Παραγουάη: Ο πρόεδρος κάλεσε το υπουργικό συμβούλιο να παραιτηθεί - Αντιδράσεις για τη διαχείριση της πανδημίας

Παραγουάη: Ο πρόεδρος κάλεσε τους υπουργούς του να παραιτηθούν - Αντιδράσεις για τη διαχείριση της πανδημίας Facebook Twitter
EPA
0

Ο πρόεδρος της Παραγουάης καθαίρεσε τρεις από τους υπουργούς του σε απάντηση των βίαιων διαμαρτυριών για τον χειρισμό της κρίσης του κορωνοϊού.

Ο Mario Abdo Benítez είπε ότι οι υπουργοί παιδείας, γυναικείων και αστικών υποθέσεων αντικαταστάθηκαν ενώ ο υπουργός Υγείας παραιτήθηκε την Παρασκευή.

O κυβερνητικός εκπρόσωπος, Juan Manuel Brunetti, δήλωσε ότι ο Πρόεδρος Abdo διεξήγαγε συνομιλίες με συμβούλους του για «την αξιολόγηση των χθεσινών καταστάσεων» μετά τις εκτεταμένες διαδηλώσεις.

«Το συγκεκριμένο μήνυμα είναι ότι: ο πρόεδρος άκουσε τους πολίτες, κάλεσε το υπουργικό συμβούλιο του να παραιτηθεί», δήλωσε ο κ. Brunetti.

Οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας λένε ότι τα νοσοκομεία έχουν εξαντλήσει τα ιατρικά αποθέματα για τη θεραπεία ασθενών με Covid-19.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζητούν την παραίτηση Abdo και τη διεξαγωγή νέων εκλογών κατηγορώντας τη δεξιά του κυβέρνηση για εκτεταμένη διαφθορά.

Η Παραγουάη έχει καταγράψει περισσότερα από 165.000 κρούσματα κορωνοϊού και περίπου 3.200 θανάτους.

Η σταθερή αύξηση των κρουσμάτων τις τελευταίες εβδομάδες έφερε το σύστημα υγείας της χώρας στο χείλος της κατάρρευσης.

Επιπλέον, η διάθεση των εμβολίων ήταν αργή με τα τελευταία στοιχεία να δείχνουν ότι λιγότερο από 0,1% του πληθυσμού έλαβε την πρώτη δόση.

Αργά την Παρασκευή, οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας και οι συγγενείς ασθενών του Covid-19 βρέθηκαν μεταξύ χιλιάδων ανθρώπων που κατέβηκαν στους δρόμους της πρωτεύουσας, του Asunción και άλλων πόλεων για να διαμαρτυρηθούν.

Κατηγορούν την κυβέρνηση ότι κλέβει εκατομμύρια δολάρια, που θα μπορούσαν να είχαν χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση της έκτακτης ανάγκης για την υγεία.

Η αστυνομία απάντησε με δακρυγόνα και λαστιχένιες σφαίρες κατά των διαδηλωτών. Καταστήματα λεηλατήθηκαν και αυτοκίνητα πυρπολήθηκαν εν μέσω χάους και περίπου 20 άτομα τραυματίστηκαν.

Νωρίτερα, ο υπουργός Υγείας Julio Mazzoleni παραιτήθηκε μετά από έντονη κριτική βουλευτών συνδικάτων των υπηρεσιών υγείας.

Με πληροφορίες του BBC/DW

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ