Πάνθεον: Επί πληρωμή πλέον η είσοδος στο μνημείο της Ρώμης

Πάνθεον Facebook Twitter
«Κοινή λογική» το εισιτήριο στο Πάνθεον, λέει ο Ιταλός υπουργός Πολιτισμού (Φωτ.: EPA)
0

Με εισιτήριο θα γίνεται πλέον η είσοδος στο Πάνθεον, το μνημείο της Ρώμης που αποτελεί τον πολιτιστικό χώρο της Ιταλίας με τους περισσότερους επισκέπτες. 

Η απόφαση να γίνεται επί πληρωμή η είσοδος στο Πάνθεον βασίζεται στην κοινή λογική, δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Πολιτισμού, Τζενάρο Σαντζουλιάνο. «Να οριστεί ένα εισιτήριο εισόδου χαμηλού κόστους για τον πολιτιστικό χώρο με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα στην Ιταλία», συμπλήρωσε. 

Δεν είναι σαφές από πότε οι επισκέπτες του μνημείου θα πληρώνουν εισιτήριο. Η μέγιστη τιμή θα είναι 5 ευρώ. Η είσοδος στο Πάνθεον θα παραμείνει ελεύθερη για τους ανήλικους, τους συνοδούς σχολικών ομάδων και τους κατοίκους της Ρώμης. 

Το 70% των εσόδων από τα εισιτήρια θα πηγαίνει στο υπουργείο Πολιτισμού και το 30% στη μητρόπολη Ρώμης. Τα έσοδα θα διατεθούν κυρίως για τη συντήρηση και την αποκατάσταση του 2.000 ετών κτιρίου, σημείωσε ο Σαντζουλιάνο. 

pantheon Facebook Twitter
Φωτ.: EPA

Πάνθεον: «Ντροπιαστική» απόφαση λέει ξεναγός 

Η ανακοίνωση για την επιβολή εισιτηρίου στο Πάνθεον προκάλεσε ανάμεικτες αντιδράσεις τουριστών που βρίσκονταν έξω από το μνημείο. 

«Αν ήταν επί πληρωμή, είναι πολύ απλό, δεν θα μπαίναμε», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Κλάρα Ντιπόν. «Ντροπιαστική» χαρακτήρισε την απόφαση η ξεναγός Αλεσάντρα Μετζασάλμα. «Τα ιστορικά μνημεία είναι συλλογικά αγαθά και πρέπει να παραμείνουν ανοιχτά σε όλους», υπογράμμισε.

«Το εισιτήριο σε τέτοια μνημεία, δημιουργεί αποκλεισμούς», είπε από την πλευρά της η Τζουλιάνα Νόβακ, τορίστρια από την Πολωνία. Από την άλλη, ο Χιλιανός Γκουστάβο Ρόχας έκρινε πως «έχει νόημα» η πληρωμή για την είσοδο σε ένα κτίριο όπως το Πάνθεον. «Για τη συντήρησή του, χρειάζονται χρήματα», συμπλήρωσε. 

Με την άποψη αυτή συμφώνησε η Ισπανίδα τουρίστρια Ρόζερ Γκαρθία. «Αν τα χρήματα προορίζονται για τη συντήρηση, για τους ανθρώπους της περιοχής που υποφέρουν από τον μαζικό τουρισμό, τότε γιατί όχι», δήλωσε. 

Μέχρι τώρα είναι δωρεάν η είσοδος σε σχεδόν όλες τις εκκλησίες της Ρώμης, ανάμεσά τους η βασιλική του Αγίου Πέτρου, στο Βατικανό. 

Το Πάνθεον χτίστηκε με εντολή του Αγρίππα τον 1ο αιώνα π.Χ. Υπέστη ζημιές από πολλές πυρκαγιές και ξαναχτίστηκε πλήρως επί Αδριανού, στις αρχές του 2ου αιώνα.

Αρχικά το Πάνθεον- που έχει τρούλο με διάμετρο 43 μέτρων- ήταν ένας ναός αφιερωμένος σε όλες τις αρχαίες θεότητες. Μετατράπηκε σε εκκλησία τον 7ο αιώνα από τον πάπα Βονιφάτιο Δ'.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ AFP

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΟΥΓΓΑΡΙΑ ΟΡΜΠΑΝ ΠΕΤΕΡ ΜΑΓΙΑΡ

Διεθνή / Ουγγαρία: 100.000 νέοι σε συναυλία-κάλεσμα για την απομάκρυνση του Όρμπαν

Το πλήθος φώναζε αντικυβερνητικά συνθήματα, όπως το«Ρώσοι, φύγετε!», ένα σύνθημα από την εξέγερση του 1956 που επανέρχεται στο προσκήνιο καθώς ο Όρμπαν έχει ενισχύσει τις σχέσεις του με τη Μόσχα.
THE LIFO TEAM
ΝΗΣΙΑ ΤΣΑΓΚΟΣ ΗΠΑ ΒΡΕΤΑΝΙΑ

Διεθνή / Οι ΗΠΑ βάζουν «φρένο» στη συμφωνία για την παραχώρηση των νήσων Τσάγκος

Αν και ο Ντόναλντ Τραμπ αρχικά είχε χαρακτηρίσει τη συμφωνία ως «την καλύτερη δυνατή επιλογή», στη συνέχεια προειδοποίησε ότι το Λονδίνο κάνει «μεγάλο λάθος» παραχωρώντας τα νησιά
THE LIFO TEAM
ΤΖΟΓΟΣ ΖΑΡΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΤΥΧΗΣ

Διεθνή / Μελέτη: Οι ιθαγενείς της Αμερικής έπαιζαν παιχνίδια τύχης πριν από 12.000 χρόνια

Τα πρώτα ζάρια εμφανίστηκαν πριν από περίπου 12.000 χρόνια στις Μεγάλες Πεδιάδες της Βόρειας Αμερικής, δηλαδή περισσότερα από 6.000 χρόνια πριν από τα παλαιότερα γνωστά παραδείγματα, σύμφωνα με τη μελέτη
THE LIFO TEAM
ΠΑΚΙΣΤΑΝ ΗΠΑ ΙΡΑΝ ΙΣΡΑΗΛ ΒΑΝΣ

Διεθνή / Στο Πακιστάν οι συνομιλίες ΗΠΑ–Ιράν με Βανς – Οι όροι της Τεχεράνης και οι «κόκκινες γραμμές»

Παρά ορισμένα συγκρατημένα θετικά μηνύματα από τη διαδικασία, οι διαφορές παραμένουν βαθιές, με τις δύο πλευρές να προσέρχονται με διαφορετικές προτεραιότητες
THE LIFO TEAM
ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΠΙΘΥΜΙΑ

Διεθνή / Βασίλισσα Ελισάβετ: Ποια ήταν η τελευταία επιθυμία που είχε και αφορούσε τα δισέγγονά της

Αν και το παλάτι δεν αποκάλυψε ποτέ λεπτομέρειες για την κατάσταση της υγείας της, φέρεται να επιδεινώθηκε το καλοκαίρι του 2022 και σύμφωνα με τις πληροφορίες υπήρχε μια αίσθηση αποχαιρετισμού στις τελευταίες δημόσιες εμφανίσεις της
THE LIFO TEAM