Πάνθεον: Επί πληρωμή πλέον η είσοδος στο μνημείο της Ρώμης

Πάνθεον Facebook Twitter
«Κοινή λογική» το εισιτήριο στο Πάνθεον, λέει ο Ιταλός υπουργός Πολιτισμού (Φωτ.: EPA)
0

Με εισιτήριο θα γίνεται πλέον η είσοδος στο Πάνθεον, το μνημείο της Ρώμης που αποτελεί τον πολιτιστικό χώρο της Ιταλίας με τους περισσότερους επισκέπτες. 

Η απόφαση να γίνεται επί πληρωμή η είσοδος στο Πάνθεον βασίζεται στην κοινή λογική, δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Πολιτισμού, Τζενάρο Σαντζουλιάνο. «Να οριστεί ένα εισιτήριο εισόδου χαμηλού κόστους για τον πολιτιστικό χώρο με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα στην Ιταλία», συμπλήρωσε. 

Δεν είναι σαφές από πότε οι επισκέπτες του μνημείου θα πληρώνουν εισιτήριο. Η μέγιστη τιμή θα είναι 5 ευρώ. Η είσοδος στο Πάνθεον θα παραμείνει ελεύθερη για τους ανήλικους, τους συνοδούς σχολικών ομάδων και τους κατοίκους της Ρώμης. 

Το 70% των εσόδων από τα εισιτήρια θα πηγαίνει στο υπουργείο Πολιτισμού και το 30% στη μητρόπολη Ρώμης. Τα έσοδα θα διατεθούν κυρίως για τη συντήρηση και την αποκατάσταση του 2.000 ετών κτιρίου, σημείωσε ο Σαντζουλιάνο. 

pantheon Facebook Twitter
Φωτ.: EPA

Πάνθεον: «Ντροπιαστική» απόφαση λέει ξεναγός 

Η ανακοίνωση για την επιβολή εισιτηρίου στο Πάνθεον προκάλεσε ανάμεικτες αντιδράσεις τουριστών που βρίσκονταν έξω από το μνημείο. 

«Αν ήταν επί πληρωμή, είναι πολύ απλό, δεν θα μπαίναμε», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Κλάρα Ντιπόν. «Ντροπιαστική» χαρακτήρισε την απόφαση η ξεναγός Αλεσάντρα Μετζασάλμα. «Τα ιστορικά μνημεία είναι συλλογικά αγαθά και πρέπει να παραμείνουν ανοιχτά σε όλους», υπογράμμισε.

«Το εισιτήριο σε τέτοια μνημεία, δημιουργεί αποκλεισμούς», είπε από την πλευρά της η Τζουλιάνα Νόβακ, τορίστρια από την Πολωνία. Από την άλλη, ο Χιλιανός Γκουστάβο Ρόχας έκρινε πως «έχει νόημα» η πληρωμή για την είσοδο σε ένα κτίριο όπως το Πάνθεον. «Για τη συντήρησή του, χρειάζονται χρήματα», συμπλήρωσε. 

Με την άποψη αυτή συμφώνησε η Ισπανίδα τουρίστρια Ρόζερ Γκαρθία. «Αν τα χρήματα προορίζονται για τη συντήρηση, για τους ανθρώπους της περιοχής που υποφέρουν από τον μαζικό τουρισμό, τότε γιατί όχι», δήλωσε. 

Μέχρι τώρα είναι δωρεάν η είσοδος σε σχεδόν όλες τις εκκλησίες της Ρώμης, ανάμεσά τους η βασιλική του Αγίου Πέτρου, στο Βατικανό. 

Το Πάνθεον χτίστηκε με εντολή του Αγρίππα τον 1ο αιώνα π.Χ. Υπέστη ζημιές από πολλές πυρκαγιές και ξαναχτίστηκε πλήρως επί Αδριανού, στις αρχές του 2ου αιώνα.

Αρχικά το Πάνθεον- που έχει τρούλο με διάμετρο 43 μέτρων- ήταν ένας ναός αφιερωμένος σε όλες τις αρχαίες θεότητες. Μετατράπηκε σε εκκλησία τον 7ο αιώνα από τον πάπα Βονιφάτιο Δ'.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ AFP

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γάζα: Νεογνό σώθηκε από τη μήτρα της νεκρής μητέρας του, μετά από ισραηλινή επιδρομή

Διεθνή / Γάζα: Νεογνό σώθηκε από τη μήτρα της νεκρής μητέρας του, μετά από ισραηλινή επιδρομή

Η νεαρή μητέρα υπέκυψε στα τραύματά της λίγο πριν γεννηθεί η κόρη της - «Ακόμα και αν αυτό το παιδί επιβιώσει, γεννήθηκε ορφανό», είπε ο γιατρός της πτέρυγας νεογνών
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Ο πρώην αρχηγός του Ουφίτσι ορκίζεται να σώσει τη Φλωρεντία εάν εκλεγεί δήμαρχος

Διεθνή / Φλωρεντία: Ο πρώην διευθυντής της γκαλερί Ουφίτσι ορκίζεται να διώξει τα μπέργκερ από τους δρόμους αν εκλεγεί δήμαρχος

Υποστηριζόμενος από το κόμμα της Μελόνι, ο Έικε Σμιντ λέει ότι η καταστολή του εγκλήματος και του υπερτουρισμού θα βοηθήσει στην αποκατάσταση της Φλωρεντίας
NEWSROOM
Με ποια κριτήρια θα ψηφίσουν οι Κύπριοι στις ευρωεκλογές;

LiFO politics / Με ποια κριτήρια θα ψηφίσουν οι Κύπριοι στις ευρωεκλογές;

Πενήντα χρόνια μετά την τουρκική εισβολή και είκοσι από την ένταξη στην Ε.Ε., σχεδόν μισό εκατομμύριο Κύπριοι θα ψηφίσουν για τις ευρωεκλογές. Ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που τους απασχολούν, εκτός από την τουρκική εισβολή και κατοχή; Και ποια είναι η εξέλιξη της πρωτοβουλίας αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα; Η Βασιλική Σιούτη μιλά με τον δημοσιογράφο Κώστα Βενιζέλο από τη Λευκωσία.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ