ΟΗΕ: Σκοτώθηκαν άμαχοι από μια αεροπορική επιδρομή την προηγούμενη εβδομάδα στην Κουντούζ

ΟΗΕ: Σκοτώθηκαν άμαχοι από μια αεροπορική επιδρομή την προηγούμενη εβδομάδα στην Κουντούζ Facebook Twitter
0

Η αποστολή του ΟΗΕ στο Αφγανιστάν ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 10 άμαχοι σκοτώθηκαν σε αεροπορική επιδρομή στην πόλη Κουντούζ την προηγούμενη εβδομάδα, παρά το πόρισμα της έρευνας του αμερικανικού στρατού, σύμφωνα με το οποίο δεν υπήρξαν θύματα μεταξύ των αμάχων.


Σε μια σειρά μηνυμάτων της στο Twitter η αποστολή αρωγής του ΟΗΕ στο Αφγανιστάν (UNAMA) ανέφερε ότι έπειτα από συνεντεύξεις με πολλούς επιζώντες, γιατρούς, αξιωματούχους της περιοχής και άλλους έχει συγκεντρώσει ισχυρά στοιχεία ότι άμαχοι ήταν μεταξύ των θυμάτων της επιδρομής που εξαπολύθηκε το Σάββατο.


«Αξιόπιστες αναφορές ότι τουλάχιστον 10 άμαχοι σκοτώθηκαν στην Κουντούζ του Αφγανιστάν σε αεροπορική επιδρομή στις 4 Νοεμβρίου, σύμφωνα με τα αρχικά στοιχεία της UNAMA», έγραψε.


Η ανακοίνωση αυτή έρχεται σε αντίθεση με αυτή των ΗΠΑ που εκδόθηκε την Τρίτη, σύμφωνα με την οποία η έρευνα που πραγματοποιήθηκε δεν εντόπισε στοιχεία για θανάτους μεταξύ των αμάχων.


Το επεισόδιο αυτό φέρνει ξανά στο προσκήνιο την έλλειψη πληροφόρησης σχετικά με τους θανάτους αμάχων στο Αφγανιστάν, ένα θέμα που ανάγεται σε ολοένα και πιο σημαντικό, κυρίως καθώς οι ΗΠΑ εντείνουν τις αεροπορικές επιδρομές εναντίον τω Ταλιμπάν και άλλων τρομοκρατικών οργανώσεων.


Κατά την επίσκεψή του στο Αφγανιστάν τον Σεπτέμβριο, ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Τζιμ Μάτις είχε επισημάνει ότι οι διοικητές θα έχουν πλέον μεγαλύτερη ελευθερία να χρησιμοποιούν την αμερικανική ισχύ εναντίον των Ταλιμπάν, αλλά πρόσθεσε ότι θα γίνει «ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό» προκειμένου να αποφευχθούν τα θύματα μεταξύ των αμάχων.


Ο πρώην πρόεδρος του Αφγανιστάν Χαμίντ Καρζάι, που έχει έρθει σε σύγκρουση με τις ΗΠΑ για το θέμα στο παρελθόν, καταδίκασε τις αεροπορικές επιδρομές, όμως η κυβέρνηση του προέδρου Άσραφ Γάνι δεν έχει κάνει κάποιοι σχόλιο προς το παρόν.


Σύμφωνα με τις μαρτυρίες τοπικών αξιωματούχων, τουλάχιστον 13 άνθρωποι σκοτώθηκαν από την αεροπορική επιδρομή του Σαββάτου, η οποία πραγματοποιήθηκε στην Σαχαρντάρα έξω από την Κουντούζ, ενώ κάποιες άλλες αναφορές κάνουν λόγο για έως και 65 νεκρούς.
Ωστόσο οι ειδικές δυνάμεις του Αφγανιστάν και ο κυβερνήτης της περιοχής διαψεύδουν ότι υπήρχαν άμαχοι μεταξύ των νεκρών από την επιχείρηση που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 48 ανταρτών.


Στην πιο πρόσφατη έκθεσή του ο ΟΗΕ αναφέρει ότι τα θύματα μεταξύ των αμάχων έχουν αυξηθεί κατά 52% τους πρώτους μήνες του έτους σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά και έχουν φτάσει τους 205 νεκρούς και τους 261 τραυματίες.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χαμένος παράδεισος: Η κλιματική αλλαγή αλλάζει τα καλοκαίρια στην Ευρώπη

Περιβάλλον / Οι «χαμένοι παράδεισοι» της Ευρώπης: Πώς η κλιματική αλλαγή αλλάζει τα καλοκαίρια μας

Η έντονη ζέστη, οι υψηλές θερμοκρασίες αλλά και οι μακροπρόθεσμες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής κάνουν τους πιο περιζήτητους προορισμούς της ηπείρου, τόπους προς αποφυγή
LIFO NEWSROOM
Ντόναλντ Τραμπ: Η αναφορά του στη λίστα Έπσταϊν - Ποιους αποκάλεσε «κακούς ανθρώπους»

Διεθνή / Ντόναλντ Τραμπ: Η αναφορά του στη λίστα Έπσταϊν - Ποιους αποκάλεσε «κακούς ανθρώπους»

Ο Αμερικανός πρόεδρος δέχεται επίθεση από υποστηρικτές του λόγω υποψιών ότι η κυβέρνησή του κρύβει λεπτομέρειες για τα εγκλήματα του Έπσταϊν για να προστατεύσει την πλούσια ελίτ — συμπεριλαμβανομένου του ίδιου
LIFO NEWSROOM
«Ένα μελλοντικό παλαιστινιακό κράτος θα σέβεται το διεθνές δίκαιο, τις γυναίκες και τις συμφωνίες»

Διεθνή / «Ένα μελλοντικό παλαιστινιακό κράτος θα σέβεται το διεθνές δίκαιο, τις γυναίκες και τις συμφωνίες»

Η πρώτη Παλαιστίνια ΥΠΕΞ, Βαρσέν Αγκχαμπεκιάν Σαχίν, μίλησε αποκλειστικά στο Euronews και κατήγγειλε αδράνεια της ΕΕ στη Γάζα - Υπόσχεται μεταρρυθμίσεις στην Παλαιστινιακή Αρχή
LIFO NEWSROOM
Συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Συρία μετά από σφοδρές συγκρούσεις με εκατοντάδες νεκρούς στη Σουέιντα

Διεθνή / Συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Συρία μετά από σφοδρές συγκρούσεις με εκατοντάδες νεκρούς στη Σουέιντα

Η κλιμάκωση στη νότια Συρία –με ταυτόχρονη εμπλοκή του Ισραήλ και πολιτική αστάθεια στην περιοχή της Σουέιντα– επαναφέρει το ζήτημα της εσωτερικής συνοχής στη Συρία
LIFO NEWSROOM
Η Λεπέν απειλεί να ανατρέψει τον Μακρόν λόγω κατάργησης αργιών και περικοπών 44 δισ. ευρώ

Διεθνή / Η Λεπέν απειλεί να ανατρέψει τον Μακρόν λόγω κατάργησης αργιών και περικοπών 44 δισ. ευρώ

«Η κυβέρνηση αυτή επιλέγει να επιτεθεί στους εργαζόμενους και στους συνταξιούχους αντί να κυνηγήσει τη σπατάλη», δήλωσε η Μαρίν Λεπέν, κλιμακώνοντας την πίεση προς τον πρωθυπουργό Φρανσουά Μπαϊρού
LIFO NEWSROOM