Περού σε Μαδούρο: Δεν είσαι ευπρόσδεκτος στη Σύνοδο της Αμερικής

Περού σε Μαδούρο: Δεν είσαι ευπρόσδεκτος στη Σύνοδο της Αμερικής Facebook Twitter
0

Ο νέος υπουργός Εξωτερικών του Περού Νέστορ Ποπολίσιο ξεκαθάρισε την Τρίτη ότι ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο συνεχίζει να μην είναι ευπρόσδεκτος στη χώρα ενόψει της Συνόδου της Αμερικής, την επόμενη εβδομάδα.

Ο Ποπολίσιο επικύρωσε μια απόφαση που έλαβε ο πρώην πρόεδρος του Περού, ο οποίος τον περασμένο μήνα υπέβαλε την παραίτησή του εξαιτίας μιας υπόθεσης διαφθοράς.

Στην πρώτη του ομιλία αφότου ανέλαβε επικεφαλής της διπλωματίας της χώρας των Άνδεων, ο Ποπολίσιο δήλωσε πως η απόφαση που έλαβε η Λίμα αντανακλά την άποψη δέκα και πλέον κρατών που θα πάρουν μέρος στη Σύνοδο, τα οποία ασκούν πίεση στο Καράκας και καλούν τον Μαδούρο να διοργανώσει ελεύθερες και δίκαιες εκλογές.

Σύμφωνα με τον νέο υπουργό Εξωτερικών του Περού, ο Μαδούρο αρνείται να εισακούσει τις εκκλήσεις να προωθήσει δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις, κάτι που «ακυρώνει και την παραμικρή έννοια της δημοκρατίας» και «εγείρει αξεπέραστο εμπόδιο για τη συμμετοχή του στη Σύνοδο της Αμερικής».

«Αυτή είναι μια σθεναρή απόφαση η οποία δεν υπόκειται σε αναθεώρηση», συμπλήρωσε ο Ποπολίσιο.

Ο Μαδούρο έχει δηλώσει ότι θα πάει ούτως ή άλλως στη Σύνοδο, παρά την απαγόρευση της συμμετοχής του από τη Λίμα, την οποία είχε ανακοινώσει η κυβέρνηση του κεντροδεξιού Πέδρο Πάμπλο Κουτσίνσκι τον Φεβρουάριο.

Ο σοσιαλιστής Μαδούρο κατηγορεί τις κυβερνήσεις χωρών της περιοχής που πρόσκεινται στη δεξιά ότι συμμετέχουν σε αυτό που ο ίδιος αποκαλεί συνωμοσία των ΗΠΑ με στόχο την ανατροπή του και τη λεηλασία των πετρελαϊκών πόρων της χώρας του.

Ο Κουτσίνσκι ήταν ένας από τους πιο σκληρούς επικριτές του Μαδούρο, τον οποίο αποκαλούσε «δικτάτορα» και απαιτούσε να αποχωρήσει από την εξουσία.

Ωστόσο, ήταν ο Κουτσίνσκι αυτός που αναγκάστηκε να παραιτηθεί τον περασμένο μήνα, εξαιτίας ενός σκανδάλου διαφθοράς. Τον αντικατέστησε ο μέχρι εκείνη τη στιγμή αντιπρόεδρός του, Μαρτίν Βισκάρα.

Ο νέος πρόεδρος της χώρας απέφυγε να πάρει θέση για τον Μαδούρο και τη συμμετοχή του στη σύνοδο την περασμένη εβδομάδα, περιοριζόμενος να δηλώσει ότι θα άφηνε να χειριστεί το ζήτημα το υπουργείο Εξωτερικών.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υπόθεση Μαντλίν ΜακΚαν: Ξεκίνησαν νέες έρευνες στην Πορτογαλία 18 χρόνια μετά την εξαφάνιση

Διεθνή / Υπόθεση Μαντλίν ΜακΚαν: Ξεκίνησαν νέες έρευνες στην Πορτογαλία 18 χρόνια μετά την εξαφάνιση

Οι αρχές της Πορτογαλίας και της Γερμανίας ξαναρχίζουν τις έρευνες για την εξαφάνιση της Μαντλίν ΜακΚαν, με επίκεντρο πηγάδια και εγκαταλελειμμένα κτίρια κοντά στο σημείο που χάθηκε το 2007
LIFO NEWSROOM
Τι είναι τα ορυκτά σπάνιων γαιών και γιατί είναι κεντρικής σημασίας στον εμπορικό πόλεμο του Τραμπ;

Διεθνή / Τι είναι τα ορυκτά σπάνιων γαιών και γιατί είναι κεντρικής σημασίας στον εμπορικό πόλεμο του Τραμπ;

Οι σπάνιες γαίες αποτελούν το νέο πεδίο σύγκρουσης ΗΠΑ–Κίνας - Τι είναι, πού χρησιμοποιούνται και γιατί η Ουάσιγκτον στρέφεται σε Γροιλανδία, Ουκρανία και Σαουδική Αραβία για εναλλακτικές λύσει
LIFO NEWSROOM
Υπόθεση Μπαλντόνι - Λάιβλι: «Βρείτε τα», τους είπε δικαστής για μέρος των καταγγελιών 

Διεθνή / Υπόθεση Μπαλντόνι - Λάιβλι: «Βρείτε τα», τους είπε δικαστής για μέρος των καταγγελιών 

Ο Μπαλντόνι ζητά ιατρικά αρχεία που να τεκμηριώνουν κατηγορίες της Λάιβλι, εκείνη αρνείται να τα δώσει και θέλει να αποσύρει τις συγκεκριμένες καταγγελίες - κάτι που όμως, της αρνήθηκε ο δικαστής
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Ο Χέγκσεθ αφαιρεί το όνομα του γκέι ακτιβιστή Χάρβεϊ Μιλκ από πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού

Διεθνή / ΗΠΑ: Ο Χέγκσεθ αφαιρεί το όνομα του γκέι ακτιβιστή Χάρβεϊ Μιλκ από πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού

Ο Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Πιτ Χέγκσεθ, διέταξε τη μετονομασία του πλοίου USNS Harvey Milk, προκαλώντας αντιδράσεις για την αφαίρεση τιμών προς τον πρωτοπόρο ακτιβιστή LGBTQ+ δικαιωμάτων
LIFO NEWSROOM
Το Ισραήλ προειδοποιεί τους Παλαιστινίους να μην ταξιδεύουν στους δρόμους που οδηγούν στα κέντρα παροχής βοήθειας στη Γάζα, χαρακτηρίζοντάς τους «ζώνες μάχης

Διεθνή / Γάζα: Μη χρησιμοποιείτε δρόμους προς τα κέντρα βοήθειας, λέει το Ισραήλ προς τους Παλαιστινίους

Τουλάχιστον 27 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από πυρά του Ισραηλινού στρατού κοντά σε κέντρα διανομής τροφίμων της GHF - Ο ΟΗΕ μιλά για εγκλήματα πολέμου, ενώ συνεχίζεται η πείνα στη Λωρίδα της Γάζας.
LIFO NEWSROOM