Πεκίνο: Η ανακοίνωση που προκάλεσε οργή και σύγχυση - «Πολιτική zero-Covid τα επόμενα πέντε χρόνια»

Πεκίνο: Η ανακοίνωση που προκάλεσε οργή και σύγχυση - «Πολιτική zero-Covid τα επόμενα πέντε χρόνια» Facebook Twitter
Φωτ.: ΕΡΑ
0

Σύγχυση και πανικό προκάλεσαν οι αρχές στο Πεκίνο μετά την ανακοίνωση πως η αυστηρή πολιτική του zero-Covid ίσως συνεχιστεί για τα επόμενα πέντε χρόνια. 

Η ειδοποίηση που δημοσιεύτηκε το απόγευμα της Δευτέρας, αποδόθηκε στον Cai Qi, γραμματέα του κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος. 

«Τα επόμενα πέντε χρόνια το Πεκίνο θα επιμείνει αδιάκοπα στην ομαλοποίηση της αποφυγής και του ελέγχου της πανδημίας» έγραφε το γνήσιο κείμενο. 

Η ειδοποίηση αυτή δημοσιεύτηκε αρχικά στην Beijing Daily και στη συνέχεια σε άλλα κρατικά μέσα ενημέρωσης. Διακινήθηκε άμεσα και αστραπιαία στα social media, ωστόσο σύντομα η αναφορά στα «πέντε χρόνια» αφαιρέθηκε από τις περισσότερες ονλάιν δημοσιεύσεις και τουλάχιστον στο Weibo σβήστηκε το αντίστοιχο hastag.

Έγινε για να διατηρηθεί και να βελτιωθεί «η αυστηρή διαχείριση του μηχανισμού αποτροπής και ελέγχου της πόλης, καθώς και του συστήματος επείγουσας ανταπόκρισης» επισημαίνεται. Στην ανακοίνωση επισημαίνεται πως θα συνεχιστεί η αυστηρή επιθεώρηση των συνοικιών, τα τακτικά τεστ στο πλαίσιο της «ομαλοποίησης» και η διαχείριση της εισόδου και της εξόδου στην πόλη. 

Οι κινεζικές αρχές, υπό τον Σι Τζιπίνγκ, επανειλημμένως επέλεξαν να εφαρμόσουν τη μέθοδο του zero-Covid (απομόνωση κάποιων ανθρώπων στα σπίτια τους, μαζικά τεστ, διακομιδή των μολυσμένων σε κέντρα καραντίνας και περιορισμό των περισσότερων κοινωνικών συναναστροφών σε μια προσπάθεια ανάσχεσης της διασποράς) παρότι ο υπόλοιπος κόσμος ακολούθησε την τακτική της συνύπαρξης με τον ιό. 

Η ανακοίνωση της Δευτέρας και η άμεση αλλαγή της προκάλεσε σύγχυση και οργή μεταξύ των κατοίκων της κινεζικής πρωτεύουσας. 

Στα social media το hashtag που σχετιζόταν με την προαναγγελία για τα πέντε χρόνια, είχε πάνω από 1 εκατομμύριο views προτού αφαιρεθεί μετά από λίγες ώρες. 

Με πληροφορίες από Guardian 


 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ