G7 «καλεί» Ρωσία: Μη χρησιμοποιήσετε βιολογικά, χημικά ή πυρηνικά όπλα

Οι ηγέτες της G7 προειδοποιούν τη Ρωσία να μη χρησιμοποιήσει βιολογικά, χημικά ή πυρηνικά όπλα Facebook Twitter
Φωτ.:EPA
0

Οι ηγέτες της G7 προειδοποίησαν τη Ρωσία να μην χρησιμοποιήσει βιολογικά, χημικά ή πυρηνικά όπλα στον πόλεμό της στην Ουκρανία, όπως ανέφεραν σε δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά τις συνομιλίες στις Βρυξέλλες.

«Προειδοποιούμε για οποιαδήποτε απειλή χρήσης χημικών, βιολογικών και πυρηνικών όπλων ή σχετικού υλικού», ανέφεραν οι ηγέτες σε κοινή δήλωσή τους ενώ πρόσθεσαν ότι όλες οι χώρες είναι έτοιμες να υποδεχθούν πρόσφυγες από την Ουκρανία.

Όσον αφορά την ενέργεια, οι ηγέτες κάλεσαν τις χώρες που παράγουν πετρέλαιο και φυσικό αέριο να ενεργήσουν υπεύθυνα και να ενισχύσουν τον εφοδιασμό στις διεθνείς αγορές, προσθέτοντας ότι ο ΟΠΕΚ έχει να παίξει τον δικό του ρόλο σε αυτό. 

Παράλληλα, οι ηγέτες της G7 δήλωσαν έτοιμοι να εφαρμόσουν «πρόσθετες κυρώσεις όπως απαιτείται» κατά της Ρωσίας.

Στην κοινή τους δήλωση, καταδίκασαν τον «πόλεμο επιλογής» του Ρώσου ηγέτη Βλαντιμίρ Πούτιν και την «αδικαιολόγητη, απρόκλητη και παράνομη» επιθετικότητά του στην Ουκρανία.

Η Ρωσία πρέπει αμέσως και «χωρίς καθυστέρηση» να συμμορφωθεί με την εντολή του Διεθνούς Δικαστηρίου για την αναστολή των στρατιωτικών επιχειρήσεων, ανέφεραν.

Οι ηγέτες της G7 κάλεσαν επίσης, τη Λευκορωσία «να αποφύγει την περαιτέρω κλιμάκωση και να απέχει από τη χρήση των στρατιωτικών της δυνάμεων εναντίον της Ουκρανίας», ενώ προέτρεψαν «όλες τις χώρες να μην παράσχουν στρατιωτική ή άλλη βοήθεια στη Ρωσία».

«Καταγγέλλουμε κατηγορηματικά την κακόβουλη και εντελώς αβάσιμη εκστρατεία παραπληροφόρησης της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, ενός κράτους που συμμορφώνεται πλήρως με τις διεθνείς συμφωνίες μη διάδοσης» ανέφεραν ενώ πρόσθεσαν πως «Ο λαός της Ρωσίας πρέπει να γνωρίζει ότι δεν έχουμε κανένα παράπονο από αυτόν.

»Είναι ο Πρόεδρος Πούτιν, η κυβέρνησή του και οι υποστηρικτές του, συμπεριλαμβανομένου του καθεστώτος Λουκασένκο στη Λευκορωσία, που επιβάλλουν αυτόν τον πόλεμο και τις συνέπειές του στους Ρώσους και η απόφασή τους είναι αυτή που αμαυρώνει την ιστορία του ρωσικού λαού» σημείωσαν.

Παράλληλα, η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, από την άλλη, ψήφισε με συντριπτική πλειοψηφία απόφαση που καλεί τη Ρωσία να σταματήσει αμέσως τον πόλεμο στην Ουκρανία και να παράσχει περισσότερη πρόσβαση σε βοήθεια και προστασία των πολιτών στην Ουκρανία.

Το ψήφισμα, που συντάχθηκε από την Ουκρανία και τους συμμάχους, έλαβε 140 ψήφους υπέρ και πέντε ψήφους κατά - Ρωσία, Συρία, Βόρεια Κορέα, Ερυθραία και Λευκορωσία - ενώ 38 χώρες απείχαν.

Στις 2 Μαρτίου είχε υπάρξει ένα πρώτο ψήφισμα που καταδίκαζε την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, με την υποστήριξη 141 χωρών.

Με πληροφορίες του Reuters/Guardian

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η αμερικανική δεξιά εργαλειοποιεί τη δολοφονία Κερκ για να επιτεθεί στην τρανς κοινότητα

Διεθνή / Η αμερικανική δεξιά εργαλειοποιεί τη δολοφονία Κερκ για να επιτεθεί στην τρανς κοινότητα

Από τις πρώτες ώρες μετά το χτύπημα, κύκλοι της αμερικανικής δεξιάς και μεγάλα τηλεοπτικά δίκτυα προσπάθησαν να συνδέσουν το έγκλημα με την τρανς κοινότητα
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΙΔΗΣ
Στη Γερουσία ο διευθυντής του FBI Κας Πατέλ: Σφοδρή κριτική για την υπόθεση Κερκ και τον φάκελο Επσταϊν

Διεθνή / Στη Γερουσία ο διευθυντής του FBI Κας Πατέλ: Σφοδρή κριτική για την υπόθεση Κερκ και τον φάκελο Επσταϊν

Η ακρόαση σημαδεύτηκε από έντονες επικρίσεις για τον χειρισμό της έρευνας για τη δολοφονία του Τσάρλι Κερκ όσο και στην απόφαση να μη δοθούν στη δημοσιότητα νέα στοιχεία από τον φάκελο του Τζέφρι Επσταϊν
LIFO NEWSROOM
Ο Έλον Μασκ αγόρασε μετοχές της Tesla αξίας 1 δισ. δολαρίων - Μπορεί να γίνει ο πρώτος τρισεκατομμυριούχος;

Διεθνή / Ο Έλον Μασκ αγόρασε μετοχές της Tesla αξίας 1 δισ. δολαρίων - Μπορεί να γίνει ο πρώτος τρισεκατομμυριούχος;

Ο CEO της Tesla δείχνει αισιόδοξος για το μέλλον της εταιρείας, η επιτυχία της οποίας θα μπορούσε να τον μετατρέψει στον πρώτο τρισεκατομμυριούχο στην ιστορία, υπό προϋποθέσεις
LIFO NEWSROOM