Ανυπολόγιστη είναι η ζημιά, που προκάλεσε φορτηγό σε ιερό πέτρινο άγαλμα στο νησί του Πάσχα.

 

Ο δήμαρχος Pedro Edmunds έθεσε σε ισχύ περιορισμούς στην κίνηση οχημάτων στην περιοχή μετά από τη σύγκρουση του φορτηγού κάνοντας λόγο στα τοπικά ΜΜΕ για «ανυπολόγιστη» ζημιά.

 

Για το περιστατικό συνελήφθη την Κυριακή ένας Χιλιανός άνδρας ο οποίος μένει στο νησί. Ο άνδρας κατηγορείται για καταστροφή εθνικού θησαυρού, όπως αναφέρουν τα τοπικά Μέσα.

 

Μάλιστα, μετά το περιστατικό ακόμα και η πλατφόρμα στην οποία στηριζόταν το άγαλμα καταστράφηκε ολοσχερώς.

 

Τα πέτρινα αγάλματα σκαλίστηκαν από τους αυτόχθονες κατοίκους Ραπά Νούι για να ενσωματώσουν το πνεύμα ενός εξέχοντος προγόνου. Στο νησί υπάρχουν περίπου 1.000 αγάλματα γνωστά ως «moai», τα οποία και επισκέπτονται περίπου 12.000 τουρίστες κάθε μήνα.

 

«Όλοι αποφάσισαν να μην θεσπίσουν κανόνες κυκλοφορίας όταν πρόκειται για οχήματα σε ιερούς χώρους - αλλά εμείς ως συμβούλιο μιλούσαμε για τους κινδύνους και γνωρίζαμε πολύ καλά τι θα σήμαινε η αύξηση στον αριθμό των τουριστικών και των κατοίκων», δήλωσε ο Edmunds Poa στην εφημερίδα El Mercurio.

 

«Δεν μας άκουσαν και αυτό είναι το αποτέλεσμα» πρόσθεσε. Σε ανάρτησή τους στο Facebook, η κοινότητα των ιθαγενών Ma'u Henu ανέφερε ότι «η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς» είναι ζωτικής σημασίας.

 

«Δεν είναι απλά αρχαιολογικά απομεινάρια, είναι ιερά στοιχεία μιας ζώσας κουλτούρας και κυρίαρχα για την οπτική του κόσμου μας των Ράπα Νούι».

 

Για τους Ράπα Νούι, τα πέτρινα αγάλματα είναι φιγούρες πνευματικής αφοσίωσης, που ενσωματώνουν το πνεύμα ενός εξέχοντος προγόνου. Το καθένα από αυτά θεωρείται ως η ζωντανή ενσάρκωσή του.

 

Τα αγάλματα σφυρηλατήθηκαν από τους ιθαγενείς Ράπα Νούι κάπου μεταξύ του 1400 και 1650 και έχουν τοποθετηθεί έτσι ώστε να δημιουργούν ένα δαχτυλίδι γύρω από το νησί, με το βλεμμα τους προς αυτό.

 

Με πληροφορίες από το BBC

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr