ΟΗΕ: Οι τιμές των τροφίμων μπορεί να αυξηθούν έως και 22%, εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία

ΟΗΕ: Οι τιμές των τροφίμων μπορεί να αυξηθούν έως και 22%, εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία Facebook Twitter
0

Οι διεθνείς τιμές των τροφίμων μπορεί να αυξηθούν έως και 22%, εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία, προειδοποίησε ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO). 

Δεν είναι ξεκάθαρο αν η Ουκρανία θα μπορέσει να κάνει συγκομιδή, αν συνεχιστεί ο πόλεμος, ενώ αβεβαιότητα υπάρχει και για τις ρωσικές εξαγωγές την επόμενη χρονιά, επεσήμανε ο Οργανισμός. 

Η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγός σιταριού και η Ουκρανία βρίσκεται στην πέμπτη θέση της αντίστοιχης λίστας, επεσήμανε ο FAO. Αθροιστικά παρέχουν το 19% της παγκόσμιας προμήθειας κριθαριού, το 14% του σιταριού και το 4% του καλαμποκιού, που αποτελεί πάνω από το ένα τρίτο των παγκόσμιων εξαγωγών δημητριακών. Επίσης, η Ρωσία είναι η κορυφαία χώρα στις εξαγωγές λιπασμάτων. 

«Οι πιθανές αναταράξεις στις αγροτικές δραστηριότητες αυτών των δύο σημαντικών εξαγωγείς βασικών τροφίμων θα μπορούσε να κλιμακώσει σοβαρά την επισιτιστική ανασφάλεια παγκοσμίως», επεσήμανε ο διευθυντή του FAO, Κου Ντονγκγιού. 

Ο δείκτης τιμών τροφίμων της FAO έφτασε σε επίπεδο ρεκόρ τον Φεβρουάριο και θεωρείται βέβαιο ότι θα ανέβει ακόμη ψηλότερα τους επόμενους μήνες, λόγω των συνεπειών της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Μόνο ένα τμήμα της αναμενόμενης έλλειψης εξαγωγών από τη Ρωσία και την Ουκρανία θα μπορούσε να καλυφθεί από άλλες χώρες, επεσήμανε ο Οργανισμός.  

«Το παγκόσμιο κενό στις προμήθειες θα ωθήσει προς τα πάνω τις διεθνείς τιμές τροφίμων κατά 8-22%, από τα ήδη ανεβασμένα επίπεδά τους», σύμφωνα με τον FAO, που προέβλεψε ότι το 20-30% των εκτάσεων που χρησιμοποιούνται για την καλλιέργεια χειμερινών δημητριακών, καλαμποκιού και ηλιοτρόπιων στην Ουκρανία δεν θα φυτευτούν ή δεν θα γίνει η συγκομιδή, τη σεζόν 2022/23. 

Πενήντα χώρες, ανάμεσά τους πολλά από τα λιγότερα αναπτυγμένα κράτη, εξαρτώνται από τη Ρωσία και την Ουκρανία για το 30%- ή και παραπάνω- των προμηθειών δημητριακών, κάτι που τις αφήνει ιδιαίτερα ευάλωτες. 

«Ο αριθμός των υποσιτισμένων ανθρώπων παγκοσμίως θα μπορούσε να αυξηθεί κατά 8-13 εκατομμύρια το 2022/23», προειδοποίησε ο FAO. Οι πιο έντονες αυξήσεις θα παρατηθούν στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού και θα ακολουθήσει η υποσαχάρια Αφρική, η Εγγύς Ανατολή και η Βόρεια Αφρική. 

Παράλληλα, ο FAO κάλεσε τις άλλες χώρες να μη βάλουν περιορισμούς στις εξαγωγές της δικής τους παραγωγής, προειδοποιώντας ότι μεταξύ άλλων αυτό επιδεινώνει την αστάθεια των τιμών. 

Με πληροφορίες από Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η εγγονή του Τζον Κένεντι που έχει καρκίνο ξεσπά κατά του εξάδελφού της RFK Jr: «Είναι ντροπή για την οικογένεια»

Διεθνή / Η εγγονή του Τζον Κένεντι που έχει καρκίνο ξεσπά κατά του εξάδελφού της RFK Jr: «Είναι ντροπή για την οικογένεια»

Η κατάρρευση του συστήματος Υγείας στις ΗΠΑ μέσα από την εμπειρία της εξαδέλφης του ίδιου του υπουργού - Η Τατιάνα Σλόσμπεργκ έχει λιγότερο από ένα χρόνο ζωής
LIFO NEWSROOM
Το κρυμμένο στολίδι της Ευρώπης: Αυτή είναι η πιο αυθεντική χριστουγεννιάτικη αγορά

Διεθνή / Το κρυμμένο στολίδι της Ευρώπης: Αυτή είναι η πιο αυθεντική χριστουγεννιάτικη αγορά

Επτά χώρες, ένας νικητής. Μια οικογένεια που κουράστηκε από τις πολυσύχναστες χριστουγεννιάτικες αγορές της Ευρώπης είχε μία αναπάντεχη εμπειρία στο κρυμμένο «στολίδι» της ηπείρου.
LIFO NEWSROOM
ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΣΧΕΔΙΟ ΤΡΑΜΠ ΑΝΤΙΠΡΟΤΑΣΗ ΕΕ

Διεθνή / Ουκρανία: Ποιες χώρες ετοιμάζουν αντιπρόταση στο σχέδιο 28 σημείων του Τραμπ - Οι «κόκκινες γραμμές»

Τι λένε τρεις πηγές στο Reuters - Πίεση Τραμπ στον Ζελένσκι να υπογράψει - «Παρόμοιες εγγυήσεις ασφαλείας με αυτές στο Άρθρο 5 του ΝΑΤΟ» έχει το αμερικανικό σχέδιο
LIFO NEWSROOM
ΓΙΑ ΣΚ - Τι σημαίνει η νέα πολιτική της Ακτοφυλακής των ΗΠΑ για τη σβάστικα και τις θηλιές της Κου Κουξ Κλαν

Διεθνή / Τι σημαίνει η νέα πολιτική της Ακτοφυλακής των ΗΠΑ για τη σβάστικα και τις θηλιές της Κου Κουξ Κλαν

Η ηγεσία της Ακτοφυλακής έχει δεσμευτεί ότι τα σύμβολα «παραμένουν αντίθετα με τις αξίες του σώματος», όμως το πώς θα εφαρμόζεται στην πράξη το νέο καθεστώς παραμένει ανοιχτό
LIFO NEWSROOM