Πέντε παράπλευρα οφέλη μέσα στο χάος του κορωνοϊού

Πέντε παράπλευρα οφέλη μέσα στο χάος του κορωνοϊού Facebook Twitter
2

«Κατανοούμε πως αυτές είναι μαύρες μέρες για όλο τον κόσμο, με τον κορωνοϊό να συνεχίζει να εξαπλώνεται. Ο αριθμός κρουσμάτων και θανάτων αυξάνεται, πόλεις ακόμη και χώρες κλείνουν και πολλοί άνθρωποι μπαίνουν αναγκαστικά σε περιορισμό. Αλλά εν μέσω όλων των ανησυχητικών ειδήσεων, υπάρχουν επίσης λόγοι να ελπίζουμε».

Με αυτόν τον πρόλογο, το BBC επιχειρεί να καταγράψει τα «οφέλη» που που έχουν από την πανδημία, σε μια προσπάθεια να αναδείξει εκείνες τις αλλαγές στην συμπεριφορά που λειτούργησαν σχεδόν ευεργετικά για τον πλανήτη ή έστω για την ψυχολογία του καθενός μας.

1. Μειώθηκε η ατμοσφαιρική ρύπανση

Με τις χώρες να ανακοινώνουν, η μια μετά την άλλη, lockdown λόγω του κορωνοϊού, παρατηρήθηκε σημαντική μείωση στα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης. 

Η Κίνα αλλά και η βόρεια Ιταλία κατέγραψαν τεράστια πτώση στα επίπεδα διοξειδίου του αζώτου -σοβαρός αέριος ρύπος και ισχυρό χημικό- λόγω της μειωμένης βιομηχανικής δραστηριότητας και κυκλοφορίας οχημάτων.

Ερευνητές στη Νέα Υόρκη δήλωσαν επίσης πως τα πρώτα αποτελέσματα έδειξαν πως το μονοξείδιο του άνθρακα, κυρίως από τα αυτοκίνητα, μειώθηκε σχεδόν κατά 50% συγκριτικά με πέρυσι.

Επίσης με τις αεροπορικές εταιρίες να ακυρώνουν μαζικά πτήσεις και εκατομμύρια κόσμου να εργάζεται από το σπίτι, χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο αναμένεται να να διαγράψουν και αυτές την ίδια «πτωτική πορεία».

Πέντε παράπλευρα οφέλη μέσα στο χάος του κορωνοϊού Facebook Twitter

2. Καθάρισαν τα κανάλια

Οι κάτοικοι της Βενετίας παρατήρησαν ένα απρόσμενο επακόλουθο στα κανάλια της πόλης μετά την κρατική οδηγία να παραμείνουν σπίτια τους, λόγω της έξαρσης του κορωνοϊού.

Ο αποκλεισμός λόγω της πανδημίας άφησε έρημους από κόσμο τους δρόμους της Βενετίας και η μείωση της κυκλοφορίας στα κανάλια, που δεν διασχίζονται πια από γόνδολες, συνετέλεσε στο να κατακαθίσουν τα ιζήματα, κάνοντας το νερό πιο διαυγές.

Το συνήθως θολό νερό στα κανάλια καθάρισε δε τόσο πολύ, που εμφανίστηκαν ακόμη και ψάρια.

 

3. Πράξεις καλοσύνης

Κυκλοφόρησαν πολλές ιστορίες ανθρώπων που σε κατάσταση πανικού έσπευσαν να προμηθευτούν μεγάλες ποσότητες τροφίμων και χαρτιών υγείας, αλλά η πανδημία κατάφερε ωστόσο να πυροδοτήσει και πολλές πράξεις καλοσύνης σε όλο τον πλανήτη. 

Δυο κάτοικοι της Νέας Υόρκης συγκέντρωσαν 1.300 εθελοντές σε 72 ώρες προκειμένου να παραδώσουν τρόφιμα και φάρμακα σε ηλικιωμένους και άλλες ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες της πόλης.

Πέντε παράπλευρα οφέλη μέσα στο χάος του κορωνοϊού Facebook Twitter

Το Facebook είπε πως εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο αποφάσισαν να συμμετάσχουν σε τοπικές ομάδες υποστήριξης για τον κορωνοϊό, ενώ παρόμοιες ομάδες έχουν γίνει και στον Καναδά, ξεκινώντας μια «μόδα» που έγινε ευρύτερα γνωστή ως «caremongering».

Την ίδια στιγμή σουπερμάρκετ στην Αυστραλία θέσπισαν ειδική «ώρα ηλικιωμένων» ώστε μεγαλύτερης ηλικίας καταναλωτές και ΑμεΑ να έχουν την ευκαιρία και την δυνατότητα να ψωνίσουν με την ησυχία τους. 

Τέλος πάρα πολλοί άνθρωποι δώρισαν χρήματα, μοιράστηκαν συνταγές και ιδέες άσκησης, στέλνοντας εμψυχωτικά μηνύματα σε ηλικιωμένους που βρίσκονται σε απομόνωση και μεταμορφώνοντας ολόκληρες επιχειρήσεις σε κέντρα διανομής τροφίμων.

4. Όλοι ενωμένοι

Με τον φόρτο εργασίας και τις δουλειές στο σπίτι είναι πολύ συχνά εύκολο να νιώσεις αποκομμένος από τους γύρω σου. Τώρα όμως που η επιδημία μάς επηρεάζει όλους, πολλές κοινότητες κατάφεραν να δεθούν περισσότερο.

Στην Ιταλία, όπου έχει εφαρμοστεί πλήρης απαγόρευση κυκλοφορίας, ο κόσμος ενώθηκε στα μπαλκόνια του, τραγουδώντας εμψυχωτικά τραγούδια.

 

Πολλοί άνθρωποι εκμεταλλεύτηκαν την ευκαιρία να επανασυνδεθούν με φίλους και αγαπημένους μέσω τηλεφώνου ή βιντεοκλήσεων, ενώ άλλοι διοργάνωσαν μέχρι και virtual clubbing μέσω σχετικών εφαρμογών. 

Ο κορωνοϊός υπογράμμισε επίσης την σημασία των εργαζομένων στα συστήματα υγείας και όλων όσων δουλεύουν σε κομβικές θέσεις. Χιλιάδες Ευρωπαίοι βγήκαν στα μπαλκόνια και τα παράθυρά τους για να χειροκροτήσουν γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό που δίνουν μάχη στην πρώτη γραμμή της επιδημίας, ενώ φοιτητές Ιατρικής στο Λονδίνο προσφέρθηκαν να βοηθήσουν εθελοντικά τους επαγγελματίες υγείας. 

Πέντε παράπλευρα οφέλη μέσα στο χάος του κορωνοϊού Facebook Twitter

 

5. «Έκρηξη» δημιουργικότητας

Με εκατομμύρια ανθρώπους σε συνθήκες καραντίνας, πολλοί είναι εκείνοι που εκμεταλλεύτηκαν την ευκαιρία για να γίνουν πιο δημιουργικοί. 

Χρήστες στα social media μοιράστηκαν λεπτομέρειες από τα καινούργια χόμπι τους, μεταξύ άλλων διάβασμα, μαγειρική, πλέξιμο και ζωγραφική.

Και ενώ πολλοί δημόσιοι χώροι έκλεισαν, οι φιλότεχνοι έχουν εκμεταλλευτεί στο έπακρο τις εικονικές περιηγήσεις που έχουν προσφέρει στους χώρους τους μερικές από τις μεγαλύτερες γκαλερί του κόσμου, θαυμάζοντας από το σαλόνι τους από διάσημους πίνακες στο Μουσείο του Λούβρου μέχρι κλασικά γλυπτά στο Μουσείο του Βατικανού. 

Τέλος, πάρα πολλοί διάσημοι τραγουδιστές αποφάσισαν να κάνουν live μέσα από τα σπίτια τους, βοηθώντας τους φανς τους να περάσουν πιο ευχάριστα τον χρόνο τους ως «έγκλειστοι».

 
Διεθνή
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γάζα: Νεογνό σώθηκε από τη μήτρα της νεκρής μητέρας του, μετά από ισραηλινή επιδρομή

Διεθνή / Γάζα: Νεογνό σώθηκε από τη μήτρα της νεκρής μητέρας του, μετά από ισραηλινή επιδρομή

Η νεαρή μητέρα υπέκυψε στα τραύματά της λίγο πριν γεννηθεί η κόρη της - «Ακόμα και αν αυτό το παιδί επιβιώσει, γεννήθηκε ορφανό», είπε ο γιατρός της πτέρυγας νεογνών
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ

σχόλια

2 σχόλια
Πολύ σωστές οι επισημάνσεις.Μια απλή ερώτηση: Επρεπε να έρθει ο κορωνοιος για να γίνουν όλα αυτά τα θετικά; Μόνοι μας δεν μπορούσαμε να τα σκεφτούμε;Μόνο με σφαλιάρες μπορούμε να δούμε πέντε αυτονόητα πραγματάκια;Θέλουμε να λεγόμαστε και λογικό είδος τρομάρα μας.Επρεπε να πεθάνουν 15.000 συνάνθρωποι μας, έπρεπε να καταρρεύσει η παγκόσμια οικονομία για να καταλάβουμε ότι μπορούμε να ζήσουμε μια χαρά και χωρίς όλες αυτές τις μαλακίες;Εδω και ΔΥΟ χρόνια η Γκρέτα τσιρίζει ανα την υφήλιο, και ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ πανηλίθιοι υποστηρίζουν ότι είναι πουλημένη, ανόητη, υστερική, συνομωσίες, υπάλληλος του σόρος κλπ κλπ κλπ.Δηλαδή άμα σου πουν να κάτσεις μέσα για να μη σε σκοτώσει ο ιος είναι ΟΚ;Αμα σου πουν να κάτσεις μέσα [ * ] για να μη σε σκοτώσει η κλιματική αλλαγή, ΤΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙΣ;Πιστεύεις ότι η κλιματική αλλαγή δεν θα σε θερίσει όπως ο ιος; Από που το συμπεραίνεις αυτό;[ * ] Δεν χρειάζεται καν lockdown και απομόνωση στο σπίτι όπως με τον κορωνοιο. Γίνε vegan, μην καταναλώνεις πλαστικά και μην μετακινείσαι άσκοπα. ΤΟΣΟ δύσκολο είναι αυτό;