορισμός στις σκηνές βίας ή σεξιστικής συμπεριφοράς
LIFO NEWSROOM
Η Γερμανίδα πεζοπόρος εξηγεί πώς επιβίωσε για 11 νύχτες στην αυστραλιανή ερημιά

Διεθνή / «Χτύπησα και χάθηκα»: Η Γερμανίδα πεζοπόρος εξηγεί πώς επιβίωσε για 11 νύχτες στην αυστραλιανή ερημιά

Η 26χρονη Γερμανίδα εντοπίστηκε 24 χιλιόμετρα μακριά από το σημείο όπου είχε αφήσει το όχημά της, εμφανώς εξαντλημένη, αφυδατωμένη και γεμάτη τσιμπήματα από κουνούπια
LIFO NEWSROOM