ΕΠΙΘΕΣΗ ΙΡΑΝ ΣΕ ΙΣΡΑΗΛ

Οι «πιο επικίνδυνοι» διακινητές μεταναστών στο στόχαστρο της Europol- 135 συλλήψεις έως τώρα

Οι «πιο επικίνδυνοι» διακινητές μεταναστών στο στόχαστρο της Europol- 135 συλλήψεις έως τώρα Facebook Twitter
Φωτ.: Europol
0

Σε δεκάδες συλλήψεις σε έξι χώρες έχει προχωρήσει έως τώρα η Europol στο πλαίσιο πολύμηνης επιχείρησης που βάζει στο στόχαστρο «κάποιους από τους πιο επικίνδυνους» διακινητές μεταναστών στην ΕΕ. 

Η επιχειρησιακή task force «Pathfinder» της Europol συστήθηκε τον περασμένο Αύγουστο, με πρωτοβουλία της Γερμανίας. Μέχρι στιγμής έχουν συλληφθεί οχτώ «στόχοι υψηλής αξίας» και 127 μεσολαβητές. 

Στην πιο πρόσφατη επιχείρηση, την 1η Ιουνίου, η task force προχώρησε στη σύλληψη δύο «στόχων υψηλής αξίας», πραγματοποίησε έρευνες σε 12 σπίτια και κατάσχεσε πάνω από 80.000 ευρώ στη Γερμανία και τη Γαλλία. 

Οι ύποπτοι, σύμφωνα με τη Europol, χρέωναν από 4.000 έως 10.000 ευρώ, ενώ οι συνθήκες διακίνησης ήταν εξαιρετικά κακές και συχνά επικίνδυνες για τη ζωή των μεταναστών. Από την έρευνα προκύπτει ότι οι «στόχοι» διευκόλυναν τη διακίνηση τουλάχιστον 10.000 μεταναστών στην ΕΕ, κυρίως αφγανικής, πακιστανικής και συριακής καταγωγής. 

Οι «πιο επικίνδυνοι» διακινητές μεταναστών στο στόχαστρο της Europol- 135 συλλήψεις έως τώρα Facebook Twitter
Φωτ.: Europol

Είχαν στήσει μεγάλης κλίμακας κυκλώματα διακίνησης και χρησιμοποιούσαν φορτηγά και ΙΧ για να μεταφέρουν μετανάστες από την Τουρκία μέσω της Ρουμανίας και της Ουγγαρίας προς την Αυστρία, τη Γερμανία και την Ολλανδία. 

Χρησιμοποιούσαν τα social media για να διαφημίζουν τις παράνομες επιχειρήσεις τους και για να πείσουν τους συγγενείς των μεταναστών πως ήταν ασφαλής η διακίνηση. Οι μεσολαβητές συνήθως απαιτούνταν για να κερδίσουν την εμπιστοσύνη κοινοτήτων μεταναστών, για να «στρατολογήσουν» όσο το δυνατόν περισσότερους. 

Οι «πιο επικίνδυνοι» διακινητές μεταναστών στο στόχαστρο της Europol- 135 συλλήψεις έως τώρα Facebook Twitter
Φωτ.: Europol

Στην task force μετέχουν υπηρεσίες επιβολής του νόμου από την Αυστρία, τη Γερμανία, την Ουγγαρία, τη Ρουμανία, τη Σερβία και την Ολλανδία. Σύμφωνα με τη Europol, έως τώρα, οι έρευνες έχουν οδηγήσει σε: 

- Οχτώ συλλήψεις στόχων υψηλής αξίας και έκδοση ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης για τρεις (2 στην Αυστρία, 7 στη Γερμανία, 1 στην Ουγγαρία και 1 στη Ρουμανία)
- 127 συλλήψεις μεσολαβητών (63 στην Αυστρία, 19 στη Γερμανία, 15 στην Ουγγαρία, 25 στη Ρουμανία, 4 στην Ολλανδία και 1 στη Σερβία).
- Εντοπισμό 916 περιπτώσεων διακίνησης (600 στην Αυστρία, 262 στη Γερμανία, 26 στην Ουγγαρία, 22 στη Ρουμανία και 6 στην Ολλανδία).
- 151 έρευνες σε σπίτια (37 στην Αυστρία, 70 στη Γερμανία, 17 στην Ουγγαρία, 25 στη Ρουμανία και 2 στην Ολλανδία).
- Κατασχέσεις συνολικής αξίας περίπου 900.000 ευρώ

Η task force έβαλε στο στόχαστρο κάποιους από τους πιο επικίνδυνους διακινητές μεταναστών στην ΕΕ, επισημαίνει η Europol. «Αυτοί οι στόχοι υψηλής αξίας, κυρίως Σύριοι, είχαν παγκόσμιες διασυνδέσεις στις χώρες προέλευσης, διέλευσης και προορισμού», σημειώνει. 

Έπειτα από έλεγχο στις βάσεις δεδομένων της, η Europol ανακάλυψε ότι αυτοί οι ύποπτοι ήδη συνδέονταν με 150 έρευνες. Από την έναρξη των επιχειρήσεων της task force, άνοιξαν άλλες 39 έρευνες που συνδέονται με 14 άτομα. 

Ένας από αυτούς συνδέεται με έρευνες που οδήγησαν στη σύλληψη ενός εκ των στόχων «υψηλής αξίας», από την ιταλική οικονομική αστυνομία, με την υποστήριξη των αλβανικών αρχών και της ΕΛ.ΑΣ., τον Ιανουάριο. Άλλος ένας οδήγησε στη σύλληψη 18 υπόπτων στη Ρουμανία. 

Διεθνή
0

ΕΠΙΘΕΣΗ ΙΡΑΝ ΣΕ ΙΣΡΑΗΛ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί το Ισραήλ λέει ότι η αντιπαράθεση με το Ιράν δεν έχει τελειώσει

Διεθνή / Γιατί το Ισραήλ λέει ότι η αντιπαράθεση με το Ιράν δεν έχει τελειώσει

Τα 330 πλήγματα από την Τεχεράνη με cruise, πυραύλους επιφανείας και drones, ο πόλεμος δι’ αντιπροσώπων με Χούτι και Χεζμπολάχ - Η αντιεροπορική «ασπίδα» του Ισραήλ - Ο ρόλος ΗΠΑ, Βρετανίας, Γαλλίας
NEWSROOM
Χιλή: Λύθηκε το μυστήριο με την 80χρονη καλόγρια που έσερνε βαλίτσα με πτώμα στο Σαντιάγκο

Διεθνή / Χιλή: Λύθηκε το μυστήριο με την 80χρονη καλόγρια που έσερνε βαλίτσα με πτώμα στο Σαντιάγκο

Οι Αρχές της Χιλής θεώρησαν αρχικά πως πρόκειται για υπόθεση δολοφονίας με την εμπλοκή καρτέλ ναρκωτικών - Η κατάθεση της 80χρονης καλόγριας έφερε στο φως μια συγκινητική ιστορία
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ