Παναγία των Παρισίων - Διάγγελμα Μακρόν: «Θέλω η ανακατασκευή να τελειώσει σε 5 χρόνια»

Παναγία των Παρισίων - Διάγγελμα Μακρόν: «Θέλω η ανακατασκευή να τελειώσει σε 5 χρόνια» Facebook Twitter
0

Για «δραματική εμπειρία για τη Γαλλία και τον κόσμο» έκανε λόγο Εμανουέλ Μακρόν σε διάγγελμα του προς τον γαλλικό λαό μετά την χθεσινή πυρκαγιά στην Παναγία των Παρισίων.

Ο Μακρόν αναφέρθηκε στους πυροσβέστες και την προσπάθεια τους. «Προέρχονταν από όλες τις κοινωνικές τάξεις της Γαλλίας και όλες τις περιοχές», είπε χαρακτηριστικά. 

«Η πυρκαγιά μας θυμίζει την ιστορία μας, ότι χάθηκε το ξαναφτιάξαμε». Είπε πως ελπίζει ο ναός να ανακατασκευαστεί μέσα στην επόμενη πενταετία «αλλά δεν πρέπει να βιαστούμε», σχολίασε.

«Είναι μια ευκαιρία να ξανέρθουμε από αυτή την καταστροφή, είναι υποχρέωση μας να φέρουμε σε πέρας ένα παθιασμένο γαλλικό πρότζεκτ».

«Εναπόκειται σε εμάς να μετατρέψουμε αυτή την καταστροφή σε μια ευκαιρία να ενωθούμε, έχοντας βαθιά επηρεαστεί από αυτό που ήμασταν στο τι πρέπει να είμαστε και να γίνουμε καλύτεροι από αυτό που είμαστε. Εναπόκειται σε εμάς να βρούμε το νήμα του εθνικού μας σχεδίου», πρόσθεσε.

O Mακρόν ανέβαλλε το διάγγελμα που είχε προγραμματίσει χθες εξαιτίας της πυρκαγιάς. Υποσχέθηκε να προχωρήσει στο νέο διάγγελμα, που θα αφορούσε τη γαλλική πολιτική, τις επόμενες μέρες. 

Ο καθένας από εμάς έδωσε ότι είχε, οι πυροσβέστες, οι αστυνομικοί, οι πολίτες, οι δημοσιογράφοι οι φωτογράφοι», όλοι είχαν τον ρόλο τους, πρόσθεσε. 

«Είμαστε ένας λαός χτιστών και πρέπει να ξαναχτίσουμε», τόνισε.

Νωρίτερα έγινε γνωστό, από τον Γάλλο υφυπουργό Εσωτερικών Λοραν Νουνιέζ, πως η  δομή της Παναγίας των Παρισίων «αντέχει» , όμως στο κτίριο έχουν εντοπισθεί «ευάλωτα σημεία», ιδιαίτερα στο επίπεδο του θόλου,  

Η διάσωση του καθεδρικού ναού παίχτηκε «μέσα σ' ένα τέταρτο της ώρας, σχεδόν μισή ώρα», δήλωσε επίσης ο Λοράν Νουνιέζ στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων, ενώ εγκωμίασε το «θάρρος» των πυροσβεστών που έσπευσαν επιτόπου.

«Η πυρκαγιά τελείωσε, τώρα η κύρια ανησυχία (...) είναι να εξασφαλισθεί ότι το οικοδόμημα δεν θα εμφανίσει ρωγμές», πρόσθεσε ο υφυπουργός μιλώντας κοντά στον καθεδρικό ναό.

«Συνολικά η δομή αντέχει», όμως «μερικά ευάλωτα σημεία εντοπίσθηκαν κυρίως στο επίπεδο του θόλου και ενός αετώματος του βόρειου κλίτους που πρέπει να ενισχυθεί», γεγονός που οδήγησε στην εκκένωση πέντε γειτονικών πολυκατοικιών, πρόσθεσε.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ