Ο πρόεδρος του Πακιστάν υπέγραψε ένα νέο μέτρο για τους βιασμούς με το οποίο προβλέπονται αυστηρότερες ποινές και επιτάχυνση των καταδικών. 

 

Πιο συγκεκριμένα, το διάταγμα προβλέπει τη δημιουργία εθνικού μητρώου για τους δράστες σεξουαλικών εγκλημάτων, την προστασία της ταυτότητας των θυμάτων, ενώ επιτρέπει τον χημικό ευνουχισμό κάποιων από τους δράστες. Παράλληλα οι υποθέσεις θα εκδικάζονται σε ειδικά δικαστήρια τα οποία θα μπορούν να αποφασίζουν μέσα στο διάστημα των τεσσάρων μηνών. 

 

Το διάταγμα έρχεται μετά από δημόσια κατακραυγή κατά της σεξουαλικής βίας που πυροδοτήθηκε από τον ομαδικό βιασμό μίας γυναίκας έξω από την πόλη της Λαχόρης. Οι δράστες έβγαλαν τη γυναίκα από το αυτοκίνητό της και της επιτέθηκαν σεξουαλικά, μπροστά στα δύο παιδιά της. Ο επικεφαλής της αστυνομίας της πόλης υπαινίχθηκε, την επόμενη ημέρα, πως το θύμα ευθυνόταν μερικώς για το περιστατικό. 

 

Τα σχόλιά του και η βίαια επίθεση προκάλεσαν ένα κύμα διαδηλώσεων σε όλη τη χώρα και αναγκάσαν τη κυβέρνηση να πάρει μέτρα. Ο πρωθυπουργός Ιμράν Χαν και το υπουργικό συμβούλιο ενέκριναν τα μέτρα τον περασμένο μήνα και ο πρόεδρος Αρίφ Αλβί υπέγραψε το διάταγμα την Τρίτη. Η κυβέρνηση έχει πλέον 120 ημέρες για να τον φέρει στη βουλή και να καταστεί επίσημα νόμος του κράτους. Έως τότε θα βρίσκεται σε ισχύ. 

 

Ορισμένοι ωστόσο έχουν επικρίνει το διάταγμα, λέγοντας ότι οι ποινές είναι πολύ αυστηρές. Παράλληλα υποστηρίζουν πως δεν ακολουθήθηκε η προβλεπόμενη διαβούλευση. 

 

Άλλες χώρες στις οποίες προβλέπεται ο χημικός ευνουχισμός, φάρμακα για τη μείωση της τεστοστερόνης, είναι η Ινδονησία, υπερψήφισε σχετικό νόμο για παιδόφιλους το 2016, και η Πολωνία, που τον καθιστά υποχρεωτικό για ενήλικες που βιάζουν παιδιά από το 2009. 

 

Τα τελευταία χρόνια, στο Πακιστάν, αυξάνεται η ευαισθητοποίηση για τη σεξουαλική βία. Το 2015, μια γυναίκα βιάστηκε ομαδικά σε ένα απομακρυσμένο χωριό και το βίντεο του περιστατικού διέρρευσε στα μέσα κοινωνική δικτύωσης. Το Πακιστάν δεν διέθετε νόμους για να εμποδίσει την κοινοποίηση του βίντεο.

 

Με πληροφορίες από BBC

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr