ΟΗΕ: Οι τιμές των τροφίμων μπορεί να αυξηθούν έως και 22%, εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία

ΟΗΕ: Οι τιμές των τροφίμων μπορεί να αυξηθούν έως και 22%, εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία Facebook Twitter
0

Οι διεθνείς τιμές των τροφίμων μπορεί να αυξηθούν έως και 22%, εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία, προειδοποίησε ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO). 

Δεν είναι ξεκάθαρο αν η Ουκρανία θα μπορέσει να κάνει συγκομιδή, αν συνεχιστεί ο πόλεμος, ενώ αβεβαιότητα υπάρχει και για τις ρωσικές εξαγωγές την επόμενη χρονιά, επεσήμανε ο Οργανισμός. 

Η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγός σιταριού και η Ουκρανία βρίσκεται στην πέμπτη θέση της αντίστοιχης λίστας, επεσήμανε ο FAO. Αθροιστικά παρέχουν το 19% της παγκόσμιας προμήθειας κριθαριού, το 14% του σιταριού και το 4% του καλαμποκιού, που αποτελεί πάνω από το ένα τρίτο των παγκόσμιων εξαγωγών δημητριακών. Επίσης, η Ρωσία είναι η κορυφαία χώρα στις εξαγωγές λιπασμάτων. 

«Οι πιθανές αναταράξεις στις αγροτικές δραστηριότητες αυτών των δύο σημαντικών εξαγωγείς βασικών τροφίμων θα μπορούσε να κλιμακώσει σοβαρά την επισιτιστική ανασφάλεια παγκοσμίως», επεσήμανε ο διευθυντή του FAO, Κου Ντονγκγιού. 

Ο δείκτης τιμών τροφίμων της FAO έφτασε σε επίπεδο ρεκόρ τον Φεβρουάριο και θεωρείται βέβαιο ότι θα ανέβει ακόμη ψηλότερα τους επόμενους μήνες, λόγω των συνεπειών της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Μόνο ένα τμήμα της αναμενόμενης έλλειψης εξαγωγών από τη Ρωσία και την Ουκρανία θα μπορούσε να καλυφθεί από άλλες χώρες, επεσήμανε ο Οργανισμός.  

«Το παγκόσμιο κενό στις προμήθειες θα ωθήσει προς τα πάνω τις διεθνείς τιμές τροφίμων κατά 8-22%, από τα ήδη ανεβασμένα επίπεδά τους», σύμφωνα με τον FAO, που προέβλεψε ότι το 20-30% των εκτάσεων που χρησιμοποιούνται για την καλλιέργεια χειμερινών δημητριακών, καλαμποκιού και ηλιοτρόπιων στην Ουκρανία δεν θα φυτευτούν ή δεν θα γίνει η συγκομιδή, τη σεζόν 2022/23. 

Πενήντα χώρες, ανάμεσά τους πολλά από τα λιγότερα αναπτυγμένα κράτη, εξαρτώνται από τη Ρωσία και την Ουκρανία για το 30%- ή και παραπάνω- των προμηθειών δημητριακών, κάτι που τις αφήνει ιδιαίτερα ευάλωτες. 

«Ο αριθμός των υποσιτισμένων ανθρώπων παγκοσμίως θα μπορούσε να αυξηθεί κατά 8-13 εκατομμύρια το 2022/23», προειδοποίησε ο FAO. Οι πιο έντονες αυξήσεις θα παρατηθούν στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού και θα ακολουθήσει η υποσαχάρια Αφρική, η Εγγύς Ανατολή και η Βόρεια Αφρική. 

Παράλληλα, ο FAO κάλεσε τις άλλες χώρες να μη βάλουν περιορισμούς στις εξαγωγές της δικής τους παραγωγής, προειδοποιώντας ότι μεταξύ άλλων αυτό επιδεινώνει την αστάθεια των τιμών. 

Με πληροφορίες από Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ισπανία: Κινητοποιήθηκε ο στρατός για την αφρικανική πανώλη των χοίρων - Από τι προκλήθηκε η νόσος

Διεθνή / Ισπανία: Κινητοποιήθηκε ο στρατός για την αφρικανική πανώλη των χοίρων - Από τι προκλήθηκε η νόσος

Η αφρικανική πανώλη των χοίρων εξαπλώνεται γρήγορα ανάμεσα στα γουρούνια και τους αγριόχοιρους, αποτελώντας σημαντικό οικονομικό κίνδυνο για την Ισπανία, μία από τις χώρες με τις μεγαλύτερες εξαγωγές χοιρινού στον κόσμο
LIFO NEWSROOM
Ο Γκάι Πιρς ζητά συγγνώμη για posts κατά του Ισραήλ – Αποχωρεί από τα social media

Διεθνή / Ο Γκάι Πιρς ζητά συγγνώμη για posts κατά του Ισραήλ – Αποχωρεί από τα social media

Ο διάσημος ηθοποιός ζήτησε συγγνώμη για τη δημοσιοποίηση «παραπληροφόρησης και ψευδών ισχυρισμών» εναντίον του Ισραήλ στα social media, όπου είχε εκφράσει την υποστήριξή του στην Παλαιστίνη
LIFO NEWSROOM
Στη χώρα που θεωρείται πρότυπο ισότητας, οι γυναίκες αναγκάζονται να αποσυρθούν από τη δημόσια ζωή

Διεθνή / Στη χώρα που θεωρείται πρότυπο ισότητας, οι γυναίκες αναγκάζονται να αποσυρθούν από τη δημόσια ζωή

Η Σουηδία έχει θεωρηθεί για δεκαετίες παγκόσμια πρωταθλήτρια στην ισότητα των φύλων και υπερηφανεύεται για την ελευθερία έκφρασης, ωστόσο, τα στοιχεία για τις γυναίκες πολιτικούς δείχνουν μια διαφορετική εικόνα
LIFO NEWSROOM