Οι καλύτερες χώρες στην Ευρώπη για singles απέναντι στο κόστος διαβίωσης

Οι καλύτερες χώρες στην Ευρώπη για singles απέναντι στο κόστος διαβίωσης Facebook Twitter
0

Η ζωή χωρίς συγκάτοικο ή οικογένεια συχνά συνεπάγεται αυξημένα έξοδα, καθώς το κόστος στέγασης, τροφίμων και λογαριασμών επιμερίζεται σε λιγότερα άτομα. Μια νέα μελέτη αναδεικνύει τις ευρωπαϊκές χώρες όπου οι singles μπορούν να διατηρήσουν το υψηλότερο επίπεδο αγοραστικής δύναμης, λαμβάνοντας υπόψη τόσο τα καθαρά ετήσια εισοδήματα όσο και το τοπικό κόστος ζωής.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, η Ελβετία καταλαμβάνει την πρώτη θέση, παρά το γεγονός ότι διαθέτει ένα από τα υψηλότερα κόστη ζωής στην Ευρώπη. Ωστόσο, οι μέσες καθαρές αποδοχές των εργαζομένων στη χώρα ξεπερνούν τα 85.000 ευρώ ετησίως, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, επιτρέποντας σε έναν single να εξοικονομεί έως και 34.000 ευρώ ετησίως.

Στην ΕΕ, τα «μονοπρόσωπα νοικοκυριά» ανέρχονται σε περίπου 80 εκατομμύρια, αντιπροσωπεύοντας πάνω από το 50% του συνόλου.

Τα τελευταία χρόνια, ο αριθμός των ατόμων που ζουν μόνα τους αυξήθηκε κατά 21%, καθιστώντας τα νοικοκυριά ενός ατόμου τον ταχύτερα αναπτυσσόμενο τύπο σπιτιού στην Ευρώπη.

Με τις τιμές των κατοικιών να εκτοξεύονται και τα κόστη διαβίωσης να αυξάνονται διαρκώς, το οικονομικό βάρος της μοναχικής διαβίωσης είναι πλέον ιδιαίτερα υψηλό – ένας παράγοντας που συχνά αποκαλείται «φόρος εργένη».

Οι καλύτερες χώρες στην Ευρώπη για singles απέναντι στο κόστος διαβίωσης Facebook Twitter

Ποιες χώρες προσφέρουν την καλύτερη οικονομική ισορροπία για singles 

Η σουηδική εταιρεία χρηματοοικονομικών αναλύσεων Credwise ανέπτυξε έναν δείκτη αγοραστικής δύναμης για εργένηδες, συγκρίνοντας καθαρούς μισθούς και έξοδα διαβίωσης σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες.

Παρόλο που η Ελβετία βρίσκεται στην κορυφή, και άλλες χώρες με χαμηλότερους μισθούς διακρίνονται λόγω μιας ευνοϊκής σχέσης εισοδημάτων-εξόδων.

Η Ολλανδία και η Γερμανία κατατάχθηκαν υψηλά, παρότι οι μέσες αποδοχές είναι χαμηλότερες από εκείνες της Ελβετίας. Η ισορροπία μεταξύ εισοδήματος και κόστους ζωής είναι το στοιχείο που επιτρέπει σε εργένηδες να διατηρούν σημαντική οικονομική ευελιξία.

«Αυτή η προσέγγιση μας επιτρέπει να αναδείξουμε χώρες όπου οι εργένηδες μπορεί να μην αποταμιεύουν τα υψηλότερα ποσά σε απόλυτους αριθμούς, αλλά όπου η αγοραστική τους δύναμη είναι σημαντική», δήλωσε η Credwise.

Τα σκανδιναβικά κράτη σταθερά ψηλά στη λίστα

Οι σκανδιναβικές χώρες καταλαμβάνουν επίσης υψηλές θέσεις στην κατάταξη.

  • Η Ισλανδία βρίσκεται στην 5η θέση
  • Η Νορβηγία στην 7η θέση, προσφέροντας τη δεύτερη υψηλότερη δυνατότητα ετήσιας αποταμίευσης, η οποία φτάνει τα 16.000 ευρώ.

Στη Νορβηγία, οι μέσες καθαρές ετήσιες αποδοχές ανέρχονται σε 45.798 ευρώ, ενώ τα ετήσια έξοδα διαβίωσης υπολογίζονται στα 30.096 ευρώ. Η ισορροπία αυτή καθιστά τη χώρα μια ελκυστική επιλογή για όσους αναζητούν υψηλή οικονομική σταθερότητα.

Η μελέτη της Credwise αναδεικνύει ότι η επιλογή χώρας διαμονής μπορεί να έχει τεράστιο οικονομικό αντίκτυπο για εργένηδες, με ορισμένες αγορές εργασίας να προσφέρουν σημαντικά περισσότερες ευκαιρίες αποταμίευσης και διατήρησης μιας υψηλής ποιότητας ζωής.

Με πληροφορίες από Euronews

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Blackout στη νοτιοανατολική Γαλλία: Διακόπηκαν οι προβολές στο Φεστιβάλ Καννών

Διεθνή / Blackout στη νοτιοανατολική Γαλλία: Διακόπηκαν οι προβολές στο Φεστιβάλ Καννών

Το γεγονός έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή για το Φεστιβάλ Καννών, το οποίο διανύει την πιο πυκνή φάση του με πολυαναμενόμενες προβολές, συνεντεύξεις τύπου και επίσημες παρουσιάσεις να έχουν προγραμματιστεί για το Σαββατοκύριακο
LIFO NEWSROOM
Σπέρμα δότη με γενετικό κίνδυνο για καρκίνο χρησιμοποιήθηκε για τη σύλληψη τουλάχιστον 67 παιδιών σε όλη την Ευρώπη

Διεθνή / Σπέρμα δότη με γενετικό κίνδυνο για καρκίνο χρησιμοποιήθηκε για τη σύλληψη τουλάχιστον 67 παιδιών σε όλη την Ευρώπη

Τουλάχιστον 10 οι διαγνώσεις μέχρι στιγμής - Η υπόθεση αποκαλύφθηκε όταν δύο οικογένειες, ανεξάρτητα μεταξύ τους, επικοινώνησαν με τις κλινικές γονιμότητας αφού τα παιδιά τους διαγνώστηκαν με καρκίνο
LIFO NEWSROOM
Το αίμα των αθώων της Γάζας και το παλαιστινιακό αδιέξοδο

LiFO politics / Το αίμα των αθώων της Γάζας και το παλαιστινιακό αδιέξοδο

Ο Σωτήρης Ρούσσος, καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, με ειδίκευση σε θέματα Εγγύς και Μέσης Ανατολής, μιλά στη Βασιλική Σιούτη για το παλαιστινιακό αδιέξοδο, τους στόχους του Ισραήλ και τις κινήσεις του Τραμπ στην περιοχή.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ