Πάνω από 1 εκατ. πλέον οι πρόσφυγες που έφτασαν στην Ευρώπη το 2015

Πάνω από 1 εκατ. πλέον οι πρόσφυγες που έφτασαν στην Ευρώπη το 2015 Facebook Twitter
Dimitri Messinis / SOOC
0

 

Ο αριθμός των μεταναστών και προσφύγων που έφθασαν δια ξηράς και θαλάσσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση ξεπέρασε φέτος το ένα εκατομμύριο, ενώ 3.600 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους ή αγνοούνται, όπως ανακοίνωσε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης.

Σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση των δύο οργανισμών, οι μισοί από τους μετανάστες και πρόσφυγες που φθάνουν στην Ευρώπη είναι Σύροι, ενώ το 20% είναι Αφγανοί και το 7% Ιρακινοί.

Σύμφωνα με τον ΔΟΜ, από τις συνολικά 1.005.504 αφίξεις σε έξι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης – Ελλάδα, Βουλγαρία, Ιταλία, Ισπανία, Μάλτα και Κύπρο - έως τις 21 Δεκεμβρίου, η μεγάλη πλειονότητα των ανθρώπων αυτών – 816.752 – έφθασαν δια θαλάσσης στην Ελλάδα.

«Γνωρίζουμε ότι η μετανάστευση είναι αναπόφευκτη, είναι απαραίτητη και είναι θεμιτή», ανέφερε σε ανακοίνωση ο επικεφαλής του ΔΟΜ Γουίλιαμ Λέισι Σουίνγκ.

«Αλλά δεν αρκεί να υπολογίζει κανείς τον αριθμό των αφίξεων – ή τους σχεδόν 4.000 που φέτος έχουν αναφερθεί ως αγνοούμενοι ή έχουν πνιγεί. Πρέπει επίσης να δράσουμε. Η μετανάστευση πρέπει να είναι νόμιμη και ασφαλής. Για όλους – τόσο για τους ίδιους τους μετανάστες όσο και για τις χώρες που θα γίνουν το νέο τους σπίτι».

Ο σχεδιασμός της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες προβλέπει, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, ότι οι αφίξεις θα συνεχίσουν με ανάλογους ρυθμούς το 2016, ωστόσο ο εκπρόσωπος του ΔΟΜ Τζο Μίλμαν είπε ότι είναι αδύνατον να γίνουν προβλέψεις για το μέλλον.

«Ποτέ δεν πιστεύαμε ότι θα έφθανε σε αυτό το επίπεδο. Απλά ελπίζουμε οι άνθρωποι αυτοί να αντιμετωπίζονται με αξιοπρέπεια», δήλωσε ο Μίλμαν.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ρήξη Μέρντοχ–Τραμπ: Η μήνυση για τον Έπσταϊν διαλύει έναν δεκαετή δεσμό της αμερικανικής Δεξιάς

Διεθνή / Ρήξη Μέρντοχ–Τραμπ: Η μήνυση για τον Έπσταϊν διαλύει έναν δεκαετή δεσμό της αμερικανικής Δεξιάς

Ο Ντόναλντ Τραμπ στρέφεται νομικά κατά του Ρούπερτ Μέρντοχ και της Wall Street Journal, καταγγέλλοντας δημοσίευμα για επιστολή του στον Τζέφρι Έπσταϊν — «Ο Μέρντοχ εξετάζει αν ο Τραμπ χάνει το ακροατήριό του», λένε πρώην συνεργάτες του μεγιστάνα
LIFO NEWSROOM
Μια 23χρονη φοιτήτρια κινητοποιεί τη Γαλλία: Πάνω από 500.000 υπογραφές κατά του «νόμου Duplomb» για τη γεωργία

Διεθνή / Μια 23χρονη φοιτήτρια κινητοποιεί τη Γαλλία: Πάνω από 500.000 υπογραφές κατά του «νόμου Duplomb» για τη γεωργία

Με τη συγκέντρωση περισσότερων από 500.000 υπογραφών, ο νόμος ενεργοποιεί τη διαδικασία για κοινοβουλευτική συζήτηση, υπό την προϋπόθεση να το ζητήσουν οι επικεφαλής κοινοβουλευτικών ομάδων ή επιτροπών
LIFO NEWSROOM
Αποκλειστικό Guardian: Η ευρωπαϊκή MBDA προμηθεύει εξαρτήματα βομβών που σκότωσαν παιδιά στη Γάζα

Διεθνή / Αποκλειστικό Guardian: Η ευρωπαϊκή MBDA προμηθεύει εξαρτήματα βομβών που σκότωσαν παιδιά στη Γάζα

Τα έσοδα από τις «έξυπνες» βόμβες GBU-39, τις οποίες χρησιμοποιεί το Ισραήλ, ρέουν μέσω του Ηνωμένου Βασιλείου – Παρά την αναστολή εξαγωγών όπλων από το Λονδίνο, ο όμιλος συνεχίζει τις αποστολές από τις ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM
Νέα συνάντηση για το Κυπριακό: «Θετική προοπτική προς την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης», λέει ο Μακρόν

Διεθνή / Συνάντηση για το Κυπριακό: «Θετική προοπτική προς την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης», λέει ο Μακρόν

Ο Γάλλος πρόεδρος αναφέρει πως ενθαρρύνει τον γενικό Γραμματέα να κινηθεί «προς την επανάληψη των διαπραγματεύσεων με στόχο μία δίκαιη και διαρκή ρύθμιση του Κυπριακού»
LIFO NEWSROOM