Ο διευθυντής σύνταξης της ιταλικής Vogue, Emanuele Farneti ανακοίνωσε την παραίτησή του σε μία μακροσκελή ανάρτησή του στο Instagram.

 

Ο Farneti έγινε μέλος της Vogue Italia το 2017, αντικαθιστώντας την «ιέρεια» της έκδοσης Franca Sozzani, μετά τον θάνατό της από καρκίνο.

 

Ωστόσο η παραίτηση αυτή προκαλεί ερωτήματα για το μέλλον της Vogue καθώς είναι η πέμπτη κατά σειρά παραίτηση σε θέσεις υψηλού προφίλ στις διεθνείς εκδόσεις της, μέσα στον χρόνο. 

 

Σε μια μακροσκελή του ανάρτηση στο Instagram, ο Farneti ανακοίνωσε μεταξύ άλλων ότι παραιτείται μετά την κυκλοφορία του τεύχους Σεπτεμβρίου.

 

«Η Vogue ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο: γίνεται παγκόσμια. Και επειδή η αρχή οποιουδήποτε νέου κεφαλαίου πρέπει να συμπίπτει με το τέλος του προηγούμενου, αποφάσισα να παραιτηθώ από τη θέση του EIC της ιταλικής Vogue όταν κυκλοφορήσει το τεύχος του Σεπτεμβρίου.

 

»Ήταν τιμή μου να συνεχίσω την παράδοση της καινοτομίας, της υπέρβασης των ορίων και της δημιουργίας εικόνων που "γεννήθηκε" μέσω μιας μοναδικής ιταλικής προοπτικής, την οποία καθιέρωσε η σπουδαία προκάτοχός μου, η , Franca.

 

»Είτε επρόκειτο για θέματα sold-out που χαρακτηρίζουν την απεικόνιση αντί της φωτογραφίας, το τεύχος αφιέρωμα στα δικαιώματα των παιδιών ή το τεύχος, στο οποίο η Lauren Hutton έγινε η πρώτη γυναίκα άνω των 70 ετών που φωτογραφήθηκε για το εξώφυλλο της Vogue· το τεύχος που δημιουργήθηκε εξ ολοκλήρου με ανθρώπους από το δρόμο ή τα 100 εξώφυλλα του περασμένου Σεπτεμβρίου.

 

»Πιστεύω ότι έχουμε τιμήσει την παράδοση της καινοτομίας και της ελευθερίας, που βασίζεται στο μεγαλείο αυτού του περιοδικού.

 

»Αυτό ακριβώς το χαρακτηριστικό είναι που έκανε την ιταλική έκδοση της Vogue, τη φωνή μιας βιομηχανίας που δίνει τα εύσημα στην Ιταλία σε ολόκληρο τον κόσμο. Η Ιταλία είναι μια κουλτούρα που αξίζει τον σεβασμό και πρέπει να εκπροσωπείται για αυτό που είναι: η κουλτούρα από την οποία προκύπτουν πολλές από τις πιο σημαντικές ιδέες της μόδας και μέσω της οποίας παράγεται η καλύτερη ποιότητα της τέχνης. Στο μέλλον θα σας πω για την επόμενη περιπέτειά μου» ανέφερε στην ανάρτησή του κάνοντας μία εισαγωγή στο τι σημαίνει η ιταλική Vigue.

 

Συνέχισε δε, λέγοντας πως «Σήμερα είναι (η ανάρτηση αφιερωμένη) σε αποχαιρετισμούς και ευχαριστώ. Οφείλω την ειλικρινή ευγνωμοσύνη μου σε όσους μου έδωσαν την ευκαιρία να εκδώσω αυτό το περιοδικό.

 

»Σε όλους τους συντρόφους μου σε αυτό το ταξίδι: Είμαι βέβαιος ότι θα διατηρήσετε το πνεύμα της Vogue Italia ακόμη και σε ένα διαφορετικό πλαίσιο.

 

»Ευχαριστώ πολύ όλους όσοι έχουν διαβάσει τη Vogue Italia και μου έγραψαν όλα αυτά τα χρόνια, εκφράζοντας την υποστήριξη ή κάνοντας την κριτική τους.

 

»Έχω μάθει ότι αυτή είναι μια κοινότητα ανθρώπων που, μαζί με την αίσθηση της ομορφιάς, μοιράζονται μια ακριβή ιδέα μιας ελεύθερης και ανοιχτής κοινωνίας, φτιαγμένης από δικαιώματα και αξίες που οι γεωγραφικές ή γενετικές αποστάσεις δεν αποδυναμώνουν, αλλά μάλλον δίνουν δύναμη.

 

»Από τα πολλά μαθήματα που θα πάρω μαζί μου, ξεχωρίζω ένα: μπορούμε να είμαστε, και όχι σπάνια, το περιοδικό που προσπαθεί να πάει ένα βήμα πιο μακριά. Η μόδα μπορεί να το κάνει αυτό, η συντακτική ομάδα μπορεί να το κάνει αυτό, και έχω κάθε ελπίδα ότι θα συνεχίσει να το κάνει στο μέλλον» έγραψε στο Instagram.

 

Ο Farneti ήταν βετεράνος στον εκδοτικό οίκο Condé Nast. Το 1999, εντάχθηκε στον όμιλο πολυμέσων ως μέρος της ομάδας που ξεκίνησε την ιταλική έκδοση του GQ.

 

Αφού αποχώρησε από τον όμιλο του Condé Nast, εργάστηκε σε διάφορα άλλα Μέσα έως ότου επέστρεψε στην εταιρεία ως διευθυντής σύνταξης του Architectural Digest το 2014. Τον Δεκέμβριο του 2015, ανέλαβε την αντίστοιχη θέση στο GQ.

 

Η αποχώρηση του Farneti ακολουθεί τις αντίστοιχες αποφάσεις διευθυντών σύνταξης σε διεθνείς εκδόσεις του ομίλου Condé Nast.

 

Οι διευθυντές σύνταξης των εκδόσεων της Vogue στην Γερμανία, την Ισπανία, την Ιαπωνία και την Ινδία παραιτήθηκαν επίσης από τις θέσεις τους φέτος.

 

Μία από τις πιο ηχηρές αποχωρήσεις ήταν εκείνη της Emmanuelle Alt, που διετέλεσε διευθύντρια σύνταξης της Vogue Paris.

 

 

Με πληροφορίες του Businessof Fashion/Fashion United