Οι Ταλιμπάν διέλυσαν την Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κρίνοντάς την «περιττή»

Οι Ταλιμπάν διέλυσαν την Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κρίνοντάς την «περιττή» Facebook Twitter
0

Οι αρχές των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν τερμάτισαν τις εργασίες πέντε βασικών Υπηρεσιών της πρώην κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένης της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της χώρας, θεωρώντας τις περιττές λόγω οικονομικής στενότητας, δήλωσε αξιωματούχος.

Οι Ταλιμπάν ανακοίνωσαν τον πρώτο προϋπολογισμό από την ανάληψη της εξουσίας, με το έλλειμμα να υπολογίζεται στα 501 εκατομμύρια δολάρια.  

«Επειδή αυτές οι Υπηρεσίες δεν κρίθηκαν αναγκαίες και δεν συμπεριλήφθηκαν στον προϋπολογισμό, διαλύθηκαν» εξήγησε ο Innamullah Samangani, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου της κυβέρνησης. 

Επίσης, καταργήθηκε το Ανώτατο Συμβούλιο Εθνικής Συμφιλίωσης (HCNR), το άλλοτε υψηλόβαθμο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας και η επιτροπή για την εποπτεία της εφαρμογής του αφγανικού συντάγματος.

Του HCNR ηγούνταν από τον πρώην πρόεδρο της χώρας, Abdullah Abdullah, και εργαζόταν για την ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης του Ashraf Ghani, που είχε την υποστήριξη των ΗΠΑ, και των Ταλιμπάν. 

Τον Αύγουστο του 2021, 20 χρόνια μετά την εισβολή στο Αφγανιστάν, οι αμερικανικές - κι άλλες δυνάμεις - απέσυραν τα στρατεύματά τους από τη χώρα, όταν οι Ταλιμπάν ανακατέλαβαν την εξουσία. 

Ο Samangani εξήγησε πως ο προϋπολογισμός στηρίχθηκε σε «αντικειμενικά γεγονότα» και η χρηματοδότηση δίδεται σε Υπηρεσίες που είναι ενεργές και παράγουν έργο.

Άφησε, όμως, ανοιχτό το ενδεχόμενο της επανέναρξης λειτουργίας κάποιων εκ των άλλων Υπηρεσιών «είναι χρειαστεί». 

Με πληροφορίες από Gaurdian

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ