Πάνω από 100.000 άνθρωποι αγνοούνται στο Μεξικό

Πάνω από 100.000 άνθρωποι αγνοούνται στο Μεξικό Facebook Twitter
Φωτ.: Getty Images / Αρχείου.
0

O αριθμός των ανθρώπων που δηλώνονται αγνοούμενοι στο Μεξικό έχει ξεπεράσει τις 100.000, με τις οργανώσεις για τα δικαιώματα να ζητούν «άμεση» δράση από την κυβέρνηση σε μια χώρα που μαστίζεται από εγκληματικότητα. 

Το Εθνικό Μητρώο Αγνοουμένων της χώρας, το οποίο παρακολουθεί εξαφανίσεις από το 1964, ανέφερε ότι τα ίχνη 100.012 ανθρώπων έχουν χαθεί. Περίπου το 75% είναι άνδρες.

Οι εξαφανίσεις έχουν εκτοξευθεί τα τελευταία χρόνια στο Μεξικό εν μέσω και της αυξανόμενης βίας γύρω από τη διακίνηση ναρκωτικών. 

Το λεγόμενο «Κίνημα για τους Εξαφανισμένους Μας» προειδοποίησε ότι ο αριθμός των αγνοουμένων που δόθηκε στη δημοσιότητα είναι «σίγουρα πολύ χαμηλότερος», καλώντας την κυβέρνηση «να αντιμετωπίσει αυτήν την κρίση με συνολικό και άμεσο τρόπο».

Τον περασμένο Απρίλιο, η Επιτροπή του ΟΗΕ κατά των Καταναγκαστικών Εξαφανίσεων προειδοποίησε ότι το Μεξικό αντιμετωπίζει μια «ανησυχητική ανοδική τάση» στις περιπτώσεις αγνοουμένων. Ομάδες οργανωμένου εγκλήματος είναι κυρίως υπεύθυνες για αυτές τις εξαφανίσεις, σύμφωνα με τον οργανισμό. 

Στο μεταξύ, η έλλειψη επίσημης βοήθειας από το κράτος στις οικογένειες των αγνοουμένων, τις έχει οδηγήσει στη δημιουργία ομάδων για τον εντοπισμό μυστικών τάφων με την ελπίδα να βρουν τους συγγενείς τους.

Η μεξικανική κυβέρνηση ανέφερε ότι περίπου 37.000 άγνωστα πτώματα κρατούνται από τις ιατροδικαστικές υπηρεσίες, αν και οι πολιτικές οργανώσεις προειδοποιούν ότι ο αριθμός μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερος. Οι αρχές εργάζονται για να ενοποιήσουν μια βάση δεδομένων των εξαφανισμένων με γενετικά δείγματα, αν και πολλά πτώματα έχουν ταφεί χωρίς να ταυτοποιηθούν λόγω των γεμάτων νεκροτομείων της χώρας.

Με πληροφορίες από France24

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι ΗΠΑ γυρίζουν μισό αιώνα πίσω στις αμβλώσεις: Η υπόθεση Roe v. Wade και η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου

Διεθνή / Οι ΗΠΑ γυρίζουν μισό αιώνα πίσω στις αμβλώσεις: Η υπόθεση Roe v. Wade και η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου

Μετά από την αλλαγή στη σύνθεση του δικαστηρίου, οι συντηρητικοί δικαστές δημιούργησαν μια πλειοψηφία για να ακυρώσουν το δικαστικό προηγούμενο που θεωρούσαν κατάφωρα λανθασμένο
THE LIFO TEAM

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ